3 3

Εκδηλώσεις για τον Μακεδονικό Αγώνα και τη Μάχη των Γιαννιτσών

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 3

image11 2

 

image7 image101 image10

 

2

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) και της Μάχης των Γιαννιτσών (1912), πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Ο Μακεδονικός Αγώνας (1904-1908) διαδραματίσθηκε και εδώ, στη βαλτώδη λίμνη των Γιαννιτσών, ανάμεσα σε αντάρτικα σώματα Ελλήνων και Βουλγάρων Κομιτατζήδων. Η πόλη των Γιαννιτσών λόγω της θέσης της κοντά στη λίμνη, πρόσφερε πολλά στον Μακεδονικό Αγώνα. Πολλοί Γιαννιτσώτες εντάχθηκαν και πολέμησαν στα Ελληνικά αντάρτικά σώματα.Γνωστοί Μακεδονομάχοι ήταν ο Γκόνος Γιώτας, ο Παύλος Μελάς, ο Καπετάν Κώττας, ο Καπετάν Άγρας, ο Καπετάν Καψάλης, ο Καπετάν Κόδρος, ο Καπετάν Γέρμας και άλλοι πολλοί. Η νικηφόρα έκβαση διατήρησε τη συνοχή του ελληνικού πληθυσμού της Μακεδονίας και απομάκρυνε τον κίνδυνο του εκβουλγαρισμού.

Η μάχη των Γιαννιτσών ήταν μια από τις σημαντικότερες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου 1912 με τον Ελληνικό Στρατό να επιτίθεται από τα δυτικά κατά των Τουρκικών δυνάμεων στα Γιαννιτσά και μετά από διήμερο σκληρό αγώνα να αναδεικνύεται νικητής. Η νίκη στα Γιαννιτσά άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.Η μάχη των Γιαννιτσών στις 19-20 του Οκτώβρη του 1912 ήταν η σπουδαιότερη του Α’ Βαλκανικού πολέμου. «Αποτελεί για τον Ελληνικό στρατό νέο τίτλο τιμής και δόξας» Υπήρξε μια μάχη όπου διέπρεψε το πυροβολικό, όπως στη μάχη του Σαρανταπόρου το πεζικό. Πρόκειται για μεγαλούργημα του Ελληνικού στρατού, αφού κατά τις κρίσεις ξένων στρατιωτικών, θα απαιτούνταν υπερδιπλάσιες δυνάμεις, με ισχυρό πυροβολικό, για να εκτοπίσουν τους Τούρκους από τις ισχυρές τους θέσεις. Η μάχη των Γιαννιτσών άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ο επιτελικός αξιωματικός του πυροβολικού Μανουήλ Ρακτιβάν έγραψε χαρακτηριστικά προς την Πηνελόπη Δέλτα :

    «20η Οκτωβρίου, Γιαννιτσά. Είναι η μέρα που ουσιαστικά πήραμε την Θεσσαλονίκη»

 

Αφήστε μια απάντηση