To Περιπλανώμενο Μουσείο Πολιτισμών ταξιδεύει στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών «ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ»

Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών «ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ» θα υλοποιηθεί για τους μαθητές/τριες το διαδραστικό πρόγραμμα : Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών – «Στη Χώρα των Σκιών», από τη Βαλένθια της Ισπανίας υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας.

Το περιπλανώμενο μουσείο των πολιτισμών, είναι ένα από τα βασικά προγράμματα του Sovint, που έχει ως σκοπό του, την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα πολυπολιτισμικότητας. Πρόκειται για μια έκθεση συλλογής φιγούρων του θεάτρου σκιών και του κουκλοθεάτρου, του Pep Beltran. Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά κομμάτια που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο και επικεντρώνει στο ότι χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον «άλλο» προκειμένου να βρούμε ή να δημιουργήσουμε γέφυρες αλληλοκατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

Το Μουσείο έχει ταξιδέψει σε αμέτρητες πόλεις της Ισπανίας και συνεργάστηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση, δήμους και οργανώσεις. Για τρία χρόνια (2012/14) παρουσίασε το έργο του υπό την αιγίδα της επιτροπής της UNESCO για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Ελλάδα ξεκίνησε την δραστηριότητα του το 2017 σε πολυάριθμα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε φεστιβάλ, συνέδρια και ημερίδες για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Σε έναν κόσμο που τείνει να γίνει εικονικός (με οθόνες αφής ), το πρόγραμμα αντιπροτείνει την ανάκτηση του χαμένου συναισθήματος μέσα από την επαφή με το αυθεντικό αντικείμενο. Στόχος είναι να μάθουν τα παιδιά μέσα από το αισθητηριακό και το συναισθηματικό βίωμα.

Αυθεντικά εκθέματα από χώρες που έχουν παράδοση στο θέατρο σκιών και στο κουκλοθέατρο (Ινδονησία, Κίνα, Τουρκία, Βιετνάμ, Ελλάδα, χώρες της Αφρικής κα.) παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στους μαθητές/τριες όλων των τμημάτων του σχολείου μας.

Τα παιδιά, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, μπορούν να παρατηρήσουν από κοντά τα εκθέματα και να συμμετέχουν στο εργαστήρι που ακολουθεί.

Η δράση θα υλοποιηθεί από 18/10/21-22/10/21  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.

Η δράση είναι δομημένη σε δύο τμήματα:

1.Η ΕΚΘΕΣΗ

Μια μικρή έκθεση με αυθεντικά κομμάτια του θεάτρου σκιών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις:

PIYINGHI – το κινέζικο θέατρο σκιών. Φιγούρες από δέρμα διάτρητο και περίτεχνα διακοσμημένο.
WAYANGKULIT- από την Ινδονησία, φιγούρες από δέρμα, ζωγραφισμένες και διάτρητες, στυλιζαρισμένες και με ιδιαίτερα λεπτά χέρια- μαζί με αυτές από την Ινδονησία επίσης και οι WAYANGKLITIK επίπεδες φιγούρες από ξύλο, πολύχρωμες και ανάγλυφες.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ – από την Ελλάδα και την Τουρκία-ημιδιάφανες φιγούρες, αριστοτεχνικά ζωγραφισμένες.
«ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΣΚΙΕΣ» είναι σκιές που η φιγούρα είναι το ίδιο το χέρι.

Με καταγωγή από την Κίνα, έγιναν γνωστές στη Βικτωριανή Ευρώπη, μέσα από τα πολυάριθμα βιβλία της εποχής με οδηγίες, και σχέδια. Τα αντικείμενα είναι αυθεντικά, προέρχονται από τις χώρες καταγωγής τους και κάποια από αυτά είναι πάνω από εκατό χρονών.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση γίνεται αφήγηση, με ιστορικά στοιχεία του θεάτρου σκιών, στοιχεία εθνολογίας και αφηγήσεις μύθων. Η αφήγηση είναι διαδραστική, ευχάριστη και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών.

2.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Με έμπνευση από όσα δουν, ακούσουν και παίξουν, τα παιδιά κατασκευάζουν τη δική τους φιγούρα, όπως την φαντάζονται, και το δικό τους θεατράκι. Όλα αυτά γίνονται με απλά υλικά (ένα κουτί παπουτσιών, χαρτί και κόλλα).

Το εργαστήριο όπως και η έκθεση προσαρμόζονται σε όλες τις ηλικίες και προσφέρουν ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση.

      Εισηγητές της δράσης : Pep Beltran και Πετρίνα Βάσσου

Ο Δ/ντής του σχολείου

Κωνσταντίνος Αλβανός

Αφήστε μια απάντηση