Comenius γενικά

Comenius – Σχολική εκπαίδευση

Το Πρόγραμμα Comenius αναφέρεται στις διδακτικές και μαθησιακές ανάγκες της προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης έως και το επίπεδο της δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας (π.χ. κολλέγια) εκπαίδευσης, και των ιδρυμάτων και των οργανισμών που παρέχουν αυτού του είδους την εκπαίδευση. Αναφέρεται σε:

  • Συμπράξεις σχολικών ιδρυμάτων
  • Δίκτυα Comenius
  • Κατάρτιση εκπαιδευτικού προσωπικού σχολικών ιδρυμάτων
  • Σχέδια ευρωπαϊκής συνεργασίας
  • Ατομικές υποτροφίες κατάρτισης

Σκοπός του προγράμματος

Το Πρόγραµµα Comenius, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασής της, ιδίως µέσω της ενθάρρυνσης της διακρατικής συνεργασίας µεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυµάτων που παρέχουν ή διευκολύνουν την προσχολική και σχολική εκπαίδευση, µε την επιχορήγηση σχολικών συµπράξεων, πολυµερών σχεδίων, δικτύων και δράσεων διακρατικής κινητικότητας µαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού και δραστηριοτήτων ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης εκπαιδευτικών.

Ειδικοί στόχοι

1.Ανάπτυξη της γνώσης και της κατανόησης της διαφορετικότητας των Ευρωπαϊκών πολιτισμών και γλωσσών.

2.Παροχή βοήθειας σε νέους για την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι οποίες κρίνονται ως απαραίτητες για την προσωπική τους εξέλιξη, την μελλοντική τους απασχόληση και την ενεργό τους συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Επιχειρησιακοί Στόχοι

1. Βελτίωση της ποιότητας και αύξηση της κινητικότητας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από διαφορετικά κράτη

2.Ενθάρυνση της εκμάθησης ξένων γλωσσών

3.Στήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων περιεχομένων που αφορούν τις τεχνολογίες, τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τη δια βίου μάθηση

4. Βελτίωση της ποιότητας και της ευρωπαϊκής διάστασης της κατάρτισης των εκπαιδευτικών

5.Στήριξη βελτιώσεων που αφορούν παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τη διαχείριση των σχολείων.

Μια από τις δράσεις του προγράμματος Comenius που αφορά τα σχολεία είναι η παρακάτω:

Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις

Οι Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις Comenius έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης μέσω της προώθησης κοινών δραστηριοτήτων συνεργασίας μεταξύ των σχολείων της Ευρώπης. Τα σχέδια (projects) δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες να συνεργαστούν σε ένα ή περισσότερα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα στο blog της Π.Δ.Ε.Δ.Ε

Tο σχολείο μας κατέθεσε αίτηση στο Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius – Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις η οποία εγκρίθηκε.

Υποβλήθηκαν 574 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 161.

Το θέμα της αίτησής μας είναι: In the whorkshop of European artists.

Με απλά λόγια το κάθε σχολείο θα ασχοληθεί με θέματα μυθολογίας, ιστορίας και πολιτισμού από την περιοχή του. Θα έρθει σε επαφή με σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της περιοχής του (ιστορικούς, καλλιτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες).Τέλος θα ασχοληθεί και με την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς του τόπο του.

Το κάθε σχολείο θα στέλνει την εργασία του στα άλλα  και όλες μαζί θα ανεβαίνουν στην κοινή ιστοσελίδα. Έτσι οι μαθητές του κάθε σχολείου θα μάθουν για τη ζωή και τον πολιτισμό όλων των άλλων σχολείων της ομάδας.

Το πρόγραμμα θα το υλοποιήσει το σχολείο μας σε διάστημα 2 χρόνων (Σεπτέμβριος 2012-Ιούνιος 2014) με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα κοινών δραστηριοτήτων με άλλα 5 ευρωπαϊκά σχολεία από τις χώρες: Πολωνία, Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία και Κύπρο.Επίσης έχουν καθοριστεί και οι αρμοδιότητες του κάθε σχολείου όσον αφορά την κοινή παρουσίαση του τελικού προϊόντος- έργου. Από το πρόγραμμα προβλέπονται και θα γίνουν επισκέψεις του κάθε σχολείου στα άλλα 5 για την καλύτερη επαφή, την πολιτισμική ανταλλαγή και για τον προγραμματισμό- εκπόνηση  και παρουσίαση του έργου.

Η αξία υλοποίησης του προγράμματος με λίγα λόγια

Οι μαθητές που θα συμμετέχουν  στο project θα έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν πληροφορίες και να μάθουν όχι μόνο για τον δικό τους πολιτισμό, αλλά και για τον πολιτισμό των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα άλλα 5 σχολεία που συμμετέχουν στο project. Συγκεκριμένα θα ασχοληθούν με  τις παραδόσεις, τους μύθους, το χορό, τη μουσική, το θέατρο, τη λογοτεχνία, και γενικά με τον  πολιτισμό και την ιστορία τη δική τους, αλλά και των άλλων  περιοχών, αφού θα λαμβάνουν τις εργασίες των άλλων σχολείων,   διευρύνοντας έτσι τις γνώσεις τους για την πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης. Θα βρουν κοινά στοιχεία, αλλά και  διαφορές και έτσι θα μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα τις ομοιότητες και τις διαφορές   που έχουν με άλλους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς και θα ενθαρρυνθούν να  κατανοήσουν καλύτερα την ιδέα να είσαι μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας. Μέσα από την ενασχόλησή τους με αυτά τα θέματα  οι μαθητές θα γίνουν πιο ευαίσθητοι όσον αφορά στον πολιτισμό και θα αγκαλιάσουν τη μουσική, το θέατρο, τη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες. Το project, το οποίο θα προετοιμάζεται από τους μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, θα χρησιμοποιείται και ως ένας τρόπος να προωθήσουν την περιοχή τους στις ευρωπαϊκές χώρες  και να πληροφορήσουν την  ευρωπαϊκή κοινότητα με το άγνωστο πρόσωπο της χώρας τους. Οι μαθητές θα συγκρίνουν τα project που θα ετοιμάζουν με αυτά που θα λαμβάνουν από τις άλλες χώρες. Επίσης θα παρακινηθούν να μελετήσουν ξένες γλώσσες, αφού θα μεταφράζουν στα αγγλικά τα κείμενά τους (είναι η γλώσσα του  project,) αλλά και θα μάθουν το βασικό λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιείται  στις γλώσσες των άλλων χωρών.

Ένα σχόλιο στο Comenius γενικά

  1. Ο/Η kleio mixalakopoyloy λέει:

    lll

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *