Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – Τρίτη , 6 Φεβρουαρίου 2018

Αγαπητοί γονείς ,

με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας του ασφαλούς διαδικτύου στις 6 Φεβρουαρίου 2018 θα ήθελα να σας ενημερώσω για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο από τα παιδιά.

Το Διαδίκτυο θα μπορούσε εύκολα να διεκδικήσει τον τίτλο ενός από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Είναι το μέσο που δίνει σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση

σε πληροφορία, γνώση ,επικοινωνία αλλά και ψυχαγωγία. Κάθε χρήστης του διαδικτύου πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο παγκόσμιος ιστός δε διαφέρει σε τίποτα από μια κοινωνία και ότι οι  πληροφορίες που παρουσιάζονται στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα έγκυρες και σωστές. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή όταν τα παιδιά μας είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο . Κάποιες συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν είναι οι εξής:

  1. Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται.
  2. Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Χρησιμοποιείστε τον H/Υ μαζί με τα παιδιά σας.
  3. Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
  4. Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
  5. Διδάξτε τους να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.
  6. Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνοι.
  7. Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις «sites» (βία, πορνογραφία).
  8. Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.

Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να επικοινωνείτε καθημερινά με τα παιδιά σας και να τους μιλάτε ανοιχτά για τους κινδύνους του Διαδικτύου.

Οι μαθητές όλων των τάξεων ενημερώθηκαν για τους κινδύνους καθώς  και για τους βασικούς κανόνες χρήσης του διαδικτύου μέσω παρουσιάσεων , βίντεο και φύλλων εργασίας που υλοποιήθηκαν στο μάθημα Τ.Π.Ε.(Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών).

Με εκτίμηση

Η καθηγήτρια Πληροφορικής

Φωτεινή Ράπτη

Οδηγός για ασφαλή χρήση διαδικτύου για γονείς και παιδιά

Δείτε το στο slideshare.net

 

 

Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *