ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Τ.Π.Ε.

εργ. πληροφορικήςΓράφει η εκπ/κός Πληροφορικής του σχολείου μας, κ. Ράπτη Φωτεινή

Αγαπητοί γονείς ,

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να σας ενημερώσω για τον προγραμματισμό ύλης στο μάθημα των Τ.Π.Ε (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας ). Το μάθημα των Τ.Π.Ε. δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να εξερευνήσουν τον κόσμο των υπολογιστών και της πληροφορίας μέσω μιας σειράς εργαλείων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου , σε ευχάριστο και εύχρηστο περιβάλλον. Από την Α’ – Στ’ τάξη οι μαθητές  θα σχεδιάσουν – ζωγραφίσουν , Θα μορφοποιήσουν κείμενα , θα επεξεργαστούν λογιστικά φύλλα , θα δημιουργήσουν παρουσιάσεις- βίντεο , θα αναζητήσουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο και τέλος θα μάθουν τις βασικές αρχές του προγραμματισμού που ενισχύει την μαθηματική και αλγοριθμική σκέψη. Συγκεκριμένα  :

Α΄ – Β΄ τάξη

Γνωριμία με τα βασικά μέρη του υπολογιστή –Εξοικείωση με το ποντίκι , πληκτρολόγιο – Σχεδίαση – Ζωγραφική – Εισαγωγή στην επεξεργασία κειμένου.

Εκπαιδευτικό Λογισμικό : Libreoffice Draw , Tuxpaint , Libreoffice Writer , ψηφιακό πακέτο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

Γ΄ – Δ΄ τάξη

Αναλυτική περιγραφή των βασικών μερών του υπολογιστή(Υλικό , Λογισμικό) –  Μορφοποίηση κειμένου –Δημιουργία πίνακα (συγχώνευση-διαίρεση κελιών) – Εισαγωγή εικόνας – Αναζήτηση πληροφοριών από το Διαδίκτυο  – Δημιουργία εφημερίδας με τη χρήση στηλών – Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο – Εισαγωγή στην δημιουργία Λογιστικού Φύλλου-Δημιουργία βίντεο .

Εκπαιδευτικό Λογισμικό : Libreoffice Writer , Libreoffice Calc , Φυλλομετρής Ιστού(Mozilla Firefox ) , Ψηφιακό πακέτο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου,ABC Animation for kids

Ε΄ – ΣΤ΄

Επεξεργασία δεδομένων σε Λογιστικό Φύλλο – Εισαγωγή τύπου , συνάρτησης , διαγράμματος – Δημιουργία Παρουσίασης – βίντεο –  Προγραμματισμός .

Εκπαιδευτικό Λογισμικό : Libreoffice Calc , Libreoffice Impress , Easylogo – Scratch,

ABC Animation for kids .

Στο σχολείο μας υπάρχει ένα εργαστήριο με 13 σταθμούς εργασίας. Το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι το Linux – Ubuntu.Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε πάρα πολλές ελεύθερες και δωρεάν εφαρμογές από τα επίσημα αποθετήρια χωρίς εγκατάσταση καθώς επίσης περιλαμβάνει και το πρόγραμμα «επόπτης» που βοηθάει σημαντικά στη διαχείριση της τάξης. Στο βασικό μενού της ιστοσελίδας του σχολείου μας έχει προστεθεί η επιλογή Τ.Π.Ε., όπου μπορείτε να δείτε στο blog που έχει δημιουργηθεί για το αντίστοιχο μάθημα ,εργασίες των μαθητών όλων των τάξεων.

Με εκτίμηση

Η καθηγήτρια Πληροφορικής

 Φωτεινή Ράπτη

Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *