3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Γράφει η εκπαιδευτικός μας  της Φυσικής Αγωγής Νεκταρία Μέρδη

International_Day_of_People_with_Disability“Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία… ” 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να υπενθυμίσει στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς αλλά και στους απλούς πολίτες το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην πλήρη συμμετοχή στα κοινά καθώς και στην ισότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 10% δηλαδή του παγκόσμιου πληθυσμού.
Άτομα με αναπηρία χαρακτηρίζονται τα άτομα που παρουσιάζουν αδυναμία να επιβιώσουν μόνα τους ολικά ή μερικά εξαιτίας σωματικών ή πνευματικών δυνατοτήτων που έχουν εκ γενετής ή όχι. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.
Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του “Κοινωνικού Αποκλεισμού”. Συχνά η πρόσβασή τους στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους, είναι σχεδόν αδύνατη. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η στάση της κοινωνίας που στιγματίζει αυτούς τους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι με αναπηρία δικαιούνται ίσες ευκαιρίες με όλους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Οι συνθήκες διαβίωσής τους θα πρέπει να είναι ίσες με εκείνες των υπόλοιπων πολιτών και να τους δίνεται η δυνατότητα για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη.

  Γιατί όλοι οι άνθρωποι αξίζουν ευκαιρίες στη ζωή.

Κατηγορίες: Παγκόσμιες μέρες. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *