“Υδάτινες Γέφυρες”: Ενημέρωση για την αποφυγή σπατάλης του νερού και η σημασία του για τον άνθρωπο.

IMG_20151008_090133Οι υπεύθυνοι του Δικτύου «Υδάτινες Γέφυρες» παρουσίασαν το πρόγραμμα τους στο σχολείο μας. Συμμετείχαν τα τμήματα Δ1 και Δ2 και μέσα σε μία διδακτική ώρα μας ενημέρωσαν, μας ευαισθητοποίησαν και ανακαλύψαμε όλοι μαζί τρόπους για να μην σπαταλάμε το νερό που είναι τόσο πολύτιμο, όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη.

Οι μαθητές ζωγράφισαν και έγραψαν σχετικά (Γράφουν οι μαθήτριες Χριστίνα Τσ. και Γλυκερία Μ.)

 ΤΟ  ΝΕΡΟ

 Το σώμα μας έχει το 70% νερό, από τα πόδια μέχρι τους ώμους. Ανάμεσα, υπάρχουν όμως και όλα τα υπόλοιπα όργανα του σώματος.

Υπάρχουν 3 βασικοί τρόποι, που χάνουμε κάθε μέρα νερό. Αυτοί είναι:

ο ιδρώτας, τα ούρα και η αναπνοή. Με τον ιδρώτα χάνουμε περίπου 3 ποτήρια νερό, από την αναπνοή χάνουμε περίπου 1 ποτήρι νερό και από τα ούρα χάνουμε περίπου 5 ποτήρια νερό.

Το νερό κάνει ένα ταξίδι, το οποίο λέγεται <<ο κύκλος του νερού>>. Πρώτα εξατμίζεται από τους ωκεανούς και ανεβαίνοντας στον ουρανό γίνεται σύννεφο. Ύστερα, με τη βοήθεια του αέρα μετακινείται και βρέχει. Επίσης, στις πιο ορεινές περιοχές χιονίζει. Καθώς βρέχει το νερό πέφτει στο χώμα, έτσι πηγαίνει στις λίμνες και τα ποτάμια κι από πηγαίνει στις θάλασσες και επαναλαμβάνεται ξανά το ίδιο.

Για να μην ξοδεύουμε πολύ νερό στο σπίτι πρέπει: όταν κάνουμε μπάνιο, όταν πλένουμε τα χέρια μας και όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας να μην αφήνουμε τη βρύση να τρέχει άσκοπα. Καλό είναι όταν γεμίζουμε νερό το ποτήρι μας και δεν μπορούμε να το πιούμε όλο, καλύτερα θα ήταν να το ρίχναμε σε ένα λουλούδι.

Κάποιοι τρόποι εξοικονόμησης νερού εκτός και εντός σπιτιού είναι: να μην αφήνουμε οποιαδήποτε βρύση ανοιχτή, να μην αφήνουμε το λάστιχο να τρέχει άσκοπα και να μην κρατάμε για πολλή ώρα το καζανάκι. Επίσης, θα μπορούσαμε να έχουμε καζανάκι που να έχει ένα κουμπί που να γράφει στοπ και να το πατάμε όταν καθαρίσει η τουαλέτα για να σταματήσει να τρέχει το νερό.

Δείτε το στο slideshare.net

κείμενα μαθητών

Δείτε το στο slideshare.net

άλλες φωτογραφίες

Δείτε το στο slideshare.net

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Εκδηλώσεις, Εκπαιδευτικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *