21 Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού

images

Γράφει η δασκάλα της Στ τάξης, Χριστίνα Παππά

Η 21η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση. H Ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για να επικαιροποιηθούν και να ενισχυθούν οι δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και διακρίσεων μέσα στη  σχολική κοινότητα.

Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Συντάγματος. Ειδικότερα, η  απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά ομάδων ή προσώπων (όπως η φυλή, το χρώμα, η θρησκεία, οι γενεαλογικές καταβολές, η εθνική ή εθνοτική καταγωγή, η αναπηρία, το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα φύλου) θεμελιώνεται στην αρχή της προστασίας της ελευθερίας και αξιοπρέπειας του ανθρώπου, καθώς και στις αρχές της δίκαιης και ίσης μεταχείρισης χωρίς διάκριση.

Με αφορμή την ημέρα αυτή  έγιναν στο σχολείο μας  δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας  και των φυλετικών διακρίσεων. Οι μαθητές της Στ΄ τάξης  ζωγράφισαν αφίσες και έκαναν κολάζ, δημιούργησαν το «λεξικό του αντιρατσισμού» και πρότειναν καλές πρακτικές για την  ανάγκη καταπολέμησης των διακρίσεων, των αντιλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών που ενισχύουν τον ρατσισμό.

Δείτε το στο slideshare.net

εργασία του τμήματος Δ2 για το ρατσισμό

Δείτε το στο slideshare.net

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Εκπαιδευτικά, Επικαιρότητα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *