6 Μαρτίου: Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

imagesΗ 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε σχολεία της χώρας, (26/1/2014), το 10% του συνόλου των μαθητών πέφτουν θύματα ενδοσχολικής βίας από συνομηλίκους τους ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Το ποσοστό των θυτών ανέρχεται στο 5% του μαθητικού πληθυσμού και η αναλογία των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας, αγοριών-κοριτσιών, είναι 3 προς 1, με τα αγόρια να υπερτερούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής. Κάθε περιστατικό που συμβαίνει στο σχολικό περιβάλλον δεν είναι περιστατικό βίας.  Ωστόσο στις περιπτώσεις εκείνες που συμβαίνουν επαναλαμβανόμενα περιστατικά και δημιουργούν στα παιδιά δυσκολίες στη σχολική τους καθημερινότητα αλλά και ψυχοσωματικά προβλήματα οφείλουν οι μαθητές και οι γονείς τους να ενημερώνουν άμεσα το Διευθυντή του σχολείου.

Οι μαθητές του Στ2 εκφράστηκαν με το δικό τους τρόπο κατά της σχολικής βίaς

Διαβάστε το κείμενο

Επίσης  οι μαθητές του Στ1 ζωγράφισαν, δημιούργησαν κόμικς, φυλλάδια και αφίσες με συνθήματα κατά της βίας και έγραψαν το «Αλφαβητάρι του αντι- bullying».

. from gvlachos
Δημοσιεύθηκε στην Εκδηλώσεις, Εκπαιδευτικά, Επικαιρότητα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση