Ο θεραπευτικός ρόλος της Mουσικής

ATT00030Γράφει ο εκπ/κός Μουσικής του σχολείου μας, Λανάρας Ανδρέας

Τα τελευταία χρόνια η ιατρική θεωρεί τη μουσική πολύ σοβαρή υπόθεση, καθώς πληθαίνουν οι
επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν το θεραπευτικό ρόλο της μουσικής σε αρκετές παθήσεις. Έρευνες δείχνουν ότι η μουσική:

α) Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς:

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από κάποια πάθηση της καρδιάς, ενώ η ακρόαση μουσικής γενικώς συνεισφέρει στην καλή καρδιακή υγεία όλων. Η ακρόαση χαρούμενης μουσικής για 30 λεπτά την ημέρα, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, επιδρά θετικά στην υγεία του ανθρώπου.

β) Βοηθάει το αναπνευστικό:

Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τη θεραπευτική επίδραση της μουσικής και σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής στο πλαίσιο θεραπευτικών προγραμμάτων μειώνει τη δύσπνοια και αυξάνει την αντοχή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

γ) Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις εγκεφαλικές βλάβες:

Έχει διαπιστωθεί πως με τη χρήση μουσικής, ασθενείς με νευρολογικές βλάβες έχουν ανακτήσει την αίσθηση ισορροπίας, ενώ άτομα με προβλήματα ομιλίας έχουν κατορθώσει να «τραγουδήσουν» τις λέξεις που δεν μπορούν να αρθρώσουν.

δ) «Τρέφει» τα πρόωρα:

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα μαιευτήρια που παίζουν μουσική στο θάλαμο των πρόωρων νεογνών συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάπτυξή τους και στη συντομότερη παραμονή τους στο νοσοκομείο, καθώς η μουσική βοηθά τα πρόωρα να μένουν ήρεμα, να παίρνουν βάρος και να έχουν λιγότερο έντονους πόνους.

ε) Υποκαθιστά ακόμη και φάρμακα:

Σε μελέτες που έγιναν αποδείχθηκε ότι όταν κάποιος ακούει μουσική πριν, κατά τη διάρκεια, καθώς και μετά από μια χειρουργική επέμβαση, μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες, καθώς και η ένταση του πόνου, ακόμη και 2 μέρες αφότου σταματήσει να ακούει μουσική. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι η ακρόαση χαλαρής αντι-στρες μουσικής από τους ασθενείς μπορεί να υποκαταστήσει ακόμη και φάρμακα, τα οποία χορηγούνται ενδοφλεβίως για την ανακούφιση από τον πόνο και το άγχος.

Δημοσιεύθηκε στην Εκπαιδευτικά. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση