Μάνος Χατζιδάκις 20 χρόνια από τον θάνατό του (Ξάνθη, 23 Οκτωβρίου 1925 – Αθήνα, 15 Ιουνίου 1994)

αρχείο λήψης

Γράφει ο εκπ/κός Μουσικής του σχολείου μας, Λανάρας Ανδρέας

Υπήρξε κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, διανοούμενος και ποιητής, με εντονότατη παρουσία σε όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής ζωής. Θεωρείται ο πρώτος που συνέδεσε με το έργο του τη λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση.           Προικισμένος με σπάνιο μουσικό αισθητήριο, άρχισε να γίνεται γνωστός συνθέτοντας μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Το 1960 διακρίνεται με βραβείο Όσκαρ για το πασίγνωστο τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασσέν. Το 1964 ίδρυσε και διηύθυνε την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών με κλασικό και ξένο ρεπερτόριο. Διετέλεσε διευθυντής μουσικών προγραμμάτων και αργότερα διευθυντής του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ. Παράλληλα διετέλεσε γενικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Αργότερα ασχολήθηκε κυρίως με δισκογραφικές δραστηριότητες και με τη διοργάνωση συναυλιών.

Κυριότερα έργα του Μάνου Χατζιδάκι είναι:

α) Σκηνικά: Έξι λαϊκές ζωγραφιές, σε ρεμπέτικα τραγούδια, Το καταραμένο φίδι, με ήρωα τον Καραγκιόζη, Οδός Ονείρων, επιθεώρηση.

β) Για πιάνο: Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, Ιονική Σουίτα, Ρυθμολογία.

γ) Τραγούδια – κύκλοι – συλλογές: Επιτάφιος, Το χαμόγελο της Τζοκόντας, Μυθολογία, Η εποχή της Μελισσάνθης, Ο Μεγάλος Ερωτικός, Τα παράλογα, Σκοτεινή Μητέρα.

Τα κομμάτια που ακολουθούν ανήκουν στη συλλογή «15 Εσπερινοί» του Μάνου Χατζιδάκι.

1. Το πάρτυ 

2. Υμηττός 

3. Το φεγγάρι είναι κόκκινο 

Δημοσιεύθηκε στην Επικαιρότητα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση