Ημέρα ασφαλούς Διαδικτύου: 11 Φεβρουαρίου 2014

αρχείο λήψηςΓράφει η εκπ/κός Πληροφορικής του σχολείου κα. Ράπτη Φωτεινή

Αγαπητοί γονείς ,

 με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας του ασφαλούς διαδικτύου στις 11 Φεβρουαρίου θα ήθελα να σας ενημερώσω για την σωστή χρήση του από  τα παιδιά.

Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία, για αγορές, για ψυχαγωγία. Από μικρή ηλικία τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το θεωρούν ως μια αγαπημένη απασχόλησή τους. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πολλές φορές την ημέρα, ενώ η χρήση του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων είναι σχεδόν αυτονόητη για την ευρωπαϊκή νεολαία. Σε γενικές γραμμές, οι νέοι γνωρίζουν τις προκλήσεις όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ωστόσο, όταν αντιμετωπίσουν πρόβλημα, οι ανήλικοι απευθύνονται στους μεγαλύτερους μόνο ως τελευταία λύση .

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός ή μηχανικός πληροφορικής, χρειάζεται απλά εξοικείωση με τα διαδραστικά μέσα. Όπως πάντα, το κλειδί είναι η γνώση.  Eίναι βασικό να κατανοήσουμε ότι όλα τα προβλήματα που προβάλλονται σε σχέση με το Διαδίκτυο δεν εμφανίστηκαν τώρα, αλλά προϋπήρχαν του μέσου. Αυτό που άλλαξε είναι ο τρόπος που ένα πρόβλημα μπορεί να μας «χτυπήσει» την πόρτα, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, και μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή. Γι’ αυτό φροντίζουμε να γνωρίζουμε και να ελέγχουμε οποιαδήποτε συσκευή έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και χρησιμοποιείται από τα παιδιά μας. Μπορούμε επίσης να εισάγουμε κωδικό στο άνοιγμα της συσκευής που θα γνωρίζουμε μόνο εμείς. Με αυτό τον τρόπο θα  γίνεται χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά μόνο με την δική μας παρουσία και για συγκεκριμένο χρόνο. Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να μιλάμε ανοιχτά με τα παιδιά για τους κινδύνους του Διαδικτύου, δείχνοντάς τους άρθρα εφημερίδων με ιστορίες παιδιών που κινδύνεψαν να χάσουν ακόμη και την ζωή τους ,όταν έδωσαν προσωπικά τους στοιχεία σε αγνώστους που συνομιλούσαν ηλεκτρονικά μέσα σε κάποιο παιχνίδι ή σε κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι η εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο αν δεν χρησιμοποιηθεί με προσοχή και επιφύλαξη τότε είναι «ένας ξένος στο σπίτι μας».

Με εκτίμηση

 Η καθηγήτρια Πληροφορικής

 Φωτεινή Ράπτη

Δημοσιεύθηκε στην Επικαιρότητα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση