Χρήσιμες οδηγίες προς τους γονείς για τη νέα σχολική χρονιά

Του Μπαρή Θεόδωρου (Προϊσταμένου Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας Εκπ/σης Περ/κής Δ/νσης Εκπ/σης Δ. Ελλάδας)

Σε λίγες μέρες ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά. Μαθητές και γονείς θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή. Για να το καταφέρουν θα πρέπει να τεθούν εξαρχής κάποιοι βασικοί κανόνες που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα άγχη και τις ανασφάλειές τους.

1.Μάθετε το παιδί να αντιμετωπίζει τη σχολική ζωή με υπευθυνότητα. Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει, ότι το σχολείο είναι σοβαρή δουλειά και ότι περιμένετε να κάνει το καλύτερο δυνατό ανάλογα με τις δυνατότητές του.

2.Καθιερώστε τακτικές ώρες μελέτης. Το κάθε παιδί χρειάζεται μια ρουτίνα για τη μελέτη του. Βοηθήστε να την οργανώσει αλλά μην μπείτε στον πειρασμό «να ξαναρχίσετε το σχολείο μαζί του».

3.Συνεργαστείτε με το δάσκαλο, καθώς το παιδί σας θα βρίσκεται πολλές ώρες την ημέρα μαζί του. Συμβουλευτείτε τον για την οργάνωση της μελέτης στο σπίτι.

4.Μην επιτρέπετε στο παιδί να σας χειραγωγεί, καθώς τα παιδιά εκμεταλλεύονται τις διαφωνίες μεταξύ των γονιών ή και ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Για κάθε ερώτημα ή αμφιβολία κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων.

5.Εκτιμήστε την εργασία του παιδιού και επαινέστε το. Ο μαθητής που αναλαμβάνει ένα έργο, ολοκληρώνει μια εργασία ή γενικότερα προσπαθεί, έχει ανάγκη από τον έπαινο. Μην φοβάστε την επιβράβευση.

6.Παροτρύνετε το παιδί να αποκτήσει αίσθημα ευθύνης. Ένα παιδί που έχει έναν ακατάστατο προσωπικό χώρο είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβαίνει και με τους χώρους που χρησιμοποιεί στο σχολείο.

7.Ελέγξτε την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Μέσω αυτών των μέσων το παιδί αποκτά πρόσβαση σε ένα «δρόμο» όπου ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Η ενημέρωση και ο έλεγχος είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπιστούν οι όποιοι κίνδυνοι.

8.Σωστές προσδοκίες. Να περιμένετε από το παιδί σας να πετύχει το καλύτερο που μπορεί. Να πιστεύετε στην επιτυχία του και να του το λέτε.

9.Να είστε ρεαλιστές. Μερικά παιδιά πράγματι τα καταφέρνουν καλύτερα από κάποια άλλα στο σχολείο. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Αξιολογήστε τις ικανότητές τους με ειλικρίνεια και δεν πρέπει να ντρέπεστε για τις όποιες αδυναμίες των παιδιών σας. Η ζωή του παιδιού σας δεν είναι η δική σας.

10.Καλλιεργήστε στο παιδί σας ενδιαφέροντα και εκτός σχολείου. Το παιδί πρέπει να αναπτύξει την ταυτότητά του και εκτός σχολικού πλαισίου καθώς βλέπει ότι τα καταφέρνει και σε άλλες κατευθύνσεις πέρα από τα μαθήματα με αποτέλεσμα να κοινωνικοποιείται, να αναπτύσσει την αυτοεκτίμησή του και να αποκτήσει δημοκρατική συνείδηση.

11.Προσοχή στο βάρος της σάκας. Επιλέξτε πολύ προσεχτικά τη σχολική τσάντα που θα του αγοράσετε και ελέγξτε το βάρος της. Δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του παιδιού. Αν το υπερβαίνει θα πρέπει να διαθέτει ρόδες. Συνεργαστείτε με το δάσκαλο του παιδιού γι’ αυτό το θέμα. Υπάρχει η δυνατότητα κάποια από τα βιβλία του μαθητή να παραμένουν στο σχολείο.

12.Επικοινωνήστε ουσιαστικά με το παιδί σας και βρείτε χρόνο έστω και λίγο να αφιερώσετε στο παιδί σας. Έχει ανάγκη να μοιραστεί τα προβλήματα, τις χαρές και τις λύπες της καθημερινότητάς του. Απλές, καθημερινές κουβέντες που τόσο πολύ τις έχει ανάγκη.

Μα πάνω απ’ όλα τα παιδιά μας, τα παιδιά όλου του κόσμου, έχουν ανάγκη από αγάπη. Θέλουν να το βλέπουν, να το ακούν, να το αισθάνονται με όλες τους τις αισθήσεις.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Επικαιρότητα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση