29 Μαΐου 1453 – Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους

Γράφει ο εκπ/κός Μουσικής του σχολείου μας Ανδρέας Λανάρας, επιλογή του οποίου αποτελούν και τα τραγούδια-θρήνοι που ακολουθούν και τα οποία αναφέρονται στην άλωση της Πόλης.

Η Άλωση της Κων/λης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της Βυζαντινής Πρωτεύουσας της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Β΄. Η πολιορκία διήρκησε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 (αποφράδα ημέρα).  Με την άλωση της Κων/λης, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.    Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από τη Δύση και η άσχημη οικονομική κατάσταση οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά το Βυζάντιο. Έτσι η Άλωση ήρθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα Κων/νου Παλαιολόγου.
Ο τρόπος που θυσιάστηκε ο τελευταίος Αυτοκράτορας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ποικίλους θρύλους με κυριότερο αυτόν του «μαρμαρωμένου βασιλιά» που περιμένει τη στιγμή να ανακτήσει την Πόλη και την Αυτοκρατορία του.
Κατηγορίες: Επικαιρότητα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *