Τραγούδια των Αποκριών

Γράφει ο εκπ/κός Μουσικής του σχολείου μας κ. Ανδρέας Λανάρας

Τα αποκριάτικα τραγούδια που ακολουθούν ερμηνεύει η ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ του Κ.Α.Λ.Μ.Ε..

  1. Χορέψετε, χορέψετε (Νάξος)
  2. Που πας, καημένε μέρμηγκα; (Σαλαμίνα)
  3. Ένα κανένα (Αστακός, Αιτ/νίας)

Τα τραγούδια της περιόδου των Αποκριών, τα λεγόμενα αποκριάτικα, τραγουδιούνται κυρίως κατά τους χορούς της Αποκριάς. Πρόκειται, κατά το πλείστον, για τραγούδια σατιρικού χαρακτήρα, μερικά δε από αυτά τραγουδιούνται μόνο μεταξύ ανδρών.

Οι άνθρωποι του λαού με οξυδέρκεια διακρίνουν το φαιδρό και το γελοίο, τα ελαττώματα και τις κακίες και με ευστροφία τα καυτηριάζουν.

Πολλά από τα σατιρικά τραγούδια είναι γενικά ως προς το θέμα τους και σατιρίζουν διάφορα σωματικά χαρακτηριστικά ή ελαττώματα (τον κοντό, τον αρρωστιάρη κ.ά.) ή συνηθέστερα σατιρίζουν το ήθος γυναικών και αντρών, γριών και γερόντων, σπανών, καλογέρων και καλογριών κ.ά., καθώς επίσης και την οκνηρία, τη λαιμαργία, τον αλκοολισμό, τη μωρία, την υποκρισία κ.ά.

Άλλα από αυτά σατιρίζουν πρόσωπα και γεγονότα της συγκεκριμένης τοπικής κοινωνίας, ενώ αξιοσημείωτα είναι τα σατιρικά τραγούδια που συνοδεύονται από μιμικές κινήσεις, όπως το γνωστό «Πώς το τρίβουν το πιπέρι;».

Χωριστή κατηγορία σατιρικών τραγουδιών είναι και αυτά που αναφέρονται στα ζώα, μιας και ο δεσμός που συνδέει τη ζωή του ανθρώπου με τον ζωικό κόσμο είναι στενός και πανάρχαιος.

Κατά την Καθαρά Δευτέρα τραγουδιούνται ως επιτραπέζια κάποια τραγούδια, με τα οποία χαιρετίζεται η Σαρακοστή που μόλις αρχίζει. Τα περισσότερα από τα τραγούδια αυτά μέρα με τη μέρα λησμονούνται και χάνονται, γιατί λησμονούνται και τα έθιμα με τα οποία συνδέονται.

Κατηγορίες: Επικαιρότητα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *