Το σχολείο μας

Με πρωτοβουλία του 5ου Χέλμειου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 σε ένα κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και αναμνήσεων  εκδήλωση για την μνήμη της Άρτεμης και της Παρασκευής Χέλμη δωρητριών του σχολικού μας συγκροτήματος.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε το ετήσιο μνημόσυνο των αδελφών παρεβρέθησαν ο Δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής κ. Ιωάννης Σταθόπουλος και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας κ. Αθανάσιος Ανδρώνης. Επίσης, ήταν κοντά μας τα ανίψια των αδελφών Χέλμη Ιάσονας, Κατελέν και Μαρία Χέλμη,  η κ. Σοφία από τις πρώτες δασκάλες που δίδαξαν στη Χέλμειο Σχολή αλλά και μαθητές της εποχής εκείνης μεταξύ των οποίων ο Πατήρ Κωνσταντίνος Σαρής, και κάτοικοι της γειτονιάς του Χέλμειου που μας τιμούν με την παρουσία τους κάθε χρόνο στο ετήσιο μνημόσυνο των αδερφών Χέλμη. Όλοι τους μοιραστήκανε μαζί μας αναμνήσεις των παιδικών χρόνων μιας άλλης εποχής… για τον χρόνο που κυλάει και φεύγει σαν την άμμο μέσα από τα δάχτυλα… ελιξήρια μνήμης….

mnimosynof2

 

 

 

 

Κοντά μας ήταν επίσης οι σύλλογοι γονέων του 5ου&11ου Δημοτικών Σχολείων Αγίας Παρασκευής καθώς και του 3ου Νηπιαγωγείου Αγίας Παρασκευής.

f7f6

 

 

 

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες καθώς και εκπαιδευτικοί του 5ου Χέλμειου Δημοτικού Σχολείου, του συστεγαζόμενου 11ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Χέλμειου Νηπιαγωγείου.

Σας ευχαριστούμε όλους για το ταξίδι που μας προσφέρατε σήμερα…

Σας ευχαριστούμε όλους που μας δώσατε την ευκαιρία να μοιραστούμε τη σπουδαιότητα της δωρεάς των αδελφών Χέλμη για μας και για τον τόπο μας…

 

 

 Η Ιστορία των Χέλμειων Διδακτηρίων

Το Χέλμειο σχολείο μας έχει μεγάλη ιστορία.  Χτίστηκε το έτος 1953 – 54 από τις αδελφές Άρτεμις και Παρασκευή Χέλμη οι οποίες κατάγονταν από την Ίο. Οι αδελφές Χέλμη εννήθηκαν στον Πειραιά και εκεί έζησαν τα παιδικά τους χρόνια. Η Άρτεμις Χέλμη σπούδασε δασκάλα και η Παρασκευή ασχολήθηκε με το εμπόριο.

Η Σχολή Χέλμη ήταν Πρότυπο Χριστιανικό Σχολείο μεγάλης ακτινοβολίας. Το έτος 1977 οι αδερφές δώρισαν τη Σχολή Χέλμη στο κράτος με την προϋπόθεση να μετονομαστεί σε 3ο Νηπιαγωγείο και 5ο Δημοτικό , ΧΕΛΜΕΙΑ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΑ. Με πρωτοβουλία τους δημιουργήθηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Αρτεμίου προστάτη του Σχολείου μας, για να εκκλησιάζονται οι μαθητές και να τελείται πάντα στις 20 Οκτωβρίου Θεία Λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου επιμνημόσυνη δέηση των ψυχών των κτητόρων και δωρητών αδελφών. Η Άρτεμις Χέλμη πέθανε στις 9 Απριλίου 1990 και η αδελφή της Παρασκευή Χέλμη στις 26 Οκτωβρίου 1998.

(Τούτο το ιστορικό μνημόνιο γράφτηκε από τον ανηψιό τους Ιάσονα Χέλμη, αντλώντας στοιχεία από το προσωπικό του αρχείο. Ο κ. Ιάσονας Χέλμης είναι επίτιμο μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου Αγίας Παρασκευής)

Άρτεμη και Παρασκευή Χέλμη

Οι γονείς τους Ιάκωβος και Μαριγώ καταγόταν από την Ίο, αλλά οι παραπάνω αδερφές γεννήθηκαν στον Πειραιά. Έμειναν ορφανές από πατέρα, αλλά ευτύχησαν να έχουν μιαν άξια μητέρα και μεγάλωσαν σωστά.

Η Άρτεμις σπούδασε στη Ράλλειο Ακαδημία Πειραιά και σε ηλικία 18 ετών πήρε το πτυχίο της ως δασκάλα. Αφού πούλησε την περιουσία της,  σε οικόπεδο περίπου τριών στρεμμάτων έχτισε ένα ιδιωτικό δημοτικό και ένα νηπιαγωγείο, με παρεκκλήσι του Αγίου Αρτεμίου, στην οδό Ψαρών 11. Το 1956 την ακολούθησε και η Παρασκευή και τα σχολεία έγιναν πληρέστερα.

Λειτούργησαν αρκετά χρόνια και το 1977 οι αδερφές δώρισαν το οικόπεδο και τα κτίρια στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Εκεί στεγάζονται τώρα το 5ο, το 11ο δημοτικό και το 3ο νηπιαγωγείο Αγίας Παρασκευής. Τα σχολεία ονομάζονται Χέλμεια Διδακτήρια και κάθε χρόνο, στη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου στις 20 Οκτωβρίου γίνεται μνημόσυνο για τις αδερφές οι οποίες απεβίωσαν το 1990 και το 1998 αντίστοιχα. Στο μνημόσυνο παρευρίσκονται και οι μαθητές των σχολείων μας.

Οι παραπάνω έκαναν επίσης δωρεές στο ναό του Προφήτη Ηλία και στο Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Παρασκευής στην οδό Αποστόλου Παύλου. Στην εφημερίδα Ίος (Μάιος – Ιούνιος 1979) αναφέρεται, με δικαιολογημένη περηφάνεια, πως τιμήθηκαν για τις πολύ αξιαίπενες πράξεις τους.

Σχολή Χέλμη

Οι αδερφές Άρτεμη και Παρασκευή Χέλμη είχαν, εκτός του δημοτικού και νηπιαγωγείο στην οδό Ψαρών 11. Είχε άδεια λειτουργίας τουλάχιστον από τις 6-09-1960, η οποία ανανεωνόταν αυτοδικαίως κάποιες φορές. Άδεια πήρε και την 1-04-1968. Στοιχεία για τους τότε μαθητές δεν έχουμε. Έκλεισε το 1975-76, όταν παραχωρήθηκε στο δημόσιο.

Ίδρυση, στέγαση

Ιδρύθηκε το 1954-55 ως πλήρες μικτό και το 1968 πήρε άδεια να διδάσκεται η αγγλική στις Ε΄και Στ΄τάξεις. Ήταν ιδιοκτησία των αδελφών Άρτεμις και Παρασκευής Χέλμη και βρισκόταν στην οδό Ψαρών 11. Περιήλθε στο δημόσιο ως δωρεά ενώ οι αδερφές Χέλμη ήταν εν ζωή.

Αφήστε μια απάντηση