Ενημέρωση για σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί, χωρίς να υπάρχει καμίας μορφής υποχρεωτικότητα, εκτιμώντας τις ανάγκες της τάξης τους προγραμματίζουν να αρχίσουν μαθήματα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σε πραγματικό χρόνο) μέσω της πλατφόρμας Webex η οποία παρέχεται από το Υπουργείο Παιδείας. Οι τηλεδιασκέψεις θα λειτουργήσουν ενισχυτικά της ασύγχρονης εκπαίδευσης (η-τάξη). Οι δύο αυτές μέθοδοι λειτουργούν συμπληρώνοντας η μία την άλλη και όχι αντικαθιστώντας η μια την άλλη. Στις τηλεδιασκέψεις δεν γίνεται “μάθημα” όπως γινόταν στην τάξη, αλλά μπορεί να γίνει ανατροφοδότηση των εργασιών-δραστηριοτήτων που προτείνονται στην η-τάξη ή οι μαθητές να παρουσιάζουν εργασίες που ήδη έχουν εκπονήσει με τις οδηγίες που έχουν πάρει από την η-τάξη κλπ. Σε ό,τι αφορά στην ύλη, κατά κύριο λόγο γίνονται επαναλήψεις και κατά περίπτωση προχωράμε με νέο περιεχόμενο, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο όταν δεν έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των μαθητών. Ωστόσο η κυριότερη προσφορά αυτού του περιβάλλοντος της σύγχρονης εκπαίδευσης έγκειται στο γεγονός ότι δίνει την ευκαιρία για επικοινωνία των μαθητών μεταξύ τους και με τους δασκάλους τους και για ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων! Το αίσθημα του ‘ανήκειν’ σε μια ομάδα είναι πολύ σημαντικό για μικρούς και μεγάλους και ιδιαίτερα σε περιόδους σαν και αυτήν που διανύουμε, κατά την οποία είναι αδύνατον να βρισκόμαστε από κοντά. Επιχειρούμε λοιπόν το “κοντά” με το ‘συνδέομαι και επικοινωνώ από “μακριά”! Στην περίπτωση της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα ενημερωθείτε με μήνυμα για το πρόγραμμα των τηλεδιασκέψεων.

Η σύνδεση στην πλατφόρμα Webex μπορεί να γίνει από υπολογιστή, tablet, ή smartphone, καθώς και από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση σε περίπτωση αδυναμίας σύνδεσης στο διαδίκτυο. Στην περίπτωση που θα συνδεθείτε από υπολογιστή (που είναι και το προτιμότερο από άποψη λειτουργικότητας της εφαρμογής), απαραίτητος εξοπλισμός είναι κάμερα, μικρόφωνο και ηχεία ή ακουστικά κινητού τηλεφώνου. Θα συνδεθείτε πατώντας σε έναν σύνδεσμο που θα σας στείλει ο κάθε εκπαιδευτικός, ο οποίος θα οδηγεί στην ψηφιακή του τάξη. Μπαίνοντας στην εφαρμογή θα σας ζητηθεί να γράψετε ονοματεπώνυμο και email. Εκεί γράφετε το ονοματεπώνυμο του παιδιού σας. Σας επισυνάπτουμε παρακάτω σύντομο οδηγό σύνδεσης των μαθητών στην πλατφόρμα, καθώς και σύνδεσμο για ένα ενδεικτικό βίντεο με οδηγίες.

Σημειώνουμε επίσης κάτι πολύ σημαντικό για την ομαλή λειτουργία των τηλεδιασκέψεων και την ασφάλεια όλων, ανηλίκων και ενηλίκων, ότι, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, η ηχογράφηση ή η βιντεοσκόπηση ή η λήψη φωτογραφιών κάποιου χωρίς τη συγκατάθεσή του διώκεται ποινικά και είναι απαραίτητο να έχετε την εποπτεία των παιδιών και για αυτό τον λόγο. Το ίδιο ισχύει και για τη δημοσιοποίηση οποιουδήποτε τέτοιου υλικού στο διαδίκτυο και στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Ακολουθεί η επιστολή από το Υπουργείο σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα.

Φυσικά και σε αυτό το εγχείρημα η στήριξή σας, ο σεβασμός στην προσπάθειά μας, η τήρηση των κανόνων και η διακριτική παρουσία σας στο πλευρό των μαθητών θα είναι πολύτιμος αρωγός μας!

Στόχος μας είναι κανένας μαθητής να μη μένει μακριά από το σχολείο και από όσα έχει αυτό να του προσφέρει, έστω και με αυτόν τον τρόπο! Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, πάντα με τη δική σας βοήθεια, ώστε τα οφέλη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να φτάσουν σε όλους τους μαθητές μας και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Ελπίζουμε όλο αυτό να τελειώσει γρήγορα και να ξανασυναντηθούμε μέσα στις τάξεις μας! Το σίγουρο είναι ότι κανένα μέσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διαζώσης διδασκαλία και τη σχέση εκπαιδευτικού – μαθητή και μαθητών μεταξύ τους, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα στις σχολικές τάξεις. Αν όμως η διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας του σχολείου μεγαλώνει, η ανάγκη διατήρησης της επαφής των μαθητών με το σχολείο με τη βοήθεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική! Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί σε αυτόν τον σκοπό με ό,τι μέσο διαθέτουμε, όπως κάναμε μέχρι σήμερα! Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε μορφή βοήθειας που μπορούμε να σας προσφέρουμε. Συνεχίζουμε λοιπόν!

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξή σας και τη συνεργασία σας!

Καλή συνέχεια σε όλους και με το καλό να ξαναβρεθούμε από κοντά!

 

Η Δ/ντρια και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου

 

Ακολουθεί ενημέρωση μαθητών ή/και γονέων ή κηδεμόνων, απόσπασμα από το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ



Λήψη αρχείου

 

Σύντομος οδηγός σύνδεσης των μαθητών στην πλατφόρμα



Λήψη αρχείου

 

Βίντεο με οδηγίες σύνδεσης στο WebEx:   https://youtu.be/UbYz2wuBI08

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση