Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας

20 Οκτωβρίου, 2020 0 Από ΜΗΤΡΟΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΕΣΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Σχολικό Έτος 2020 – 2021

 

5ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας

3/40 Σύνταγμα Ευζώνων 32

47131   ΑΡΤΑ

Τηλ. & Fax  2681028331

Blog: https://blogs.sch.gr/5dim-artas/

 

 

Αγαπητοί γονείς και μαθητές ,

Με τον όρο «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται αρμονικά, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της   σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος «σχολική πειθαρχία» αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του  σύγχρονου  σχολείου.

Η  σχολική κοινότητα είναι μια οργανωμένη ομάδα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας. Το σχολείο προετοιμάζει τους νέους να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Η εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής οφείλει να εκπαιδεύει και να διαπαιδαγωγεί σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες της δημοκρατικής κοινωνίας.

Για να λειτουργήσει το σχολείο μας ομαλά και αποδοτικά θα πρέπει όλα τα μέλη της σχολικής  κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Προβήκαμε στη διαμόρφωση ενός κανονισμού λειτουργίας  του 5ου Δημοτικού σχολείου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που τίθενται ως βάση στην καθημερινότητα όλων μας.

Η τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας του σχολείου μας, που ενέκριναν όλα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων, θα βοηθήσει ώστε το έργο και οι στόχοι που θέτουμε κάθε φορά ως σχολική μονάδα να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό χωρίς προβλήματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Σας προσκαλούμε  να διαβάσετε σχετικά με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του σχολείου μας, ώστε να καταστεί δυνατή η διεκπεραίωση του έργου όλων μας στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα από μας.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Χρήστος Μητρογιώργος

Το διδακτικό προσωπικό

Αρκουμάνη Σπυριδούλα     ΠΕ05

Γατή Σοφία                       ΠΕ70.50

Γρετσίστα Σπυριδούλα       ΠΕ70

Δούδαλης Αντώνιος           ΠΕ70

Ζαρζάνης Αθανάσιος          ΠΕ11

Ζάχαρης Γεώργιος             ΠΕ70

Κούβαρη Ελευθερία            ΠΕ70

Λυμούρης Αντώνιος           ΠΕ70

Μήτσιος Βασίλειος              ΠΕ70

Παπαδόπουλος Θωμάς       ΠΕ70

Παπακώστα Παρασκευή     ΠΕ86

Ρίζου Ευαγγελία                 ΠΕ70

Σιαφάκας Ευάγγελος          ΠΕ70

Σίσκα Αγγελική                  ΠΕ70

Τατσιοπούλου Άννα            ΠΕ06

ΕΔΕΑΥ

Καραλή Ανδρομάχη      ΠΕ23

Κοκκινέλη Ελένη          ΠΕ30

            ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο    Προσέλευση και αποχώρηση

  • Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας ανοίγει στις 7:00 π.μ. – 7:15 π.μ. ώρα προσέλευσης για τους μαθητές της πρωινής υποδοχής που έχουν δηλωθεί με την έναρξη του σχολικού έτους.
  • Η ώρα προσέλευσης των υπόλοιπων μαθητών είναι μεταξύ 8:00 π.μ. – 8:15 π.μ. και η έναρξη λειτουργίας γίνεται στις 8:15 π.μ. και συμπληρώνονται οι 6 ώρες λειτουργίας του στις 13:15.
  • Το ολοήμερο πρόγραμμα αρχίζει στις 13:20 με ώρα αποχώρησης στις 15:00.
  • Όλοι οι μαθητές καθώς και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρευρίσκονται στο σχολείο στις 8:15 π.μ.
  • Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρευρίσκονται στο σχολείο στις 8:00 π.μ.
  • Οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά τους μέχρι την είσοδο του σχολείου και στη συνέχεια αποχωρούν. Δεν επιτρέπεται η είσοδός τους στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ούτε στις αίθουσες διδασκαλίας, παρά μόνο αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι και έχουν έρθει σε συνεννόηση με τον Διευθυντή του σχολείου.
  • Όσοι εισέρχονται στο σχολείο, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, πρέπει να φορούν υφασμάτινη ή χειρουργική μάσκα προσώπου.
  • Κατά την αποχώρηση των μαθητών, το μεσημέρι, οι γονείς περιμένουν τα παιδιά τους στην είσοδο, η οποία θα ανοίγει στις 13:15, την ώρα που σχολάνε οι μαθητές.  Οι ενήλικοι που συνοδεύουν τους μαθητές κατά την αποχώρησή τους, θα πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή τους, ενώ τους περιμένουν έξω από την είσοδο του σχολείου και να προσπαθούν να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους, αλλά και για όσους συνεχίζουν το μάθημα στο Ολοήμερο.
  • Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στον γονέα ή κηδεμόνα. Οι γονείς-κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμά τους.
  • Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αναχώρησή τους δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι αν ο κηδεμόνας τους κάποια μέρα καθυστερήσει.
  • Οι μαθητές αποχωρούν από το σχολείο μετά τη λήξη των μαθημάτων ασυνόδευτοι,μόνο και εφόσον  ο γονέας ή ο κηδεμόνας έχει υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση, την οποία και έχει προσκομίσει στη Διεύθυνση του σχολείου.
  • Οι μαθητές δε φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων  χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και φυσικά αφού ενημερωθεί γι’ αυτό ο εκπαιδευτικός της τάξης ή η Διεύθυνση .
  • Μετά την πρωινή προσέλευση οι πόρτες του προαυλίου παραμένουν ανοικτές για 10 λεπτά και στη συνέχεια κλείνουν. Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής καθυστερήσει δικαιολογημένα έρχεται στο σχολείο συνοδευόμενος από τον κηδεμόνα του κατά τη διάρκεια του 1ου διαλείμματος και όχι στη διάρκεια του 1ου διδακτικού δίωρου.
  • Εκτάκτως και για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό Covid 19 ισχύουν διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων για τις Α, Β και Γ τάξεις από τις Δ, Ε και ΣΤ τάξεις και προαυλισμός των μαθητών κάθε τάξης σε συγκεκριμένους χώρους του προαυλίου.
  • -Στις διασταυρώσεις της οδού Ταξιαρχών με την οδό 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων και την οδό Στρατώνος υπάρχουν κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών σχολικές τροχονόμοι, οι οποίες γνωρίζουν τα καθήκοντά τους κι εξασκούν το επάγγελμα αυτό πολλά χρόνια στο σχολείο μας.
  • -Κατά τη λειτουργία του σχολείου οι γονείς δεν εισέρχονται στο χώρο του σχολείου, εκτός της Τρίτης για όσους έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με την ΕΔΕΑΥ (Ψυχολόγος και Κοιν. Λειτουργός). Το ωράριο ισχύει για όλους τους γονείς, καθώς και για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Εξαιρούνται οι γονείς που καλεί το διδακτικό προσωπικό του σχολείου, ή η Διεύθυνση.

 

              ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο      Φοίτηση και συμπεριφορά μαθητών

  • Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους του σχολείου, για λόγους υγιεινής, καλαισθησίας και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς μια τέτοια δραστηριότητα αποτελεί δείγμα πολιτισμού.
  • Δεν επιτρέπεται οι μαθητές να καταναλώνουν τρόφιμα ή αναψυκτικά στις αίθουσες.
  • Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών στο χώρο του γραφείου των δασκάλων ή στους διαδρόμους των ορόφων χωρίς άδεια για σοβαρό λόγο ή το ξεκλείδωμα των τάξεων κατά την ώρα των διαλειμμάτων.
  • Οι μαθητές καλούνται να δραστηριοποιούνται ενεργά στη διαδικασία της ανακύκλωσης, καθώς στο σχολείο υπάρχουν ειδικοί κάδοι για μπαταρίες, αλουμινένια κουτιά, χαρτί και καπάκια.
  • Οι μαθητές θα πρέπει να μην απουσιάζουν από το σχολείο χωρίς σοβαρό λόγο. Η ελλιπής φοίτηση οδηγεί σε φτωχά μαθησιακά αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη της ίδιας τάξης.
  • Οι μαθητές επιβάλλεται να παίζουν χωρίς να τσακώνονται ή να χειροδικούν ή να ασκούν οποιουδήποτε είδους βία (λεκτική, σωματική, ψυχολογική, διαδικτυακή) προς τους συμμαθητές τους. Η βία απαγορεύεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και τιμωρείται αυστηρά. Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν οφείλουν να απευθύνονται στους εφημερεύοντες δασκάλους που βρίσκονται στο προαύλιο.
  • Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων η συμπεριφορά των μαθητών  θα πρέπει  να είναι ευγενική και κόσμια προς δασκάλους και συμμαθητές.
  • Δεν θα πρέπει να προσβάλλουν τους συμμαθητές τους για λόγους σωματικούς (π.χ. για το ύψος ή το βάρος τους), εθνικούς (π.χ. για την καταγωγή τους από άλλη χώρα), θρησκευτικούς (π.χ. πιστούς άλλου θρησκεύματος) ή φυλετικούς (π.χ. χρώμα δέρματος, μαλλιών).
  • Δεν θα πρέπει  να διαδίδουν φήμες ούτε να αποκλείουν συμμαθητές τους από ομαδικές δράσεις του σχολείου παρακινώντας και άλλους να κάνουν το ίδιο ή να τους ειρωνεύονται και να τους ασκούν κακόβουλη κριτική.
  • Δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε χρήση ή φθορά πραγμάτων που δεν τους ανήκουν.
  • Θα πρέπει να βοηθούν τους μαθητές των μικρών τάξεων στα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν (π.χ. να τους δίνουν χώρο για παιχνίδι) και τους νέους μαθητές του σχολείου, δείχνοντάς τους ότι είναι καλοδεχούμενοι στο νέο περιβάλλον.
  • Θα πρέπει να συμπεριφέρονται φιλικά σε όλους τους συμμαθητές τους και να προστατεύουν ενεργητικά όσους δέχονται πειράγματα  ή άλλου είδους βία καταγγέλλοντας στους δασκάλους τους μαθητές που συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο.
  • Θα πρέπει να φροντίζουν να κρατούν καθαρά τα σχολικά τους βιβλία και τετράδια και να έχουν τα απαραίτητα για το καθημερινό πρόγραμμά τους φροντίζοντας να μην τα ξεχνούν.
  • Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας. Οι μαθητές οφείλουν να προσέχουν τα έπιπλα και τις εγκαταστάσεις του σχολείου. Κάθε καταστροφή εκτός από τη δυσκολία και το κόστος αποκατάστασης ασχημίζει και υποβαθμίζει το χώρο που ζουν και λειτουργούν καθημερινά.
  • Χρησιμοποιούν μόνο τις τουαλέτες των μαθητών και τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (π.χ. τα χαρτιά στους κάδους, τακτικό πλύσιμο χεριών, κλείσιμο της βρύσης). Στα διαλείμματα χρησιμοποιούν τις τουαλέτες του ισογείου.
  • Οι μαθητές δεν γράφουν ούτε χαράζουν τους τοίχους και τα θρανία του σχολείου.
  • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα.
  • Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων και άλλων μέσων καταγραφής εικόνας και ήχου δεν επιτρέπεται στο χώρο του σχολείου.
  • Κατά τις ώρες λειτουργίας του Ολοήμερου προγράμματος οι μαθητές παραμένουν στο ισόγειο και δεν ανεβαίνουν στον όροφο του κτιρίου.
  • Για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, οι μαθητές ενημερώνουν αμέσως το δάσκαλο ή τη δασκάλα τους.

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο               Παιδαγωγικός έλεγχος – κυρώσεις

-Είναι αυτονόητο ότι οι ποινές ως εξωτερικό κίνητρο έχουν φτωχά αποτελέσματα στην αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών και, ως εκ τούτου, για την Παιδαγωγική  δεν προκρίνονται παρά ως η έσχατη επιλογή των εκπαιδευτικών. Εντούτοις, οι μαθητές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει κάποιες επιπτώσεις ανάλογα με τη σοβαρότητά της, ώστε να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.

Στο παιδαγωγικό αυτό πλαίσιο οι κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν είναι οι:

α. Παρατήρηση

β. Επίπληξη

γ. Παραπομπή στον Διευθυντή

δ. Ενημέρωση γονέων

ε. Ενημέρωση Συλλόγου Διδασκόντων

στ. Ενημέρωση Σχολικού Συμβουλίου

ζ.  Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος

Αρμόδια όργανα για την επιβολή των ποινών των περιπτώσεων α, β και γ είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Στην περίπτωση δ, υπεύθυνοι είναι ο Διευθυντής με τον εκπαιδευτικό της τάξης.

Στις περιπτώσεις ε και στ, είναι υπεύθυνοι  ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων και της περίπτωσης ζ, ο Σύλλογος Διδασκόντων με τη συναίνεση του γονέα.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο                Διδακτικό προσωπικό

-Οι εκπαιδευτικοί επιτελούν έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης. Στο έργο τους περιλαμβάνεται η εκπαίδευση, η διδασκαλία και η διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Ακόμη, ο ρόλος του εκπαιδευτικού μέσα στη σχολική κοινότητα είναι ηγετικός και η επίδρασή του καθοριστική.  Εκτός από τη διδασκαλία των μαθημάτων, διαπαιδαγωγεί με το παράδειγμα και την καθημερινή του παρουσία. Επομένως οι υποχρεώσεις του δεν περιορίζονται μόνο  στην άρτια επιστημονική του κατάρτιση και στην αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας του. Επεκτείνονται και πολύ πέρα από αυτά.

-Προσέρχονται έγκαιρα στο σχολείο και δεν παραβιάζουν το χρόνο έναρξης και λήξης των μαθημάτων.

-Περιμένουν τους μαθητές τους στις τάξεις από τις 8:ΟΟ π.μ. για όσο καιρό δε θα γίνεται η πρωινή συγκέντρωση στο προαύλιο και κάνουν την πρωινή προσευχή στην τάξη. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται αλλά δεν συμμετέχουν.

-Δεν επιτρέπουν την έξοδο μαθητή,-τριας από την αίθουσα για οποιονδήποτε λόγο πλην εξαιρετικής ολιγόλεπτης περίπτωσης.

-Ενημερώνουν τους γονείς και κηδεμόνες για το ήθος και την επίδοση των μαθητών τόσο ιδιαιτέρως όσο και ομαδικά σε τακτική βάση και σε ημέρες και ώρες  που καθορίζουν και κοινοποιούν από την αρχή του σχολικού έτους και πάντως απαραίτητα τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα.

-Επιμελούνται την ποιοτική διδασκαλία των αντικειμένων τους, με τη χρήση κατάλληλων  εποπτικών μέσων.

-Σέβονται απόλυτα το χρόνο διαλείμματος των μαθητών.

-Προσέχουν το ύφος και τη μορφή της γλώσσας που χρησιμοποιούν και συμπεριφέρονται με σεβασμό προς τους μαθητές.

-Κατά τη διάρκεια του μαθήματος έχουν απενεργοποιημένα τα κινητά τους τηλέφωνα.

-Απαγορεύεται το κάπνισμα στον σχολικό χώρο.

-Οι διδάσκοντες την τελευταία ώρα του προγράμματος αποχωρούν τελευταίοι από την τάξη την ώρα της λήξης, κλείνουν τα παράθυρα, τα φώτα και κλειδώνουν.

-Οφείλουν, και όταν ακόμη δεν είναι εφημερεύοντες, να ελέγχουν τους μαθητές, όταν  αντιλαμβάνονται οποιαδήποτε εκτροπή τους.

-Φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών και την τήρηση της τάξης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο και κατά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, που γίνονται με ευθύνη του σχολείου.

-Εξασφαλίζουν την ευταξία μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας και στο σχολικό χώρο με τήρηση των κανόνων δημοκρατικής συμπεριφοράς. Παράλληλα προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές σε θέματα που αφορούν την καθαριότητα, την υγιεινή και την αισθητική του χώρου στον οποίο φοιτούν.

-Καλλιεργούν συνειδητά το αίσθημα της αυτοπειθαρχίας και της κοινωνικής συνείδησης στους μαθητές.

-Σέβονται την προσωπικότητα, τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές ή φυλετικές ιδιαιτερότητες του μαθητή.

-Η δίκαιη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού πρέπει να επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πράξη με τα εξής στοιχεία:

α. τρόπος αντιμετώπισης του μαθητή

β. τρόπος αξιολόγησης και βαθμολόγησης

γ. τρόπος με τον οποίον εκτονώνει τις εντάσεις, που παρουσιάζονται στο τμήμα

δ. η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι δυσλειτουργίες

ε. προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα στο τμήμα δεν πρέπει να μεγεθύνονται φθάνοντας μέχρι τη Διεύθυνση.

-Σε περίπτωση συμμετοχής σε απεργία ή στάση εργασίας ενημερώνουν τη Δ/νση του σχολείου από την προηγούμενη ημέρα ή αυθημερόν πριν από τις 8 π.μ. Σε περίπτωση μη ενημέρωσης, θεωρούνται απόντες.

-Αναφέρουν στον Διευθυντή του σχολείου κάθε υποψία που έχουν για τυχόν οικογενειακή κακοποίηση μαθητή και φροντίζουν να ενημερώνονται για άλλα προβλήματα υγείας ή ιδιαιτερότητες των μαθητών τους.

-Τηρούν την απαραίτητη εχεμύθεια σχετικά με τις αποφάσεις και συζητήσεις στον Σύλλογο Διδασκόντων  για τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά των μαθητών και για κάθε άλλο θέμα που αφορά συμβάντα στον χώρο του σχολείου.

-Αξιοποιούν τη σχολική ιστοσελίδα με τους μαθητές τους και για επικοινωνία με τους γονείς  έχοντας την ευθύνη για ό,τι αναρτούν σε αυτή.

-Συνεργάζονται μεταξύ τους, ειδικά όταν διδάσκουν στο ίδιο τμήμα, και σέβονται τις απόψεις όλων των συναδέλφων χωρίς να υποτιμούν το διδακτικό αντικείμενο κανενός.

-Οι εκπαιδευτικοί με την εν γένει συμπεριφορά τους οφείλουν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο σχολείο. Πρέπει να διαθέτουν αξιοπρέπεια και κύρος που συμβιβάζονται με το ρόλο τους. Τις μεταξύ τους σχέσεις είναι απαραίτητο να τις διέπει ο αμοιβαίος σεβασμός και να τις χαρακτηρίζει η ειλικρινής, συναδελφική και ανθρώπινη επικοινωνία. Ανάλογη σχέση συνεργασίας και επικοινωνίας πρέπει επίσης να καλλιεργείται ανάμεσα σε αυτούς και τη Διεύθυνση του σχολείου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5Ο             Η Διεύθυνση του σχολείου

-Η Διεύθυνση του σχολείου καθοδηγεί τη σχολική κοινότητα, ώστε να θέσει υψηλούς στόχους και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις επίτευξής τους για ένα σχολείο λειτουργικό, δημοκρατικό και ανοιχτό στην κοινωνία, θέτοντας στόχους και  όραμα.

-Δημιουργεί κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εκτίμησης ανάμεσα σε αυτήν και τους εκπαιδευτικούς και εξασφαλίζει τη συναίνεση και τη συνεργασία.

-Ασκεί με δικαιοσύνη, σύνεση και δημοκρατικό πνεύμα τα καθήκοντα παρακινώντας τους εκπαιδευτικούς στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και ενθαρρύνοντάς τους να καινοτομούν στην τάξη.

-Είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και το συντονισμό της σχολικής ζωής. Φροντίζει για τη λήψη κάθε μέτρου, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του σχολείου.                                                                                                                            -Έχει την παιδαγωγική ευθύνη για τη διαμόρφωση θετικού, δημοκρατικού κλίματος στο σχολείο και για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.

-Επικοινωνεί με τους μαθητές  και επιτρέπει την πρόσβαση όλων στο Γραφείο συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και δημοκρατίας.

-Συνεργάζεται με τους γονείς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων σε τακτική βάση φροντίζοντας να συγκαλεί κανονικά τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων.

-Έχει ευθύνη μαζί με τους εκπαιδευτικούς για την καθαριότητα και αισθητική των χώρων του διδακτηρίου, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.

-Φροντίζει να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού, τροποποιώντας το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας πάντα μέσα στο γράμμα και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας.

-Σε συνεργασία με τους διδάσκοντες καταρτίζει το πρόγραμμα ενημέρωσης των γονέων.

-Έχει την ευθύνη για τη σύνταξη του ωρολογίου προγράμματος με γνώμονα την αποδοτική λειτουργία του.

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο                        Γονείς και κηδεμόνες

-Οι γονείς και κηδεμόνες οφείλουν να συμπεριφέρονται προς όλους τους εκπαιδευτικούς με τη δέουσα ευγένεια, σοβαρότητα, ευπρέπεια και σεβασμό που επιβάλλει το λειτούργημά τους και ο χώρος του σχολείου.

-Οι γονείς- κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά (τουλάχιστον μία φορά το μήνα) για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από το/τη δάσκαλο,-α της τάξης σε καθορισμένη ημέρα και ώρα τακτικής συνάντησης (οι ώρες έχουν καθοριστεί και είναι αναρτημένες  και στο ιστολόγιο του σχολείου).

-Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές και ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.

-Πρέπει να μη στέλνουν μαθητή στο σχολείο με συμπτώματα – έστω και ελαφρά – αδιαθεσίας.

-Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στο δάσκαλο της τάξης και στη Διεύθυνση κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή.

-Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να νουθετεί, να επιπλήττει ή να τιμωρεί ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ στο χώρο του σχολείου. Όταν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, το συζητά πρώτα με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό (του μαθητή που δημιουργεί το πρόβλημα) και στη συνέχεια (αν δεν επιλυθεί) με τη Διεύθυνση του σχολείου.

-Γενικότερα, κανένας ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς.

-Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς του μαθητή δεν έχει την κηδεμονία του, οφείλει να ενημερώσει άμεσα το σχολείο.

-Σε περίπτωση απουσίας μαθητή είναι απαραίτητο να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο. Το τηλέφωνο του σχολείου (26810-28331) είναι στη διάθεση των κηδεμόνων για οποιαδήποτε ενημέρωση.

-Οι κηδεμόνες να βεβαιωθούν ότι οι δάσκαλοι έχουν τα τηλέφωνά τους και να τους ενημερώνουν για οποιαδήποτε μεταβολή.

-Ο γονέας-κηδεμόνας μαθητή που συλλαμβάνεται να προκαλεί βανδαλισμούς στη σχολική περιουσία παραπέμπεται στην αρμόδια σχολική επιτροπή για την αποκατάσταση των ζημιών.

-Οι γονείς και κηδεμόνες οφείλουν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και να συνδράμουν στη εύρυθμη λειτουργία τους.