ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ιούν 202411

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ, 12-06-24 ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ, 13-06-24, ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14-06-24 , ΣΤΙΣ 8.30 π.μ., ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ  ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ, ΜΕ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΤΡΟΠΟ  ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ/ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΑ.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ MAIL.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ. ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ.

ΤΕΛΟΣ, ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗΛήψη αρχείου

Τα σχόλια είναι κλειστά.

59ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Ένα γλυκό σούρουπο, όταν οι σκιές φωτίζονται χρυσοκόκκινες,, διαβαίνοντας τις οδούς Αμφιαράου και Δόρδου ανάμεσα σε μισοκρυμμένα από τις εγωίστριες πολυκατοικίες σπιτάκια με αυλίτσες και γιασεμιά, σκαρφαλωμένα στις παλιές σιδερένιες αυλόπορτες, απομεινάρια μιας άλλης εποχής…δεν μπορεί να μην διακρίνεις τους πράσινους γίγαντες που φρουρούν περιμετρικά και εσωτερικά το κτίριο και την αυλή του 59ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στα Σεπόλια.
1
Η ιστορία, η μνήμη είναι αυτή που ενώνει σαν αόρατη άλλοτε χρυσή κι άλλοτε ξεθωριασμένη κλωστή, κτίρια, δρόμους, εκκλησίες ,σχολεία ,ανθρώπους…
Τα “Εξωπόλια” τα έξω δηλαδή από την πόλη της Αθήνας περιβόλια που έγιναν Σωπόλια και τέλος τα Σεπόλια δηλαδή αυτά που σε οδηγούν στην πόλη.  Από τον 5ο αιώνα κατοικούνται αυτές οι γειτονιές, ιδιοκτησίες πλούσιων γαιοκτημόνων κι αναμεσά τους ο μόχθος, η ιστορία, η τραγωδία, η φιλοσοφία…Στις αυλές αυτές εδώ, γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και λαξεύτηκαν γενιές και γενιές της λαϊκής γειτονιάς…εργάτες, βιοτέχνες, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων…
Δόρδου κι Αμφιαράου, ο άλλοτε “Φάρος των Τυφλών” σε αυτό το σημείο…ποιος γνωρίζει…
4

Η αγορά του Πτηνοτροφείου

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Έλληνας εγκατεστημένος στο Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Γεώργιος Πόδας και ο συμπατριώτης του γιατρός Α. Καμπάδης πήραν μια μεγάλη απόφαση. Κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν το σεβαστό ποσό των 80.000 δολαρίων και με το μισό ποσό αγόρασαν ένα πρότυπο πτηνοτροφείο. Λειτουργούσε κοντά στον  Άγιο Μελέτιο στο τέρμα των Σεπολίων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το 50 Γυμνάσιο. Τα εγκαίνια της μονάδας στα Σεπόλια της Αγροτικής σχολής του “Φάρου Τυφλών” πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1954 από τη βασίλισσα Φρειδερίκη με κάθε επισημότητα. Περίπου μια εικοσαετία επέζησε το θαυμάσιο εκείνο εγχείρημα, το οποίο έμελλε να έχει άδοξο τέλος. Το 1972 το σχέδιο της πόλης επεκτάθηκε και σε αυτή την περιοχή, οπότε απαγορεύτηκαν δραστηριότητες που είχαν σχέση με τη ζωοκομία. Έτσι εκποίησαν το ακίνητο στο Υπουργείο Παιδείας.
510

Το 59ο Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται σήμερα στην οδό Αμφιαράου και Δόρδου 41 στα Σεπόλια, κοντά στο μετρό. Παλαιότερα όμως λειτουργούσε σε ένα κτίριο στην οδό Αγίου Μελετίου, στο νούμερο 198 κοντά στην εκκλησία του Οσίου Μελετίου. Για πολλά χρόνια το 59ο συστεγαζόταν στο ίδιο κτίριο με το 62o  Δημοτικό Σχολείο. Το 62ο μεταφέρθηκε το 1966-67.  Εκεί είχαν περάσει τα μαθητικά τους χρόνια πολλοί Σεπολιώτες των περασμένων δεκαετιών. Σήμερα το κτίριο με την αυλή του, τον μαντρότοιχο και  το πεύκο, δεν υπάρχουν πια! Το 59ο λειτουργούσε εκεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 1989, οπότε και μεταφέρθηκε στο κτίριο που βρίσκεται σήμερα… στην προέκταση του οικοπέδου που άλλοτε ήταν  “Ο Φάρος των Τυφλών”.

Τα τελευταία 30 χρόνια η οικιστική άνθιση είναι μεγάλη στην περιοχή των Σεπολίων, με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού. Το 59ο Δημοτικό Σχολείο είναι ένα από τα πολυπληθή σχολεία του Δήμου Αθηναίων, δάσκαλοι και μαθητές σε αυτούς τους καιρούς προσπαθούν “να αυγατίσουν” την κλωστή που θα ενώνει, το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον!
2

 


Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων