«Στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων»

Μαθητές και εκπαιδευτικοί με αφορμή το πρόγραμμα  e twinning που υλοποιείται στο νηπιαγωγείο μας με θέμα : «Η σημασία της διατροφής και της άσκησης από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα» επισκεφθήκαμε το «Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων» στο Μύλο του Παππά. Ένα μουσείο υπερσύγχρονο, ένα μουσείο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μνήμες και τη ζωή αυτού του τόπου. Με θέμα -τι άλλο- το χρυσαφένιο δημητριακό, το σιτάρι,  που παράγεται εκατοντάδες χρόνια τώρα στη θεσσαλική γη και γίνεται αλεύρι από τα χρόνια που πρώτος στην περιοχή έφτιαξε τον σύγχρονο τότε ατμόμυλο, ο ηπειρώτης Κωνσταντίνος Παππάς, το μακρινό 1892.

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων εντυπωσιάζει καθώς περιηγείσαι στο χώρο, ανά εποχή και ανάλογα με τον εκσυγχρονισμό, γνωρίζοντας όλη την διαδικασία από τη συγκομιδή του σιταριού, την τοποθέτησή του στα τσουβάλια, την μεταφορά αλλά και την επεξεργασία του μέχρι αυτό να γίνει αλεύρι. Η διαδικασία αυτή ζωντανεύει μέσα από τα μηχανήματα που υπάρχουν στο Μουσείο, αλλά και από μια σειρά φωτογραφιών του Τάκη Τλούπα που έχει να κάνει με την διαδικασία συγκομιδής και επεξεργασίας του σιταριού. Μάλιστα πολλά από τα μηχανήματα που εκτίθενται μπορούν να τεθούν σε εικονική λειτουργία δείχνοντας στους μικρούς και θυμίζοντας στους μεγαλύτερους την παραδοσιακή επεξεργασία του σίτου μέσα στα χρόνια. Από τα αποκαΐδια του Μύλου του Παππά, σώθηκαν ύστερα από την μεγάλη καταστροφική φωτιά, μηχανήματα από σίδερο που κοσμούν το Μουσείο. (Του Πάνου Γαρουφαλιά  6/5/2018 , larissanet).


Κατά την επιστροφή μας  στο νηπιαγωγείο οι μαθητές ζωγράφισαν ότι τους εντυπωσίασε. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου είχαμε φυτέψει σπόρους και είχαμε μιλήσει για το πολύτιμο σιτάρι που είναι απαραίτητο στην καθημερινή μας διατροφή. Για τα ελληνικά δεδομένα το σιτάρι (και τα προϊόντα του) είναι το δημητριακό που καταναλώνεται ευρέως ενώ ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το «Μουσείο Κούκλας» όπου η κ. Φωτεινή μας ξενάγησε και μας μίλησε για το γνωστό σε όλους κουκλοθίασο «Τιριτόμπα».

Αφήστε μια απάντηση