Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Σαπουνοποιείο Πουρναρίου. Αφού πρώτα μιλήσαμε για την ελιά και το λάδι, επισκεφτήκαμε το εργαστήρι.
Πρώτα γνωρίσαμε το λαχανόκηπο όπου η κ. Μένυ έχει δέντρα -ροδιά,ροδακινιά, κερασιά,λωτό- και λαχανικά εποχής – καρότα, λάχανα,αντίδια, μαρούλια,παντζάρια – και τα φροντίζει χωρίς φάρμακα έτσι ώστε να τρέφεται υγιεινά όλη η οικογένεια. Είδαμε κάμπιες που τρώγανε τα λαχανικά και μάθαμε ότι με το αλάτι οι κάμπιες εξαφανίζονται και παύουν να τα καταστρέφουν. Είδαμε κότες και γαλοπούλες. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι παλιότερα η κ. Μένυ και η οικογένειά της έφυγαν από την πόλη όπου ζούσαν και εγκαταστάθηκαν στο χωριό γιατί ήθελαν να ζήσουν σε καθαρό περιβάλλον μακρυά από φασαρία και καυσαέρια!!
Ο λαχανόκηπος!!
Στο εργαστήρι μάθαμε ότι το σαπούνι χρειάζεται λάδι ελιάς για να γίνει…μάθαμε επίσης ότι οι κρέμες γίνονται με βότανα που μαζεύουν στο βουνό. Όπως ο αρχαίος ιατρός Ιπποκράτης θεράπευε τους ασθενείς του με τα βότανα έτσι και σήμερα τα φάρμακα γίνονται με βότανα. Γνωρίσαμε το βαλσαμέλαιο και τις θεραπευτικές του ικανότητες και αγοράσαμε σαπουνάκια.
Ευχαριστούμε την κ. Μένυ για την άψογη φιλοξενία και για τις γνώσεις που μετέδωσε στους μαθητές μας!!
Επίσης ύστερα από την επίσκεψή μας στο Πουρνάρι Λάρισας, όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ελαιώνες, γυρνώντας στο νηπιαγωγείο μιλήσαμε για την αιωνόβια ελιά που είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους και το πολύτιμο ελαιόλαδο. Μάθαμε ότι οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στο μεσογειακό ευρωπαϊκό χώρο και γευτήκαμε ψωμί κι ελιές. Οι μαθητές πληροφορήθηκαν ότι σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα όπου η Θεά Αθηνά φύτεψε την πρώτη ελιά στην Ακρόπολη. Τέλος μάθαμε ότι το ελαιόλαδο συναντάται σε περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις σύμφωνα με τον Ιπποκράτειο Κώδικα.