Με αφορμή την εποχή της Άνοιξης μπορούμε να μιλήσουμε για τα φυτά και την ανάπτυξή τους…! Τί γνωρίζετε εσείς για το φυτό και πώς μεγαλώνει;

Λίγα λόγια για το φυτό…

Η ζωή ενός φυτού ξεκινάει από το σποράκι. Μέσα στο σποράκι υπάρχει ένα μικροσκοπικό φυτό και η τροφή που χρειάζεται για να μεγαλώσει. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, όπως τώρα την Άνοιξη και το έδαφος υγρό, το πρώτο πράγμα που βγάζει το σποράκι είναι ρίζες. Αυτές μεγαλώνουν προς τα κάτω, μέσα στο χώμα. Οι ρίζες είναι το στοματάκι του φυτού που το βοηθάει να παίρνει από το έδαφος το νερό και ό,τι άλλο χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Μετά από λίγες μέρες, ξεπροβάλλει ένα μικρό βλαστάρι από το χώμα και αναπτύσσεται προς τα πάνω στο φως του ήλιου. Ο βλαστός αυτός σιγά – σιγά ψηλώνει και βγαίνουν τα φυλλαράκια και, αργότερα, ο καρπός – λουλούδι του φυτού.   

Τί χρειάζεται όμως ένα φυτό για να μεγαλώσει;

  • χώμα
  • ήλιο – φως
  • νερό
  • αέρα και φυσικά….. φροντίδα και αγάπη….!!

Ας δούμε και από τί αποτελείται το φυτό… Ποια είναι τα μέρη του;

  • Ρίζα
  • Βλαστός – μίσχος
  • Φύλλα
  • Καρπός- λουλούδι

 

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΘΕΛΕΤΕ!

Δραστηριότητα 1:

Φυτεύουμε σποράκια…!!!

Βγείτε στο μπαλκόνι σας, φυτέψτε λουλούδια, ποτίστε τα, παρατηρείστε τα πώς μεγαλώνουν, τα χρώματά τους και μάθετε τα ονόματά τους.

Μπορείτε να φυτέψετε κι εσείς τα δικά σας σποράκια! Μέσα σε ένα πλαστικό ποτήρι φυτέψτε φακές ή φασόλια, βάζοντας αντί για χώμα λίγο βαμβάκι. Βάλτε τα κοντά σε μέρος με φως, ποτίστε τα καθημερινά, αλλά μη το παρακάνετε! Ποτίζουμε το φυτό μας μόνο όταν το βαμβάκι είναι σχεδόν στεγνό!!!! Παρακολουθείτε καθημερινά τους σπόρους σας να μεγαλώνουν! Μπορείτε να φτιάξετε και ένα ημερολόγιο και να καταγράφετε καθημερινά τις αλλαγές που παρατηρείτε να συμβαίνουν στο φυτό σας!!
Η καταγραφή του ημερολογίου μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους! Για παράδειγμα μπορούμε καθημερινά να γράφουμε μικρές λέξεις μέσα στα κουτάκια ή ακόμη και να ζωγραφίζουμε την εξέλιξη που έχουν τα σποράκια.

Δραστηριότητα 2:

Φτιάχνουμε παζλ με λουλούδια της Άνοιξης….!!!

Aκολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να φτιάξετε το παζλ:  

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=100747cc9403

 

Και λίγη ακόμα δουλίτσα…

 

https://i.pinimg.com/originals/31/a3/08/31a30891155f54cfc25465c6a636a996.png