6/10/2014: Ημέρα αφιερωμένη στην αποδοχή της διαφορετικότητας, κατά του ρατσισμού και στον αθλητισμό.

Aρχικά αναλύσαμε τις τρεις έννοιες: διαφορετικότητα, ρατσισμός και αθλητισμός.

 

 

Α)ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ: όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά ίσοι. Παρακολουθήσαμε την ταινία μικρού μήκους «pet shop» από το youtube:https://www.youtube.com/watch?v=fKGgzlPCQOQ. Τα παιδιά συζήτησαν σε ένα ελεύθερο σχολικό πλαίσιο και κατανόησαν ότι «διαφορετικό» δε σημαίνει «άσχημο», αλλά «ομορφιά». Η δημιουργία και η ομορφιά ολόκληρης της πλάσης στηρίζεται ακριβώς σε αυτήν την ιδιότητα δηλαδή τη «διαφορετικότητα».

Στη συνέχεια διαβάσαμε το ποίημα ενός παιδιού από την Αφρική που προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του 2006.

Β) ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ: Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις οδηγούν στο ρατσισμό. Ελεύθερη συζήτηση μαθητών εκπαιδευτικού στο πως η «μη αποδοχή της διαφορετικότητας» οδηγεί σε ακραίες και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Παρακολουθήσαμε την ταινία μικρού μήκους που παρατίθεται παρακάτω και αναφέρεται στην εμπειρία ενός ατόμου που είχε έρθει από την Αφρική και η κυρία που κάθισε δίπλα της σε ένα τραμ δεν μπορούσε να αποδεχτεί ότι συνταξιδεύει με έναν «διαφορετικό» άνθρωπο που τον θεωρεί κατώτερο, επειδή είναι διαφορετικός από εκείνην, έχει διαφορετικές συνήθειες, συμπεριφορά, κατάγεται από διαφορετική χώρα κ.ά. Όμως ο «διαφορετικός» λειτούργησε με έναν έξυπνο τρόπο και έδωσε ένα σημαντικό μάθημα στη συγκεκριμένη κυρία.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την ταινία μικρού μήκους που παρατίθεται παρακάτω όπου ένα παιδί αναρωτιέμαι τι φταίει που όλοι οι συμμαθητές του του κάνουν τη ζωή του δύσκολη.  Μήπως είναι πολύ ψηλός ή πολύ κοντός; Μήπως είναι πολύ έξυπνος ή λιγότερο έξυπνος; Μήπως είναι πολύ αδύνατος ή έχει παραπάνω κιλά; Τι φταίει τελικά; 

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο όπου ένας κύριος χωρίς χέρια, ένας κύριος «διαφορετικός» κατόρθωσε να γίνει κιθαρίστας, γιατί πίστεψε στο όνειρο που είχε από 16 χρονών, δηλαδή να γίνει μουσικός, να παίζει κιθάρα και να εκφράζεται μέσω της τέχνης της μουσικής. Οι αρνητικές λέξεις που ακούγε γύρω του δεν τον σταμάτησαν, αντίθετα τον ενδυνάμωσαν και να τον έκαναν να πιστέψει ακόμα περισσότερο στο όνειρό του.

Το συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα και όλοι διαθέτουν ταλέντο και δημιουργικό πνεύμα, Απλά θα πρέπει να  δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες σε κάθε άτομο από το οικογενειακό, το σχολικό περιβάλλον κ.ά, ώστε να ανακαλύψει και να καλλιεργήσει το ταλέντο του και να εκφράσει το δημιουργικό του πνεύμα.

Τέλος παρακολουθήσαμε την ταινία «Validation» όπου ο ήρωας της ιστορίας χαρίζει το «χαμόγελο» στους ανθρώπους βλέποντας πάντα τα θετικά στοιχεία σε αυτούς και όχι τα αρνητικά. Ως δραστηριότητα οι μαθητές είχαν να χαρίσουν το χαμόγελο στα αγαπημένα τους πρόσωπα και να ζωγραφίσουν το πρόσωπο εκείνο που έκαναν ευτυχισμένο προσέχοντας και επαινώντας τα θετικά τους χαρακτηριστικά. 

Γ) ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ:  ο αθλητισμός δεν αναπτύσσει μόνο το σώμα αλλά καλλιεργεί το πνεύμα και την ψυχή μας. Επίσης μας μαθαίνει μέσω της δράσης ότι σε κάθε κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ανήκουμε π.χ οικογένεια, σχολείο, ομάδα ποδοσφαίρου κτλ υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τους εφαρμόζουμε για να ζούμε αρμονικά και να δημιουργούμε δημοκρατικά κοινωνικά πλαίσια όπου όλοι έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται, να θέτουν υψηλούς στόχους και να έχουν τις ευκαιρίες να τους πετυχαίνουν. Δημοκρατικά κοινωνικά πλαίσια που διασφαλίζουν ψυχική ελευθερία, ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

 

 

                                       ΙΣΟΙ    ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ

 

Αν βλέπατε αυτό το παιδάκι στο δρόμο να πουλάει μικροπράγματα για να μπορέσει να ζήσει αλλά και να βοηθήσει την οικογένειά του, ενώ παράλληλα κρατούσε στα χέρια του ένα τσαλακωμένο τετράδιο και προσπαθούσε να διαβάσει, γιατί ήξερε ότι ο μόνος δρόμος που θα το βοηθούσε να ζήσει καλύτερα και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του είναι η καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος θα το κοροϊδεύατε ή θα το θαυμάζατε;

 

Γ. Κλωστράκη

Εργασίες μαθητών

 

Στη σελίδα ΤΠΕ υπάρχουν εργασίες των παιδιών που έχουν υλοποιηθεί με διάφορα προγράμματα όπως το kidspiration (τάξεις Β και Γ) , το power point(τάξεις Ε, ΣΤ), το word(τάξεις Γ,Δ) και το paint.

Tο λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης Kidspiration αποτελεί ένα ανοικτό υπολογιστικό περιβάλλον, ο παιδαγωγικός σχεδιασμός του οποίου βασίζεται στη θεωρία της οπτικής μάθησης και στον εποικοδομισμό. Η χαρτογράφηση εννοιών βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν να σκέφτονται.

Είναι ένα μέσο ώστε τα παιδιά αυτόνομα να μπορούν να δημιουργούν εννοιολογικούς χάρτες με τη βοήθεια των οποίων οργανώνουν τις διάφορες πληροφορίες.

Το PowerPoint είναι ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα παρουσίασης. Το οποίο αποτελεί τμήμα του πακέτου Microsoft Office. Σκοπός του είναι να βοηθάει τους χρήστες να δημιουργούν εύκολα εντυπωσιακές παρουσιάσεις διαφανειών. Στις διαφάνειες του PowerPoint μπορούμε να προσθέσουμε κείμενο, εικόνες, ήχους, χρώματα και διάφορα εφέ, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια εντυπωσιακή παρουσίαση.

Το Word είναι λογισμικό που σας επιτρέπει να δημιουργείτε έγγραφα σε έναν υπολογιστή. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Word για να δημιουργήσετε καλαίσθητο κείμενο, χρησιμοποιώντας πολύχρωμες φωτογραφίες ή σχέδια ως εικόνες ή ως φόντο και να προσθέτετε εικόνες όπως χάρτες και πίνακες.

Ζωγραφική (Paint) είναι ένα απλό πρόγραμμα ζωγράφισης γραφικών που έχει συμπεριληφθεί σε όλες τις εκδόσεις των Microsoft Windows και αναφέρεται ως MS Paint ή το Microsoft Paint.

Παρακάτω βλέπετε κάποια παραδείγματα εργασιών.

ΖΩΑ

Μία απο τις εργασίες που φτιάχτηκαν με το power point και το word είναι οι παρακάτω:

 

program γιωργοσ
Μία απο τις εργασίες των παιδιών της Στ , που φτιάξανε αρχικά με το power point
και μετά το μετατρέψαμε σε video, είναι η παρακάτω:
Θέμα :»Η βία στα σχολεία»

 

Μιά αφίσα που φτιάξανε μαθητές απο την Γ ΄δημοτικού με το πρόγραμμα word
Afisa_G1

Robinson

Έχει δίκιο ο Robinson; Το σχολείο σκοτώνει τη δημιουργικότητα;

 

 

εργασία Γ1

Η ιστορία της τάξης μας:
Οι μαθητές της Γ1 μπαίνουν στο σχολικό τρενάκι και μεταφέρονται στο αερόστατο. Όλοι μαζί μαθητές και εκπαιδευτικός πετάνε στον κόσμο της δημιουργίας. Αφού αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες (συνεργασία, σεβασμός, αποδοχή του άλλου, επικοινωνία, κατανόηση, ενσυναίσθηση, αναγνώριση των υποχρεώσεων αλλά και των δικαιωμάτων τους), τότε είναι έτοιμη να απογειωθούν στο δέντρο της ΣΟΦΙΑΣ που τους υποδέχεται με ένα τεράστιο χαμόγελο.

 

Blog του Γ1 (Κλωστράκη Γεωργία)

Το Blog του Γ1 ονομάζεται «Φαντασιακά Ταξίδια» και σας προσκαλεί στο δημιουργικό φετινό του ταξίδι: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ