Εργαστήριο Δεξιοτήτων Δημιουργώ και καινοτομώ Θεματική ενότητα: “και η Γη γυρίζει”

image0 1 1

Το θέμα μας ξεκίνησε με μια γενική διερεύνηση για τις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών πάνω σ ‘αυτό. Ακούστηκαν πολλά κι ενδιαφέροντα…

image1 1 1

Παρατηρήσαμε προσεχτικά την υδρόγειο, βρήκαμε την Ελλάδα μας και αναζητήσαμε στο διαδικτυο πληροφορίες για τα στρώματα από τα οποία αποτελείται ο Γαλαζιος πλανήτης μας.

Μιλήσαμε για την κίνηση της Γης και συμφωνήσαμε ότι ο πλανήτης μας μοιάζει με μια μπαλαρίνα που χορεύει γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον Ήλιο.

image2 1 1

Τα παιδιά μιμήθηκαν με το σώμα τους την κίνηση της Γης…

image3 1 1

Χρωματίσαμε και κόψαμε και γράψαμε το όνομα της Γης.

image4 1 1

Και αναφερθήκαμε στη Θεά Γαία  της οποίας το όνομα έχει ο πλανήτης μας.

image5 1 1

Αναρωτηθήκαμε πώς εναλλάσσεται η μέρα με τη νύχτα στον πλανήτη μας και προσποιούμενοι τον Ήλιο, δείξαμε πώς η κίνηση της Γης μας ευθύνεται για το οτι όταν εμείς έχουμε μέρα άλλα μέρη του κόσμου έχουν νύχτα και το αντίστροφο.

Κατανοήσαμε επίσης ότι οι πόλοι της Γης έχουν μόνιμα πάγους, γιατί εκεί δε φτάνει το ίδιο δυνατή η ζεστασιά του Ήλιου.

image6 1 1

Τα παιδιά ,για εμπέδωση, ζωγράφισαν κι εξήγησαν την εναλλαγή μέρας-νύχτας.

image7 1 1

Ξεναγηθήκαμε απο μια αστροναύτισσα στο διαστημικό σταθμό. Είδαμε πώς πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, πώς κοιμούνται και πώς κάνουν γυμναστική! Διαπιστώσαμε τη διαφορά βάρους στο διάστημα και στη Γη και μιλήσαμε για τη δύναμη της Βαρύτητας.

image8 1 1

Διαβάσαμε σε μορφή ποιήματος την ιστορία με τη Μηλιά και τον Νεύτωνα και τη ζωγραφίσαμε.

image9 1 1

Μάθαμε να συνθέτουμε στα γράμματά της τη λέξη “βαρύτητα” και παίξαμε, αφαιρώντας κάθε φορά κι από ένα και διαβάζοντας το αποτέλεσμα…”βαρύτητα”, “αρύτητα”, “ρύτητα” κλπ.

image10 1 1

Γνωρίσαμε μέσα από φωτογραφίες και βίντεο και καταγράψαμε τους λοιπούς πλανήτες της γειτονιάς του Ήλιου. Κάναμε αναφορά στην αρχαιοελληνική προέλευση των ονομάτων τους.

image11 1 1

Παίξαμε με τα ονόματα των πλανητών.

image12 1

Φτιάξαμε πίνακες αναφοράς…

image13 1 image14 1 image15 1

Ζωγραφίσαμε και κόψαμε τον δικό μας πύραυλο…

image16 1

…και τον στείλαμε με ασφάλεια πίσω στη Γη.

Διαβάσαμε την ιστορία “μια γιορτή στη γειτονιά του Ήλιου”, μια έκδοση από το πλανητάριο Θεσσαλονίκης και τραγουδήσαμε το ομώνυμο τραγούδι

image17 1

Προσπαθήσαμε να περιηγηθούμε στο ηλιακό μας σύστημα μέσα από τον σύνδεσμο https://www.solarsystemscope.com/ όπου μπορείτε  να βρείτε ένα μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος, υπέροχες φωτογραφίες και πολλές πληροφορίες για όποιον το επιθυμεί.

Τμήμα 1ο:

Αλευρά Γεωργία 

Μπαρμπούνης Φάνης