Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Ιουνίου 2021. Διαδικτυακό Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου

Το 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής διοργανώνει «Διαδικτυακό Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου», με την υποστήριξη των 1ου, 2ου, 3ου, 5ου, 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής και των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, υπό τον συντονισμό της Μποέμη Παναγιώτας (Νάγια), Σ.Ε.Ε. κλ.ΠΕ91 Θεατρικής Αγωγής και με τη συνεργασία Σ.Ε.Ε. και εκπαιδευτικών κλ. ΠΕ91 Θεατρικής Αγωγής. Το Φεστιβάλ Θεάτρου θα υλοποιηθεί διαδικτυακά Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Ιουνίου 2021.

Σκοπός-Στόχοι

Σκοπός του Φεστιβάλ Θεάτρου είναι να υποστηρίξει τη συμβολή της Θεατρικής Αγωγής και του Θεάτρου στο σχολείο, την περίοδο της πανδημίας, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν και να τοποθετηθούν δημιουργικά και κριτικά απέναντι σε αυτό που βιώνουν, μέσα σε ένα ασφαλές αισθητικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον. Επιπρόσθετα, μέσω του Φεστιβάλ Θεάτρου που απλώνεται σε 12 ΠΕ.Κ.Ε.Σ., δίνεται η δυνατότητα ανάδειξης του πολιτισμού του κάθε τόπου και πώς κοινωνικά χαρακτηριστικά και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες ενσωματώνονται δημιουργικά σε μία θεατρική δράση με τη σύμπραξη των εκπαιδευτικών μίας σχολικής μονάδας. Οι εκπαιδευτικοί της Θεατρικής Αγωγής συνέβαλαν κυρίως στην ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη και την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών/τριών, παρόλες τις δύσκολες συνθήκες για ένα διδακτικό αντικείμενο, όπως η Θεατρική Αγωγή, που η εμπλοκή είναι πολυαισθητηριακή και ενσώματη.

Ακολουθώντας τους ειδικότερους στόχους του ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ του Θεάτρου, αναφέρονται η παραγωγή καλλιτεχνικού προϊόντος, η δημιουργική πρωτότυπη παραγωγή δραματικών κειμένων και η συλλογική καλλιτεχνική δημιουργία, που ενισχύουν τη διαθεματικότητα και τη διεπιστημονικότητα. Οι συνθήκες στην εκπαίδευση τη σχολική χρονιά 2020-21 απαιτούσαν προσαρμογή,  επαναπλαισίωση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών, διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο θεατρικών μεθόδων και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Υπογραμμίζεται ότι η ζωντανή, δια ζώσης θεατρική δράση παραμένει ο πυρήνας της Θεατρικής Τέχνης, και το Φεστιβάλ Θεάτρου επιδιώκει την ανάδειξη της σημαντικότητας του Θεάτρου ευρύτερα στην κοινωνία.

 

Πλαίσιο

Στο Φεστιβάλ Θεάτρου συμμετέχουν εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής κλ. ΠΕ91 -ΠΕ91.01 και ΠΕ91.02, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε αγαστή συνεργασία και σύμπραξη με εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων που εργάζονται. Η συμμετοχή γίνεται με θεατρικές δράσεις: α) μέσω ήχου, (ραδιοφωνικά/ηχητικά έργα), β) με βιντεοσκόπηση, γ) με συνδυασμό των παραπάνω.

Οι θεατρικές δράσεις κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τη μέθοδο/τις μεθόδους που έχουν επιλεχθεί: κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, ραδιοφωνικό/ηχητικό θέατρο, δραματοποιημένες αφηγήσεις, σωματικό θέατρο/μιμική κ.ά. και/ή τη θεματολογία που υποστηρίζουν: ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, εξαρτήσεις, διατροφή, Εργαστήρια Δεξιοτήτων κ.ά..

Επίσης, τις ημέρες διεξαγωγής του Φεστιβάλ, θα διαμορφωθούν στρογγυλά τραπέζια ανάλογα με τη μέθοδο και/ή τη θεματική των θεατρικών δράσεων, όπου θα γίνει ανταλλαγή της εμπειρίας και του τρόπου που διαμορφώθηκε η κάθε θεατρική δράση από τους/τις εκπαιδευτικούς. Στα στρογγυλά τραπέζια υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών/τριών που συμμετέχουν στις θεατρικές δράσεις, καταθέτοντας τον δικό τους λόγο από τη συνολική εμπειρία.

Η συμμετοχή είναι προαιρετική και πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών του σχολείου. Υπογραμμίζεται ότι θεωρείται σημαντική η συμμετοχή όλων των παιδιών ενός τμήματος για παιδαγωγικούς λόγους και δύναται μέσω θεατρικών συμβάσεων – μάσκα/ κούκλα/ύφασμα/ γυρισμένη πλάτη κ.ά. να υποστηριχθεί η συμμετοχή όλων των παιδιών ενός τμήματος.

Υπάρχει δυνατότητα διασχολικών συνεργασιών μεταξύ τμημάτων, που αποφασίζεται από τον/την εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ91. Κάθε εκπαιδευτικός δύναται να συμμετέχει μέχρι και τρεις θεατρικές δράσεις. Όλες οι θεατρικές δράσεις γίνονται δεκτές, εφόσον πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές και τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων που  απαιτούνται.

 

Χρονοδιάγραμμα

  • Αρχικά, καλούνται οι σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί κλ. ΠΕ91 να διασφαλίσουν την έγκριση των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Θεάτρου, ότι συναινούν στη διενέργεια βιντεοσκόπησης και/ ή ηχογράφησης της παρουσίασης και δημοσιοποίησης της θεατρικής δράσης (επισυνάπτεται υπόδειγμα εντύπου συγκατάθεσης γονέων/κηδεμόνων).
  • Στη συνέχεια, πρέπει να συμπληρώσουν στον παρακάτω σύνδεσμο κάποια στοιχεία που σχετίζονται με τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ, μέχρι την Κυριακή 23/05/21, https://forms.gle/nM6yEzvk2KfYXW8V6, (σχολική μονάδα, ΠΕ.Κ.Ε.Σ., μέθοδος θεάτρου, θεματική, ονόματα και κλάδοι εκπαιδευτικών που συμμετέχουν, ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων, συνεργασία με κάποιο φορέα).
  • Η αποστολή των θεατρικών δράσεων θα γίνει μέσω wetransfer, σε μορφή Mp4 μέχρι την Παρασκευή 04/06/21.

 

Οδηγίες

Σχετικά με τις θεατρικές δράσεις:

  • Μπορεί να δημιουργηθεί από: σκηνές/στιγμιότυπα βιντεοσκόπησης ατομικής και/ ή συλλογικής, φωτογραφίες/εικόνες/ζωγραφιές, μουσικές/ήχους (φυσικούς και τεχνητούς)/φωνές και συνδυασμό των παραπάνω.
  • Έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 30’ λεπτών, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων.
  • Θα αναρτηθούν σε ειδική διαμορφωμένη πλατφόρμα, όπου θα υπάρχει κατηγοριοποίηση σύμφωνα με τη μέθοδο θεάτρου και/ ή τη θεματική.
  • Θα διαμορφωθεί ιστοσελίδα του «Διαδικτυακού Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου».

 

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ασφάλεια των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών. Το «Διαδικτυακό Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου» πραγματοποιείται τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό-COVID 19.

 

Περαιτέρω λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για τη διοργάνωση θα λάβετε με νεότερο έγγραφο.

 

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία

 

Ο Οργανωτικός Συντονιστής                                  H Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου

του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής                                                 κλ. ΠΕ 91 Θεατρικής Αγωγής

 

Νικόλαος Καμήλος                                                      Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη



Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Δασκάλων, ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Επιμορφωτικές δράσεις, Θέατρο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.