Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) Θεατρικής Αγωγής Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη διοργανώνει επιμορφωτική δράση για τις/τους εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής ΠΕ 91 (ΠΕ 91.01 και ΠΕ 91.02) των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – γενικής και ειδικής αγωγής, αρμοδιότητας 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής με θέμα:
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση
«Δυναμική και δυνατότητες του πειραματικού θεάτρου σκιάς και αντικειμένων»
Η επιμορφωτική δράση θα υλοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 24/11/21, ώρα 18.00-20.00, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων zoom, στον NEO σύνδεσμο
https://us02web.zoom.us/j/81731940428…
ID riunione: 817 3194 0428
Passcode: 858488
Η επιμορφωτική δράση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου που έχει οριστεί η 27η Νοεμβρίου κάθε έτους.
Είναι προαιρετική και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς των 12 ΠΕ.Κ.Ε.Σ. επιστημονικής της ευθύνης.
Εισηγήσεις:
Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη, Σ.Ε.Ε. Θεατρικής Αγωγής ΠΕ91
Αναστασία Παράβα, Κουκλοπαίκτρια, Καλλιτεχνική Διευθύντρια ParaMana Puppet Theatre
Damiano Privitera, Κουκλοπαίκτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του διεθνούς Φεστιβάλ Immagini dell’ Interno και του Teatro del Lavoro.
Παρακαλούνται οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν τις/τους εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής ενυπόγραφα.
Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία
Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, κλ. ΠΕ 91 Θεατρικής Αγωγής
Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη
Περιγραφή επιμορφωτικής δράσης
Α. Σύντομη παρουσίαση της παραδοσιακής μορφής του Θεάτρου Σκιών σε Ανατολή και Δύση και η εξέλιξη του στην Ευρώπη τον 19ο και 20ό αιώνα.
Β. Εισαγωγή στο σύγχρονο κουκλοθέατρο και το πειραματικό θέατρο σκιάς και αντικειμένων ως το κύριο και ουσιαστικό μέσο για την ιδανική συγχώνευση διαφορετικών καλλιτεχνικών κλάδων. Η πολυ-επιστημονική φύση του σύγχρονου θεάτρου σκιάς εμπεριέχεται στην ίδια την πράξη της γέννησης του, στις απαρχές του. Η κίνηση των σωμάτων, η αφήγηση ενός γεγονότος, η γλυπτική, τα τοτέμ και τα φετίχ, η ζωγραφική (στα σώματα, τα πρόσωπα και τους τοίχους των σπηλαίων) στην Αρχαϊκή ζωή – που έχει γίνει Αρχετυπική – μετατρέπονται στο σημερινό και σύγχρονο κόσμο σε πολυμέσα: σωματικό θέατρο, κινηματογράφος, ηλεκτρο-ακουστική μουσική, ηχοτοπία, χορός, πλαστικές τέχνες. Θα γίνει αναφορά σε επαγγελματίες και καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σήμερα στη Δύση και αξιοποιούν εκτενώς αυτές τις τέχνες μέσα από τη δουλειά τους.
Γ. Πειραματικό θέατρο σκιάς και αντικειμένων στην εκπαίδευση. Ένα εργαστήριο που αποφεύγει το στερεότυπο των σιλουετών και μπορεί να φτάσει στην ουσία της δημιουργικότητας. Η πρόταση είναι ένα εργαστήριο επινόησης και χρήσης του αντικειμένου ως πρώτη ύλη, ως σύμβολο ή ακόμη και ως δήλωση/πρόκληση πως το ίδιο το αντικείμενο αυτό κάθε αυτό, μας καθοδηγεί, μας προτρέπει να μιλήσουμε για τον εαυτό μας.