Διαδικτυακό βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους/ τις εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής ΠΕ91 – ΠΕ91.01 και ΠΕ91.02 «Σωματικό Θέατρο και Μιμική Τέχνη: από το σταθερό σημείο στο μεταμορφωμένο σώμα»

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) Θεατρικής Αγωγής Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη διοργανώνει διαδικτυακό βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους/τις εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής ΠΕ 91 (ΠΕ 91.01 και ΠΕ 91.02) των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας, γενικής και ειδικής αγωγής, αρμοδιότητας 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής με θέμα:

 

Σωματικό Θέατρο και Μιμική Τέχνη:

από το σταθερό σημείο στο μεταμορφωμένο σώμα

 

Το διαδικτυακό βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο θα υλοποιηθεί την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, ώρες: 17.00-20.00 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Webex, στον σύνδεσμο https://minedu-secondary.webex.com/meet/panboemi. Η επιμορφωτική δράση είναι προαιρετική και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς των 12 ΠΕ.Κ.Ε.Σ. επιστημονικής της ευθύνης.

 

Εισηγήτριες

Αντωνία Βασιλάκου, καθηγήτρια σωματικού θεάτρου, θεατρολόγος,

ηθοποιός, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Θεατρικής Αγωγής κλ. ΠΕ91

Σύμφωνα με το ΑΠΣ-ΔΕΠΠΣ του Θεάτρου, η ψυχοσωματική έκφραση, η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει το σώμα κάθε παιδιού, η μη λεκτική επικοινωνία αποτελούν πρωταρχικούς στόχους. Μέσα από μη λεκτικές ασκήσεις και τεχνικές, αναγνωρίζει το σώμα του, τον εαυτό του και τους άλλους.

 

Περιγραφή επιμορφωτικού σεμιναρίου

Το βιωματικό σεμινάριο θα εισαγάγει τους/τις εκπαιδευτικούς θεατρικής αγωγής στα στοιχεία της σωματικής μιμικής τέχνης του Marcel Marceau μέσα από την εκμάθηση του σταθερού σημείου στον χώρο και στο σώμα. Θα επικεντρωθούμε στην ανάδειξη και μεταφορά αόρατων αντικειμένων και στην εφαρμογή δυνάμεων (ώθηση και έλξη) μέσα από βασικές και απαραίτητες ασκήσεις της παραπάνω τεχνικής. Τέλος, θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη σωματικότητα των συναισθημάτων με ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς που αγγίζουν την σωματική μεταμόρφωση ώστε οι εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα δραματικό ρόλο. Η μιμική τέχνη και το σωματικό θέατρο, ως τρόποι μη λεκτικής έκφρασης δίνουν την δυνατότητα σωματικής κινητοποίησης των συναισθημάτων καλλιεργώντας την ευαισθησία, την συγκέντρωση, την φαντασία αλλά και την αυτοπεποίθηση των εμπλεκομένων.

Το   σεμινάριο   είναι   κινητικό   και   η   βιωματική   συμμετοχή   είναι   απαραίτητη. Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να φοράνε άνετα ρούχα που να επιτρέπουν την κίνηση.

 

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, κλ. ΠΕ 91 Θεατρικής Αγωγής

Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη

 

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Δασκάλων, Δευτεροβάθμια, ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Επιμορφωτικές δράσεις, Θέατρο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.