Πρόσκληση επιμορφωτικής τηλεδιάσκεψης των εκπαιδευτικών Μουσικής ΠΕ.79 και ΤΕ.16 Α/θμιας, Β/θμιας εκπαίδευσης, Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι,

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ύστερα από την εμφάνιση του COVID-19,  έχει επηρεάσει και το μάθημα της μουσικής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και πλέον απαιτείται από τους εκπαιδευτικούς, τόσο η αναθεώρηση του τρόπου οργάνωσης της διδασκαλίας τους, όσο και η απόκτηση νέων ψηφιακών δεξιοτήτων για να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.

Για το λόγο αυτό ξεκινάει ένας κύκλος επιμορφωτικών δράσεων μέσω τηλεδιασκέψεων με ποικιλία θεμάτων ώστε να σας προσφέρει την δυνατότητα να ενημερωθείτε σχετικά με διάφορους δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης εποπτικών και ψηφιακών εργαλείων προσαρμοσμένων στην καθημερινότητα της τάξης, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν και στην ασύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα θέματα αντλούνται από τις επιμορφωτικές ανάγκες που έχετε δηλώσει στις προηγούμενες συναντήσεις μας.

Η παρούσα τηλεδιάσκεψη ειδικότερα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικής ΠΕ.79 και ΤΕ.16 της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης του 3ου, 4ου και 6ου ΠΕΚΕΣ Αττικής οι οποίοι αναζητούν ιδέες και διδακτικές πρακτικές που να εφαρμόζονται και στην εξ΄ αποστάσεως διδασκαλία ενισχύοντας τη δημιουργικότητα των μαθητών/τριών και συνδέοντας το μάθημα με το Πρόγραμμα Σπουδών.

 

Τρίτη  03/11/2020 και ώρα 17:00-19:00 μ.μ.

 

α) Εισήγηση: Αξιοποίηση της ψηφιακής παρτιτούρας κατά τη διδασκαλία Μουσικών Συνόλων: Συμβολή στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας στα Μουσικά Σχολεία”. Η παρουσίαση έχει σκοπό να εξετάσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της ψηφιακής παρτιτούρας για τη διδασκαλία Μουσικών Συνόλων στα Μουσικά Σχολεία. Προτείνονται καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανακύπτουν κατά τη διδασκαλία και την αποτελεσματικότερη επίτευξη των μαθησιακών στόχων. Η πρωτοτυπία της προσέγγισης έγκειται –μεταξύ άλλων– στο γεγονός πως το νέο μέσο δεν τοποθετείται μόνο στα χέρια του εκπαιδευτικού αλλά και στη διάθεση των μαθητών/τριών, που πλέον δεν λειτουργούν μόνο ως ερμηνευτές αλλά και ως δημιουργοί της μουσικής που εκτελούν. Από “καταναλωτές”, δηλαδή, μετατρέπονται σε παραγωγούς του καλλιτεχνικού προϊόντος που παρουσιάζουν. Στο πλαίσιο της εισήγησης, θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι δυνατότητες του προγράμματος museScore.

Εισηγητής   Δρ. Τάσος Κολυδάς  Μουσικολόγος – Εργαστηριακό-Διδακτικό Προσωπικό  στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.    

 

β) Εισήγηση: «Διδακτικές προτάσεις οπτικοποίησης του ήχου/ηχοτοπίου στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση και  σύνδεση με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών». Σκοπός της παρουσίασης είναι η ανταλλαγή διδακτικών ιδεών, με έμφαση στο βιωματικό χαρακτήρα της διδασκαλίας, που αφορούν στους τρόπους οπτικοποίησης του ήχου και του ηχοτοπίου και προετοιμάζουν τους μαθητές/τριες για την ανάγνωση και τη γραφή της δυτικής, βυζαντινής και σύγχρονης σημειογραφίας.

Εισηγήτρια: Ανδρέου Έλενα Σ.Ε.Ε Μουσικής.

 

Τόσο η παρούσα όσο και οι τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτές είναι προαιρετική. Για τη συμμετοχή σας στις τηλεδιασκέψεις μέσω webex πρέπει να συμπληρώσετε και να υποβάλετε την ηλεκτρονική δήλωση:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdjdDNDtCaiVsuQK3ov8kJ7yBB7OdHYTyo6CWF9YgRNxGnjjw/viewform

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με την ολοκλήρωση της υποβολής της δήλωσης εμφανίζεται αυτόματα ο σύνδεσμος συμμετοχής στην τηλεδιάσκεψη. Προτείνεται η αποθήκευσή του, καθώς θα ισχύσει για όλες ανεξαιρέτως τις τηλεδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν. Επίσης, θα πρέπει  να έχετε συνδεθεί στην τηλεδιάσκεψη  τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξής της (δηλαδή το αργότερο έως τις 16:50) ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος για την επίλυση τυχόν προβλημάτων στη σύνδεση.

Για την υποστήριξη του διδακτικού σας έργου (σχεδιασμός, οργάνωση, υλοποίηση) μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στo e-mail: mousikoi79@gmail.com.

 

 

ΕΛΕΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Σ.Ε.Ε Μουσικής ΠΕ.79

3ου, 4ου και 6ου ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Δασκάλων, Δευτεροβάθμια, ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Επιμορφωτικές δράσεις, Μουσική. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.