Ενημέρωση των Εκπαιδευτικών Μουσικής ΠΕ.79 και ΤΕ.79 Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή χρονιά και να σας ενημερώσω ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση στα ερωτήματα που καταθέσαμε σχετικά με τη διδασκαλία της μουσικής και συγκεκριμένα τη διδασκαλία της φωνητικής μουσικής, της χορωδίας, των μουσικών συνόλων και τη λειτουργία του μουσικού εργαστηρίου/αίθουσας μουσικής.

Σε αναμονή των εξελίξεων και των ενημερώσεων, είναι προφανές ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι τόσο η υγεία κι η ασφάλεια των μαθητών/τριών μας και κατ΄ επέκταση του οικογενειακού περιβάλλοντός τους, όσο και αυτή των εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια, η αξιοποίηση της μουσικής διδασκαλίας με σκοπό την ενίσχυση της ψυχικής αντοχής και της συναισθηματικής  εκτόνωσης των μαθητών/τριών μας, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων που τους αφορούν και εκφράζουν. Το παρόν αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα διάστημα προσαρμογής για όλους εμάς. Για τον λόγο αυτό, έμφαση μπορεί να δοθεί στο διάλογο, τις δραστηριότητες κριτικής σκέψης που συνδέουν τις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες με την τέχνη, τις οπτικοακουστικές δραστηριότητες που καλλιεργούν πολύπλευρα τη μουσική αντίληψη και γνώση, τα παιχνίδια από το Φωτόδεντρο και τις μουσικές εφαρμογές που αξιοποιούν τις ΤΠΕ κτλ., τις δραστηριότητες σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού, τη δημιουργία ραδιοφωνικών εκπομπών σε συνεργασία με το European School Radio και τέλος την αξιοποίηση του υλικού που έχετε  αναρτήσει στις ηλεκτρονικές σας τάξεις για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως υποστήριξης των μαθητών/τριων κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ο βαθμός δυσκολίας της πολύωρης λεκτικής επικοινωνίας και μετάδοσης της γνώσης με τη χρήση μάσκας και γι΄ αυτό συστήνεται στους εκπαιδευτικούς να αξιοποιούν τα οπτικοακουστικά μέσα, τις δραστηριότητες ακρόασης και τα φύλλα εργασίας έτσι ώστε να υπάρχουν παύσεις κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας προκειμένου να ξεκουράζεται η φωνή όλων των συμμετεχόντων χωρίς να διακόπτεται παράλληλα η ροή του μαθήματος.

Σχετικά με τη διδασκαλία του τραγουδιού και σε αναμονή σχετικών οδηγιών από το Υ.ΠΑΙ.Θ. καλό θα ήταν αυτή να αποφευχθεί σε κλειστούς χώρους, δεδομένου ότι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθιστά τη δραστηριότητα του τραγουδιού ιδιαιτέρως δύσκολη και ενδεχόμενα ανθυγιεινή τόσο για τους μαθητές/τριες όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Εναλλακτικά δύνανται, όσο ο καιρός το επιτρέπει, να αξιοποιηθούν δημιουργικά και ευρηματικά οι υπαίθριοι χώροι του σχολείου με μικρές ομάδες μαθητών/τριών και με την ταυτόχρονη τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων που αναφέρουν οι οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

Προτάσεις για τη διδασκαλία της μουσικής στην Α/θμια Εκπαίδευση, προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, μπορείτε να βρείτε και στο έγγραφο που λάβατε την 01-06-2020 με θέμα: «Προτάσεις και συμπληρωματικές οδηγίες  για τα μαθήματα Αισθητικής Αγωγής: Εικαστικών ΠΕ.08, Μουσικής ΠΕ.79, Θεατρικής Αγωγής ΠΕ.91». Οι προτάσεις αυτές, αλλά και όσες θα ακολουθήσουν, θα αναθεωρούνται κάθε φορά σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ και του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Σε απάντηση πολλών ερωτημάτων της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας, για το κατα πόσο το μάθημα της μουσικής στη Γενική Εκπαίδευση είναι εργαστηριακό, σας αναφέρω ότι, σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ-AΠΣ Μουσικής 2003 σελ. 352 παρ. 5: “Το μάθημα της μουσικής στη Γενική Εκπαίδευση έχει κατεξοχήν χαρακτήρα εργαστηριακό, λόγω της ανάγκης ανάπτυξης δεξιοτήτων και πρακτικών δημιουργικών διαδικασιών και δραστηριοτήτων για την προσέγγιση της τέχνης της Μουσικής”. Επομένως, ακολουθεί τις ίδιες οδηγίες που ισχύουν για όλα τα εργαστηριακά μαθήματα (απολύμανση οργάνων, κοινόχρηστων αντικειμένων κτλ.) και στις σχολικές μονάδες που λειτουργεί αίθουσα μουσικής θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που περιγράφονται στις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. (αερισμός, απολύμανση μουσικών οργάνων, αποστάσεις κτλ.). Ακολούθως, το διδακτικό 2ωρο της χορωδίας στα Γυμνάσια συνεχίζει να ισχύει κανονικά, καθώς δεν μας έχει αποσταλεί μέχρι στιγμής κάποια αντίθετη ενημέρωση από το Υ.ΠΑΙ.Θ.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και τις ανάγκες για αναθεώρηση της μουσικής πράξης και πρακτικής, θα είμαστε σε επικοινωνία και σύντομα θα συνεργαστούμε διαδικτυακά μέσω τηλεδιασκέψεων. Για την υποστήριξη του διδακτικού σας έργου (σχεδιασμός, οργάνωση, υλοποίηση) μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στo e-mail: mousikoi79@gmail.com.

Καλή αρχή στο δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις έργο σας.

Με εκτίμηση

Έλενα Ανδρέου

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Μουσικής

3ου, 4ου και 6ου ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Δευτεροβάθμια, Καλωσόρισμα -Χαιρετισμός. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.