Επιμορφωτική επιστημονική συνάντηση “Θέατρο Ντοκιμαντέρ”

Σύμφωνα με τα παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι διοργανώνεται Επιμορφωτική Επιστημονική Συνάντηση με θέμα: «Θέατρο Ντοκιμαντέρ», για τους/ τις εκπαιδευτικούς επιστημονικής ευθύνης ΠΕ 91 (ΠΕ 91.01 και ΠΕ 91.02)  που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών ΠΕ 91 ειδικής αγωγής και ΔΥΕΠ, αρμοδιότητας 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ..την Δευτέρα 16.12.2019 , ώρες 17.00-20.00 , στο 15ο Λύκειο Αθηνών, (διευθύντρια κα Πεβερέτου Α.),  Κυψέλης 46 και Παξών Αθήνα-Κυψέλη 11361.

Στην επιμορφωτική συνάντηση έχουν προσκληθεί αντίστοιχα οι εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής των 1ου,2ου, 3ου, 5ου, 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.

Η παρουσία των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Επιμορφωτική Επιστημονική Συνάντηση, 16/12/19

Θέατρο-ντοκιμαντέρ

Κατερίνα Κωνσταντινάκου και Παναγιώτα Κωνσταντινάκου,

Θεατρολόγοι, Δραματουργοί, Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ.

Το θέατρο-ντοκιμαντέρ [documentary theatre] γνωρίζει ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, γεγονός που αντανακλά την ανάλογη πορεία του στις σκηνές της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα είδος που προτείνει νέες μορφές θεατρικής έκφρασης, ανανεώνοντας ριζικά τη σχέση θεάτρου και πραγματικότητας, τέχνης και ζωής, μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης. Σήμερα, οι παραστάσεις θεάτρου-ντοκιμαντέρ έλκουν την προσοχή ενός διευρυνόμενου κοινού, καθώς διαπραγματεύονται τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας αλλά και φλέγοντα ζητήματα ταυτότητας, με έμφαση στις αναζητήσεις τοπικής ή/και εθνικής εμβέλειας.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των εισηγητριών σε επαγγελματικές αλλά και μαθητικές παραστάσεις θεάτρου-ντοκιμαντέρ ανά την Ελλάδα, η επιμορφωτική συνάντηση σκοπό έχει να λειτουργήσει ως εισαγωγή για τους συμμετέχοντες στη διαδικασία δημιουργίας μιας τέτοιας παράστασης. Συγκεκριμένα, θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές και τις ποικίλες εκφάνσεις του είδους, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες παραστάσεις ως παραδείγματα, και θα συζητήσει τη δυνατότητα ανάλογων δράσεων σε σχολικό πλαίσιο καθώς και τα παιδαγωγικά οφέλη τους. Έμφαση θα δοθεί στη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας του υλικού (π.χ. συνέντευξη, έρευνα σε πηγές) καθώς και στη διαδικασία λήψης σκηνοθετικών και δραματουργικών αποφάσεων.

Η Επιμορφωτική Επιστημονική Συνάντηση «Θέατρο Ντοκιμαντέρ», στηρίζεται στην  παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντου Κυψέλη – New Kids on the Block, που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, σε σκηνοθεσία Παντελή Φλατσούση και δραματουργική επεξεργασία των Κωνσταντινάκου Κατερίνα και Κωνσταντινάκου Παναγιώτα. Ακολουθεί απόσπασμα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου:
«Με κύριο όχημα τις αφηγήσεις παιδιών που μένουν στην Kυψέλη, οι οποίες θα εμπλουτιστούν και με συνεντεύξεις ενήλικων κατοίκων, επιχειρείται μια διαφορετική οπτική της καθημερινής πραγματικότητας, αλλά και της ιστορίας της γειτονιάς μέσα από παιδικά μάτια διαφόρων εθνικοτήτων. Η παράσταση, που θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήριο του 15ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, δομείται πάνω στα ερωτήματα που θέτει: Πώς βλέπουν τα παιδιά τη ζωή τους στη γειτονιά; Πώς βιώνουν τον κόσμο των ενηλίκων και πώς επηρεάζεται η ζωή τους από τις κοινωνικοπολιτικές εντάσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί; Παράλληλα προκύπτουν και ερωτήματα σχετικά με την ίδια τη θεατρική τέχνη: Ποια είναι τα όρια της; Πώς προκύπτει μια παράσταση ενήλικης θεματολογίας, απευθυνόμενη σε ενήλικο κοινό, αλλά με πρωταγωνιστές της παιδιά;»

Η       Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Θεατρικής Αγωγής ΠΕ 91

Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη

Με έδρα το 6ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ

και επιστημονική ευθύνη στα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

 

Κατηγορίες: Δασκάλων, Δευτεροβάθμια, Επιμορφωτικές δράσεις, Θέατρο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.