Φέτος το νηπιαγωγείο μας, το 4ο Νηπιαγωγείο Βριλησσίων, στα πλαίσια του ετήσιου διδακτικού προγραμματισμού, διοργάνωσε και πραγματοποιεί δράσεις διαπολιτισμικού χαρακτήρα με βασικό πεδίο το «Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία» και τις κοινωνικές επιστήμες, επιδιώκοντας την καλλιέργεια και την ανάπτυξη κοινωνικών γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων των μικρών μας μαθητών, με τις εθνικές και διεθνείς πολιτισμικές και πολιτιστικές αξίες.
◦ Οι μαθητές μας τον Δεκέμβριο μήνα, ήρθαν σε επαφή με τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Ολλανδιας, της Κίνας, του Βόρειου Πόλου και της Αυστραλίας, κι έτσι σας παρουσίασαν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας με τίτλο «Ο γύρος του κόσμου μέσα από 80 έθιμα». Οι μαθητές μας, χόρεψαν, τραγουδήσαν μελωδίες και δοκίμασαν γεύσεις από τις χώρες των οποίων διδάχθηκαν τα έθιμα.
◦ Συνεχίζοντας τον κοινό διδακτικό μας σκοπό, τον Φλεβάρη μήνα, ταξιδέψαμε στην Ευρώπη και γνωρίσαμε, μέσα από τα εργαστήρια των δεξιοτήτων τα εθνικά μνημεία της Ευρώπης. Έτσι λοιπόν οι μαθητές μας σαν μικροί ξεναγοί, «επισκέφτηκαν» την Ακρόπολη, τον Πύργο του Άιφελ, το Κολοσσαίο, την Αγία Σοφία, το Σιμπέλιους στην Φινλανδία το Ατόμιουμ στο Βέλγιο και τα Βυζαντικά τείχη της Θεσσαλονίκης, κατασκεύασαν μακέτες, σχεδίασαν σαν αρχιτέκτονες τα μνημεία σε πιο ελεύθερη απόδοση και ήρθαν σε επαφή με την ιστορία τους
. ◦ Στη συνέχεια στα πλαίσια της κοινής δράσης και σύνδεσης με τις σχολικές δράσεις, το ολοήμερό μας τμήμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και με τίτλο «Τόσο μακριά όμως μιλάμε την ίδια γλώσσα», έκανε αδελφοποίηση με το νηπιαγωγείο του SAHETI SCHOOL. Πιο συγκεκριμένα ήρθε σε επαφή μεσω της σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας με τους μαθητές του νηπιαγωγείου του Saheti school, της Νότιας Αφρικής. Οι μαθητές και των δυο νηπιαγωγείων αντάλλαξαν μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζωγραφιές όπου σύστησαν τους εαυτούς τους, και μέσω της τηλεσύνδεσης είχαν διάδραση με τους μαθητές εκεί, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και παρουσιάζοντας μέσα από την οθόνη τις τάξεις τους και τα όσα διδάχθηκαν για τον πολιτισμό της Νότιας Αφρικής και της Ελλάδας αντίστοιχα.

Η διαδικτυακή συνάντηση με τα παιδιά του Σαχέτι στη Ν. Αφρική που μαθαίνουν Ελληνικά στο Σχολείο τους.
◦ Τον Μάρτιο οι δράσεις ανάπτυξης κοινωνικών γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων μέσω των πολιτισμικών και πολιτιστικών αξιών, συνεχίστηκαν μέσα από την επαφή των παιδιών με την παγκόσμια Τέχνη. Πιο συγκεκριμένα, την τέχνη της ζωγραφικής. Οι μαθητές μας έγιναν «Μικροί Καλλιτέχνες του Κόσμου» και γνώρισαν μέσα από τα έργα τους τη Γιαγιόι Κουσάμα, τον Πάμπλο Πικάσο, τον Βίνσεντ Βαν Γκόγκ, τη Φρίντα Κάλο, τον Χουάν Μιρό, τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Γκούσταβ Κλιμτ και φυσικά τον δικό μας Αλέκο Φασιανό. Φτιάξανε μάσκες με θέμα τους πίνακες τους και συμμετείχαν σε μια πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής. Ζωντανής έκθεσης, καθώς τα ίδια τα παιδιά έγιναν τα εκθέματα φορώντας τις μάσκες τους και παίρνοντας θέση μπροστά από το ίδιο φόντο του πίνακα και μέσα στο κάδρο.
◦ Κύριος σκοπός αυτής της ενιαίας δράσης είναι η καλλιέργεια του σεβασμού προς την ελληνική και παγκόσμια κληρονομιά, η ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης, της αποδοχής κ του σεβασμού των εθνικών κ διεθνών αξιών.
Καθώς η δράση είναι σε εξέλιξη θα σας ενημερώνουμε για ότι νέο θα προκύπτει…