Χειμώνας-Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά

Ο τελευταίος μήνας του χρόνου έφτασε! Και μας έφερε, όχι μόνο τον χειμώνα, αλλά και μια γιορτινή ατμόσφαιρα, γεμάτη προσμονή κι ελπίδα. Έρχονται τα Χριστούγεννα! Ας μετρήσουμε πόσες μέρες μένουν μέχρι τότε… Κάθε μέρα και μία έκπληξη!

Ανοίξτε το ημερολόγιό μας. Μπορείτε να δείτε όλα τα βίντεο-εκπλήξεις που είδαμε μέρα τη μέρα:

ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης

Δεκέμβριος λοιπόν, άρα χειμώνας. Τι θα μας φέρει ο χειμώνας;

https://blogs.sch.gr/4nippol/files/2020/12/Παρουσίαση-χειμώνας.pdf

Ένας φίλος μας ήρθε να μας εξηγήσει ακόμα καλύτερα τι σημαίνει χειμώνας!

Μας έδειξε πώς πρέπει να ντυνόμαστε, τι βοηθάει να παραμένουμε ζεστοί κι εμείς ζωγραφίσαμε πολλούς τρόπους για να βοηθήσουμε τον βατραχούλη να μην κρυώνει! Του φτιάξαμε ρούχα, σούπες, ζεστά ροφήματα…

 

Μάθαμε ότι ο βατραχούλης «κοιμάται» όοοολο το Χειμώνα και ξυπνάει την Άνοιξη. Κι αυτό το λένε χειμερία νάρκη! Δεν το κάνει μόνο ο βατραχούλης αλλά και άλλα ζώα!  Δείτε:

 

Παίξαμε παιχνίδια με τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Μπορείτε να τα παίξετε κι εσείς:

https://www.liveworksheets.com/jj1430258mf

https://www.liveworksheets.com/ms1425844eq

 

Εμείς όμως, που δεν κοιμόμαστε τον Χειμώνα, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας για να μην αρρωσταίνει;

Υπάρχει ένας πολύ «νόστιμος» τρόπος!!! Τα φρούτα του Χειμώνα, που η φύση τα έφτιαξε έτσι ώστε να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που φέρνει το κρύο. Φτιάξαμε λοιπόν υπέροχες φρουτοσαλάτες όλοι μαζί και φυσικά…. τις εξαφανίσαμε!

Δείτε τις:

 

 

Τα χειμωνιάτικα, χοντρά, ζεστά ρούχα, βοηθούν επίσης να μην κρυώνουμε! Για να μην το ξεχνάμε παίξαμε ένα ωραίο παιχνίδι με τον τροχό των ρούχων. Σκάσαμε από τη ζέστη μέχρι να τελειώσει!!! Ήταν όμως πολύ αστείο!

https://www.liveworksheets.com/im1421859hl

 

Ο Χειμώνας, κρύβει και μία ακόμα γιορτή. Την παγκόσμια ημέρα της Unicef και του παιδιού. Ε ναι, γιορτάζουμε κι εμείς τον Δεκέμβριο! Στις 11 Δεκεμβρίου. Για να μην ξεχνάμε όλα όσα έκανε η Unicef από το 1946, μέχρι σήμερα. Βοήθησε και βοηθάει πολλά παιδιά του Τρίτου κόσμου, να μην πεινάνε, να έχουν νερό, σχολεία, νοσοκομεία, τρόφιμα και να μάθουν να ψαρεύουν, να καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα! Χρόνια πολλά σε όλα τα παιδιά της γης!

Διαβάσαμε ένα ωραίο βιβλίο: Το μονοπάτι του Σοφού

Τα παιδιά του παραμυθιού συνεργάζονται για να πετύχουν κοινούς στόχους και είναι όλα ίσα απέναντι στον Σοφό, που επειδή είναι τυφλός ποτέ δεν ξεχωρίζει κανέναν!

Η πιο μεγάλη γιορτή όμως, πλησιάζει. Τα Χριστούγεννα! Τι γιορτάζουμε όμως τα Χριστούγεννα; Την γέννηση του Χριστούλη, που ήρθε στον κόσμο για να μας διδάξει την αγάπη!

Φτιάξαμε την φάτνη για να δείτε κι εσείς!

 

Βάλαμε στη σειρά τις εικόνες της γέννησης:

Απαντήσαμε σε ερωτήσεις:

 

Διαβάσαμε το παραμύθι: «Ο πιο μικρός βοηθός του Άι-Βασίλη» από μετάφραση και ηλεκτρονική επεξεργασία της Τάνιας Μάνεση

και σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μόνοι μας κάποια δώρα γι’ αυτούς που αγαπάμε όπως έκανε και το μικρό ξωτικό με την ταρανδούλα.

 

Μιλήσαμε για όλα τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και φτιάξαμε τα δικά μας «παράξενα δέντρα» και δικά μας ωραία στολίδια:

 

 

 

 

 

 

Γνωρίσαμε έναν υπέροχο πίνακα ζωγραφικής του Νικηφόρου Λύτρα: «Τα κάλαντα» και παίξαμε πολλά πολλά παιχνίδια με αυτόν.

 

Μιλήσαμε για τον Άγιο Βασίλη. Εκείνον τον παππούλη με τα κόκκινα που φέρνει δώρα στα παιδιά. Αλλά μιλήσαμε και για τον Άγιο Βασίλειο, που έφτιαξε πολλά ορφανοτροφεία, γηροκομεία και νοσοκομεία για να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη. Διαβάσαμε και το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου: «Ο δικός μας Άγιος Βασίλης» :

Μιλήσαμε για τα Θεοφάνεια, τη βάφτιση του Χριστούλη στον Ιορδάνη ποταμό.

Κάναμε τόσα πολλά, μάθαμε τόσα πολλά!

Είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα  και γι’ αυτό σκεφτήκαμε να πούμε την ευχή μας και να σας δείξουμε τις υπέροχες χριστουγεννιάτικες κάρτες που φτιάξαμε με σχήματα, μέσα από την χριστουγεννιάτικη, ψηφιακή μας τάξη:

 

Του χρόνου όλοι στα σχολεία μας!!! Καλές γιορτές σε όλον τον κόσμο!!!

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση