Τίτλος Δράσης
Εργαλειοθήκη (toolkit) για περίπτωση ανάγκης
Επίπεδο
Νηπιαγωγείο
Θεματικό Πεδίο
3, 11, 13, 17
Σύντομη περιγραφή της Δράσης
Σκοπός της δράσης είναι η ενημέρωση και οργάνωση της προστασίας των μαθητών και μαθητριών, καθώς και των μελών της ευρύτερης κοινότητας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Οι μαθητές/τριες , με αφόρμηση το κουτί των πρώτων βοηθειών του σχολείου, διερευνούν θέματα που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές , αναζητούν πληροφορίες και εστιάζουν στην προστασία τους. Έρχονται σε επαφή με καθηγητή Πανεπιστημίου Φυσικών Καταστροφών και του ΟΑΣΠ προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες. Σχεδιάζουν και οργανώνουν ένα toolkit me με αντικείμενα χρήσιμα σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Διαχέουν και ευαισθητοποιούν τη σχολική και ευρύτερη κοινότητα προκειμένου να δημιουργηθούν toolkits σε διάφορους χώρους.
Μάθημα ή τομέας του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που εντάσσεται:
Θεματικό Πεδίο : Παιδί και Θετικές Επιστήμες Γ.2 Φυσικές Επιστήμες Γ.2.3 Γη και πλανητικό Σύστημα και Διάστημα, iii. Καιρικά φαινόμενα
Εργαστήρι δεξιοτήτων : STEM και η γη γυρίζει
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Οι μαθητές:
να αναγνωρίζουν περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως σεισμός , πυρκαγιές και πλημμύρες.
να επισκέπτονται και συνεργάζονται με υπεύθυνους φορείς για να συλλέξουν πληροφορίες
να οργανώνουν τρόπους προστασίας τους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.
να ευαισθητοποιούν και άλλα μέλη της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας για την προστασία τους σε περίπτωση κάποιας φυσικής καταστροφής.
Πεδίο Υλοποίησης
Σχολική αίθουσα και χώρος φύλαξης του κουτιού πρώτων βοηθειών στο σχολείο.
Φάσεις Υλοποίησης Δράσης
Διερεύνηση (1 διδακτική ώρα)
Αφόρμηση για τη δράση θα δώσει το υπάρχον κουτί πρώτων βοηθειών και ένα μύθος σχετικός με το φαινόμενο του σεισμού. Οι μαθητές μεταβαίνουν στο χώρο του σχολείου όπου φυλάσσεται το κουτί πρώτων βοηθειών. Συζητούν με τις εκπαιδευτικούς για την ανάγκη ύπαρξης του κουτιού και τρόπους ανατροφοδότησής του περιεχομένου αυτού.
Προετοιμασία/Σχεδιασμός (1 διδακτική ώρα)
Με καταιγισμό ιδεών οι μαθητές αναφέρουν περιπτώσεις , στις οποίες θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο ένα κουτί έκτακτων αναγκών. Ενδεχομένως , να αναφερθούν οι περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών ή πυρκαγιών.
Με το ερώτημα <<Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς , για να προστατευτούμε στην περίπτωση μιας τέτοιας καταστροφής;>>, λαμβάνεται η απόφαση δημιουργίας ενός κουτιού βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης για την τάξη.
Οι μαθητές συζητούν και αποφασίζουν από ποιους ανθρώπους και φορείς να πάρουν πληροφορίες για την προστασία τους σε τέτοιες περιπτώσεις.
Υλοποίηση (5 διδακτικές ώρες)
Οι μαθητές μπαίνουν σε σελίδες φορέων, αναζητούν φυλλάδια, βιβλία , επικοινωνούν με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών με φορείς , καλούν στη τάξη ειδικούς όπως καθηγητή πανεπιστημίου φυσικών καταστροφών.
Πριν την επίσκεψη του ειδικού στο σχολείο μας, οι μαθητές έχουν ενημερωθεί αδρά για το έργο των ανθρώπων και των φορέων, προετοιμάζουν τις ερωτήσεις που θα θέσουν στους ανθρώπους που θα συναντήσουν και τα εργαλεία που θα χρειαστούν για την αποτύπωση των συζητήσεων (π.χ κινητό εκπαιδευτικού, μολύβια, μαρκαδόρους, χαρτιά κτλ)
Σε κάθε περίπτωση επίσκεψης ή συζήτησης με ειδικούς το κουτί αρχίζει να εμπλουτίζεται με τα αντίστοιχα αντικείμενα. Για παράδειγμα, μετά την επίσκεψη του καθηγητή φυσικών καταστροφών ή με υπεύθυνους από τον ΟΑΣΠ , πιθανόν οι μαθητές να αποφασίσουν να βάλουν στο κουτί φακούς , σφυρίχτρες και κρακεράκια, μπουκάλια με νερό, μάσκες προστασίας η κάποιοι αριθμοί έκτακτης ανάγκης. Απαραίτητη είναι μια καρτέλα υπενθύμισης του τελευταίου ελέγχου του κουτιού προκειμένου να μην υπάρχει κάτι ληγμένο ή κατεστραμμένο.
Οι μαθητές ζωγραφίζουν το εξωτερικό του κουτιού απεικονίζοντας τον σκοπό ύπαρξης του συγκεκριμένου περιεχομένου. Μέσα στο κουτί τοποθετούν λίστα περιεχομένων για έλεγχο κατά διαστήματα και τη διασφάλιση ότι δεν λείπει κάτι. Αποφασίζουν σε ποιο σημείο πρέπει να τοποθετηθεί το κουτί προκειμένου να είναι προσβάσιμο σε όλους. Ετοιμάζουν μια λειτουργική κάρτα με την οδηγία << Το κουτί αυτό είναι για περίπτωση σεισμού, πλημμύρας ή φωτιάς. Παρακαλούμε να μην το ανοίξετε εκτός αν υπάρχει ανάγκη!>>.
Παράλληλα με το κουτί, οι μαθητές δημιουργούν αφίσες μα κανόνες για την προστασία τους σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας ή φωτιάς.
Προφανώς , μπορούν συμπληρωματικά να αξιοποιηθούν ασκήσεις εκκένωσης του σχολικού κτιρίου σε περίπτωση σεισμού ή φωτιάς.
Επικοινωνία-Διάχυση (2 διδακτικές ώρες)
Η δράση , η αφίσα και το κουτί που έχει δημιουργηθεί παρουσιάζονται και σε άλλα νηπιαγωγεία. Αντίστοιχα παρουσιάζονται σε γονείς και φιλικά πρόσωπα προκειμένου να δημιουργηθούν κουτιά , ιδανικά σε όλα τα σπίτια.
Αναστοχασμός (1 διδακτική ώρα)
Οι μαθητές με την ολοκλήρωση της δράσης συζητούν σε κύκλο και εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους με την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων της. Ενδεχομένως οι σκέψεις και τα συναισθήματα να αποτυπωθούν ως ζωγραφιές. Κάθε μαθητής/μαθήτρια μπορεί να πάρει ένα αναμνηστικό της δράσης.