Συνάντηση συνεργασίας των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο eTwinning έργο “Out of the chessboard: an innovative way of reading, playing and programming”

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο χώρο του νηπιαγωγείου μας συνάντηση συνεργασίας των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο eTwinning έργο “Out of the chessboard: an innovative way of reading, playing and programming”. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η μέχρι τώρα πορεία και να προγραμματιστούν οι επόμενες ενέργειες που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου. Για την διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών που δεν μπορούσαν να έχουν φυσική παρουσία στη συνάντηση αξιοποιήθηκε η πλατφόρμα webex.

IMG 20230130 183643 540

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Ξεκινήσαμε σήμερα τη λειτουργία της δανειστικής μας βιβλιοθήκης κάτι που τα περσινά μας παιδιά περίμεναν με μεγάλη λαχτάρα! Τα βιβλία που επιλέχτηκαν από τις εκπαιδευτικούς έτσι ώστε να καλύπτουν ποικιλία ενδιαφερόντων και να ανταποκρίνονται στην ηλικία των παιδιών, απλώθηκαν στα τραπέζια και τα παιδιά είχαν το χρόνο να τα δουν και να τα ξεφυλλίσουν προτού αποφασίσουν. Στη συνέχεια αφού επέλεξαν το βιβλίο που ήθελαν αυτό καταγράφηκε στην ατομική κάρτα δανεισμού για να μπορέσουν στη συνέχεια να το πάρουν στο σπίτι.

Συμμετοχή στη δράση MissionX-Train Like An Astronaut

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος “STEAM και η Γη γυρίζει” των εργαστηρίων δεξιοτήτων τα παιδιά συμμετείχαν στη δράση MissionX-Train Like An Astronaut  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και έμαθαν για την εκπαίδευση των αστροναυτών και για τα βασικά στοιχεία της διατήρησης της υγείας τους στο διάστημα και στη Γη. Επιπλέον με τη συμμετοχή τους στη δράση συγκέντρωσαν βήματα για να βοηθήσουν τις μασκότ της δράσης τη Luna και τον Leo, να διανύσουν 384 400 χιλιόμετρα – την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη.

Η δράση ενθουσίασε τα παιδιά καθώς είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διασκεδαστικές και βιωματικές δραστηριότητες άσκησης όπως οι “Χτίζοντας έναν πυρήνα αστροναύτη”, “Διαστημικό Rock-n-Roll” και τα ηφαίστεια της Αφροδίτης! Στο τέλος κάθε δραστηριότητας αξιολογούσαν την απόδοσή τους αλλά και το κατά πόσο τους άρεσε η δραστηριότητα.

IMG 20230123 123423 960IMG 20230126 124642 664

 

Εργαστήριο αστροφυσικής: Το ηλιακό μας σύστημα

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος εργαστηρίων δεξιοτήτων “STEAM και η Γη γυρίζει” τα παιδιά παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Εργαστήριο αστροφυσικής: Το ηλιακό μας σύστημα” που παρουσίασε η ομάδα Hippo Theatre στο χώρο του σχολείου. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από το πρόγραμμα που είχε πολλά πειράματα και δυνατότητα διάδρασης.

Μια έκπληξη!

Μια έκπληξη περίμενε τα παιδιά όταν ήρθαν το πρωί στο σχολείο. Η μασκότ του νηπιαγωγείου μας, η κυρία Κουκουβάγια, είχε φέρει ένα μήνυμα και ένα δώρο! Το μήνυμα ήταν από το Γλάρο των Ονείρων και ζητούσε από τα παιδιά να βοηθήσουν τους φίλους του, τη Λευκή Βασιλοπούλα και τον Μαύρο Αξιωματικό, να το σκάσουν από τη σκακιέρα, να αποφύγουν αυτούς που τους κυνηγούν και να βρουν την επτάχρωμη πύλη του ουράνιου τόξου για να μπορέσουν να ζήσουν μαζί και ελεύθεροι. Αν τα παιδιά συμφωνούσαν θα τους ξαναέστελνε μήνυμα σύντομα. Στο μεταξύ τους χάρισε ένα σκάκι για να το γνωρίσουν και να μάθουν γι’ αυτό και τα πιόνια του.

Με αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο ξεκινάει το κυρίως μέρος του eTwinning έργου μας “Out of the chessboard: an innovative way of reading, playing and programming”, η γνωριμία με τους πρωταγωνιστές του βιβλίου αλλά και με το σκάκι. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και όλα τα παιδιά δήλωσαν έτοιμα για την καινούργια αυτή περιπέτεια!!

Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2022

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Το σχολείο μας, που συμμετέχει σταθερά τα τελευταία χρόνια στην δράση αυτή, διοργάνωσε και φέτος μια εκδήλωση στο πλαίσιο υλοποίησης του eTwinning έργου “Out of the chessboard: an innovative way of reading, playing and programming”. Τίτλος της εκδήλωσης ήταν “Dancing in the chessboard” και όπως υποδηλώνει και ο τίτλος τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε πιόνια για να χορέψουν στη σκακιέρα, ακολουθώντας τα βήματα μιας χορογραφίας, όπως ένα ρομπότ ακολουθεί τα βήματα που του ορίζει ο προγραμματιστής του. Σε αυτή τη διασκεδαστική χωρίς σύνδεση (unplugged) δραστηριότητα προγραμματισμού ο στόχος ήταν αφενός η εισαγωγή των παιδιών σε έννοιες που αφορούν το έργο (πιόνια, σκακιέρα, προγραμματισμός) αλλά και μια πρώτη εξοικείωση τους με την έννοια του προγραμματισμού μέσα από την εκτέλεση συγκεκριμένων εντολών και με συγκεκριμένη σειρά (χορογραφία).

Αφού τα παιδιά ενημερώθηκαν για την δράση που η υλοποίησή της θα τα βοηθούσε να γεμίσουν σούπερ δυνάμεις για να μπορέσουν να βοηθήσουν το Γλάρο των Ονείρων, έκαναν πρόβες για να μάθουν τη χορογραφία. Τη συγκεκριμένη μέρα σε συνεννόηση με τους γονείς τα παιδιά ήρθαν σχολείο φορώντας ασπρόμαυρα ρούχα και οι εκπαιδευτικοί τους φόρεσαν τα αντίστοιχα καπέλα που είχαν ετοιμάσει έτσι ώστε να μεταμορφωθούν σε πιόνια. Στο τέλος του χορού τους απονεμήθηκε αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

IMG 20230112 122659 429

IMG 20230112 123435 531

IMG 20230112 123923 972

Καλωσορίζουμε την νέα χρονιά

Με την επάνοδο στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τα παιδιά διαπίστωσαν ότι κάτι είχε αλλάξει στις καθημερινές τους ρουτίνες και το ημερολόγιο της τάξης μας. Δεν ήταν πια 2022 αλλά 2023. Προκειμένου να μάθουν να αναγνωρίζουν το 2023 κάναμε διάφορες μαθηματικές δραστηριότητες με τους αριθμούς αναγνωρίζοντάς τους, βάζοντας τους στη σωστή σειρά κλπ αλλά και εικαστικές δημιουργίες στο πλαίσιο της διαθεματικής στρατηγικής στην προσέγγιση της γνώσης.

IMG 20230110 114526 840