«Μια θαλασσα μικρή είναι το καλοκαίρι μου…», Διονύσης Σαββόπουλος

Η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της…

Τα παιδιά αποχαιρέτησαν το σχολείο και τις δασκάλες τους και έφυγαν χαρούμενα που από τον Σεπτέμβριο θα πάνε στο «Μεγάλο Σχολείο»…

Οι αναμνήσεις όμως, τα χαμόγελα, οι δυνατές φωνούλες στα διαλέιμματα, τα τραγούδια και τα γέλια των παιδιών είναι καλά φυλαγμένα στις καρδιές μας…

Παιδιά σας ευχαριστούμε που μπήκατε στις ζωές μας τη φετινή χρονιά και μας κάνατε να δούμε μέσα από τα δικά σας μάτια!!!

Ευχαριστούμε και όλους εσάς τους γονείς για την επικοδομητική συνεργασία, την κατανόηση και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε για ό,τι πολυτιμότερο έχετε στη ζωή σας…

τα παιδιά!!! 

https://safeYouTube.net/w/bYLM

Τα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου σας εύχονται ένα καλό, ήρεμο, πολύχρωμο, δροσερό, μυρωδάτο καλοκαίρι!!!

«Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά», «ο Αύγουστος», Οδυσσέας Ελύτης, ποιητής

 

Φράουλα, μαστίχα και λεμόνι

τρως και το μυαλό σου δυναμώνει…

Το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά, τα σχολεία κοντεύουν να ρίξουν αυλαία και τι καλύτερο για να ένα σπιτικό παγωτό από τα χεράκια των παιδιών!

Το πρώτο βήμα ήταν να γράψουν τη συνταγή ακούγοντας τις λέξεις και γράφοντάς τις όπως μπορούσαν. Έπειτα, στόλισαν τη συνταγή τους με λαχταριστά σχέδια παγωτού. Και αφού η συνταγή ήταν έτοιμη για ανάγνωση, σειρά έχει η παρασκευή του παγωτού.

 

Τα παιδιά έγιναν ζαχαροπλάστες και αφού έπλυναν σχολαστικά τα χέρια τους, ξεκίνησαν να φτιάχνουν το γλύκισμα. Πρώτα η φυτική κρέμα, μετά το ζαχαρούχο γάλα και στο τέλος τα μπισκότα.

                                    

Την επόμενη μέρα απόλαυσαν τη γλυκιά δημιουργία με μεγάλη χαρά!

Ώρα όμως για εικαστικό έργο!

Τι έφερε το ζάρι; Αυτός είναι ο τίτλος της εργασίας, όπου τα παιδιά έριξαν ένα ζάρι δυο φορές, έβγαλαν το άθροισμα και έκοψαν τόσες μπάλες παγωτού όσες έλεγε ο αριθμός. Αφού έκοψαν και το χωνάκι, συνέθεσαν και κόλλησαν το παγωτό τους και στο τέλος έγραψαν, όπως μπορούσαν τη λέξη παγωτό.

Στόχος ήταν να έρθουν σε επαφή με υλικά και να τα χρησιμοποιήσουν κατάλληλα, να εξασκήσουν τη λεπτή τους κίνηση, τη φαντασία τους αλλά και να αποκτήσουν φωνολογική επίγνωση.

Ακόμα και τα τζιτζίκια, αν είχαν μπροστά τους αυτό το παγωτό, σίγουρα θα ήθελαν να δοκιμάσουν αυτή τη νοστιμιά…

https://safeYouTube.net/w/lanM

Καλή απόλαυση!!!

«Το στήθος ενός πατέρα είναι θείο μαξιλάρι για το παιδί», Μαντάμ ντε Σεβινιέ, γαλλίδα επιστολογράφος

21 Ιουνίου 2020

Γιορτή του Πατέρα!

Έφτασε και η μέρα που θα πούμε χρόνια πολλά στους μπαμπάδες μας!

Ευχαριστούμε για όλες τις στιγμές που καθίσατε στο πάτωμα μαζί μας και γίνατε ζωάκια ή χτίσατε κόσμους με τουβλάκια !

Για όλες εκείνες τις στιγμές που μας κουβαλήσατε στα χέρια και στους ώμους σας γιατί εμείς κουραστήκαμε ή πονούσαμε!

Για όλες εκείνες τις στιγμές που κρυφά από τη μαμά φάγαμε λιχουδιές και υποσχεθήκαμε πως θα το κρατήσουμε μυστικό (κι ας της το είπαμε τελικά όλο χαρά)!

Ευχαριστούμε που στέκεστε στο πλάι μας!

 

Παρακολουθείστε με τα παιδιά σας  την ταινία μικρού μήκους και συζητήστε όλες εκείνες τις υπέροχες στιγμές που έχει περάσει ο μπαμπάς με τα παιδιά!

https://safeYouTube.net/w/mSZL

Ακούστε ένα τρυφερό τραγούδι και δώστε στους μπαμπάδες πολλές ευχές και μπόλικη αγάπη!!!

https://safeYouTube.net/w/XRZL

Χρόνια Πολλά Μπαμπά!

 

 

«Μόνο τα παιδιά ξέρουν αυτό που ψάχνουν», Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ, 1900-1940, Γάλλος συγγραφέας

«Διεθνής Ημέρα του Παιδιού»

   1η μέρα λειτουργίας των σχολείων μετά από την περίοδο της καραντίνας και τα παιδιά πήγαν στο χώρο που περνούν πολλές ώρες την ημέρα, με χαρά και ενθουσιασμό! Το άνοιγμα των σχολείων συνέπεσε με την πρώτη μέρα του Ιουνίου και του καλοκαιριού αλλά και με τη «Διεθνή Ημέρα του Παιδιού».

   Όπως έχει πει και ο  William Saroyan (Αμερικανο-αρμένιος συγγραφέας), «Ενώ προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας τα πάντα γύρω από τη ζωή, τα παιδιά μας μαθαίνουν τι είναι η ζωή».  Τα παιδιά παρατηρούν, απορούν, ρωτούν, επεξεργάζονται, μαθαίνουν, χτίζουν κόσμους ακόμα και ένα κομμάτι χαρτί! Και όταν τα παιδιά χαμογελούν, ο κόσμος φωτίζεται ακόμα και την πιο μουντή και βροχερή μέρα!

   Για να μεγαλώσει, λοιπόν,  ένα παιδί και για να γίνει ένας ευτυχισμένος, σωστός και τίμιος ενήλικας θα πρέπει να πάρει από μικρή ηλικία μπόλικη αγάπη αλλά και ποιοτική αφοσίωση, θα πρέπει να παίξει και να χαρεί τα χρόνια της αθωότητάς του…

Και να είστε σίγουροι πως «κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…».

https://safeYouTube.net/w/bCNI

Παρακάτω θα βρείτε κάρτες με πίνακες ζωγραφικής και graffiti που δείχνουν κάποια από τα δικαιώματα των παιδιών. Εκτυπώστε και βάλτε τα παιδιά να κόψουν, να κολλήσουν σε χαρτόνια ίδιου μεγέθους, να τις τοποθετήσουν στη σειρά και το παιχνίδι ξεκινάει…

Αν βρεις δυο ίδιες εικόνες, μπορείς να τις πάρεις! Αν δε βρεις τις ίδιες εικόνες, τότε να τις βάλεις ξανά στις θέσεις τους και περίμενε να έρθει πάλι η σειρά σου! Μπορείτε επίσης, να συζητήσετε τους πίνακες ζωγραφικής που θα δείτε, παρατηρώντας τα χρώματα, το περιβάλλον κ.τ.λ. Ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών τελικά; Οι πίνακες ζωγραφικής έχουν την απάντηση!

Παιχνίδι Μνήμης 

Στόχος είναι να παρατηρήσουν, να εξασκήσουν την  αντίληψή τους, τη μνήμη τους και τη λεπτή τους κίνηση και να εκφραστούν μέσω του προφορικού λόγου.

Καλή Εβδομάδα, Καλό Μήνα και Καλή Αρχή πάλι στο Σχολείο!