23423423 3 14

Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Η εβδομάδα αυτή στο νηπιαγωγείο μας ήταν αφιερωμένη στη γνωριμία με τα ιστορικά γεγονότα της 28η Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα:

  • Μιλήσαμε για τα ιστορικά γεγονότα, γνωρίσαμε τα βασικότερα πρόσωπα
  • Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο
  • Τραγουδήσαμε επετειακά τραγούδια
  • Γνωρίσαμε διάσημους πίνακες ζωγραφικής με θέμα την ειρήνη
  • IMG 20231024 100325
  • Γνωρίσαμε τα σύμβολα της ειρήνης
  • Φτιάξαμε το περιστέρι της ειρήνης
  • εικόνα Viber 2023 10 27 12 59 48 338
  •  2023 10 27 22 28 53 1
  • Γράψαμε και κατασκευάσμε το “ΟΧΙ”
  • 2023 10 30 16 04 21
  • εικόνα Viber 2023 10 27 13 01 34 652
  • Κάναμε δραματοποίηση των στρατιωτών, του φόβου, της αγωνίας, του βοηθητικού ρόλου των γυναικών, του αποχαιρετισμού, της νίκης και του πανηγυρισμού
  • 2023 10 27 22 22 01
  • Παρελάσαμε
  • Διαβάσαμε βιβλία
  • αρχείο λήψης F16BA96673024B728BFDC809EFDD3954
  • Τέλος, πραγματοποιήσαμε τη γιορτούλα μας με ποιήματα και τραγούδια!
  • 2023 10 27 22 25 08
  • Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και την παραδοσιακή καθημερινή καλύμνικη φορεσιά!
  •  2023 10 27 22 24 12

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!

Και του χρόνου με υγεία!

mikri oikogeneia

Γνωρίζω τον εαυτό μου και την οικογένεια μου

Προσεγγίζοντας την ενότητα “Ο εαυτός μου – Η οικογένειά μου”, κάναμε δραστηριότητες για να γνωρίσουν τα παιδιά καλύτερα τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειας.

  • Τα παιδιά μίλησαν για το αγαπημένο τους παιχνίδι, φαγητό, φρούτο, κλπ
  • Σκέφτηκαν κάτι στο οποίο τα καταφέρνουν πολύ καλά
  • Εντόπισαν και ξεχώρισαν το όνομά τους
  • Στόλισαν το αρχικό γράμμα του ονόματός τους
  • Είπαν την ηλικία τους και τον τόπο καταγωγής τους

 

IMG 20230920 095954

  • Διαβάσαμε βιβλία σχετικά με την οικογένεια και ανακαλύψαμε πόσες διαφορετικές οικογένειες υπάρχουν
  • Μετρήσαμε τα μέλη της κάθε οικογένειας
  • Παρουσιάσαμε τα πρόσωπα, είπαμε τα ονόματά τους
  • Δραματοποιήσαμε μέλη της οικογένειας
  • Ακούσαμε το τραγούδι της οικογένειας Δεληβοριάς “Γιατί είμαστε οικογένεια”
  • Συζητήσαμε εμείς τι κάνουμε όλοι μαζί αλλά και τι μας αρέσει να κάνουμε με κάθε μέλος
  • Φτιάξαμε σπιτάκι και τους βάλαμε όλους μέσα

2023 10 20 23 14 21 2023 10 20 23 16 31 2023 10 20 23 06 27 2023 10 20 23 12 44

εικόνα Viber 2023 10 20 17 57 13 228 IMG 20231019 131207

 

 

index

Οκτώβριος – Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠ-Υ

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως  μήνας ευαισθητοποίησης για άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και/ ή Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) – διεθνώς (ADHD) – είναι μια από τις συχνότερες  και πιο μελετημένες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού με σχέση συνήθως 3:1 υπέρ των αγοριών. Μολονότι η αιτιολογία της διαταραχής δεν έχει σαφώς αποσαφηνιστεί, εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η ΔΕΠΥ οφείλεται σε κάποια ανισορροπία των χημικών ουσιών του εγκεφάλου και ειδικότερα στους νευροδιαβιβαστές που μεταφέρουν τα μηνύματα στον εγκέφαλο.  Πιθανόν να οφείλεται σε κληρονομικές βιοχημικές διαταραχές, σε διαταραχές κύησης που επηρεάζουν τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή και την κίνηση, σε τοξικές ουσίες (π.χ. μόλυβδο) ή σε άλλες αναπτυξιακές διαταραχές ή εγκεφαλικές κακώσεις. Τέλος, η συχνότερη εμφάνιση της ΔΕΠΥ σε μέλη της ίδιας οικογένειας, υποδεικνύει ότι ενδεχομένως να υπάρχει και γονιδιακή κληρονομική προδιάθεση.

Συμπτωματολογία-Κλινική εικόνα

Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής, όπως ορίζονται από το DSM-IV, είναι η διάσπαση της προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα. Με βάση τα συμπτώματα που επικρατούν στα παιδιά σχολικής ηλικίας διακρίνουμε τρεις τύπους ΔΕΠΥ:

α) τύπος Απροσεξίας: το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, αποσπάται εύκολα από άσχετα ερεθίσματα, δεν φαίνεται να ακούει, δε δίνει σημασία στις λεπτομέρειες, κάνει λάθη απροσεξίας,
δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες, αποφεύγει εργασίες που απαιτούν συστηματική πνευματική προσπάθεια, ξεχνά τις σχολικές εργασίες χάνει πράγματα και γενικά είναι ανοργάνωτος/η,

β) τύπος Παρορμητικότητας/Υπερκινητικότητας: το παιδί δυσκολεύεται να παραμείνει καθισμένος/η, κουνάει χέρια, πόδια, ή στριφογυρίζει στην καρέκλα, κοιτά συνέχεια γύρω του και πειράζει τους άλλους, σηκώνεται όταν δεν επιτρέπεται, τρέχει και σκαρφαλώνει υπερβολικά,
δεν σκέφτεται πριν αντιδράσει, απαντάει πριν ολοκληρωθεί η ερώτηση, μιλάει συνεχώς, δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του, στα παιχνίδια δεν ακολουθεί κανόνες, διακόπτει ή ενοχλεί τους άλλους,

γ) Συνδυασμένος τύπος: Είναι επίσης συνηθισμένος τύπος ΔΕΠΥ στα παιδιά και στους εφήβους όπου παρουσιάζεται συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα,  ήτοι απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητική συμπεριφορά.

Γενικά, το φάσμα των κλινικών συμπτωμάτων είναι ευρύ, γι αυτό και κανένα παιδί με ΔΕΠΥ δεν μοιάζει με κάποιο άλλο. Συνήθως, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην ένταση των συμπτωμάτων και μάλιστα τέτοιες διακυμάνσεις μπορεί να παρατηρούνται στο ίδιο παιδί κατά την διάρκεια της ημέρας, ακόμη και από ώρα σε ώρα. Ωστόσο, για να δοθεί η διάγνωση της ΔΕΠΥ, τα ως άνω προβλήματα πρέπει να παρατηρούνται τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο και να προκαλούν σημαντική δυσκολία στην ακαδημαϊκή απόδοση και την κοινωνική συναναστροφή του παιδιού. Η αναγνώριση του προβλήματος και η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό συμπίπτει συνήθως με την ένταξη στο σχολείο, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων για συγκέντρωση της προσοχής, οργάνωση και συμμόρφωση στους κανόνες. Εντούτοις, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ θεωρούνται τόσο κοινά στην παιδική ηλικία, που συχνά η διάγνωση παραβλέπεται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα που η ίδια η ΔΕΠΥ προκαλεί στη συμπεριφορά, στην κοινωνική προσαρμογή ή στη σχολική απόδοση, αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν με αποτέλεσμα η ΔΕΠΥ να παραμένει συχνά αδιάγνωστη ή εσφαλμένα διαγνωσμένη.

Όσον αφορά στους ενήλικες, τα πυρηνικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ,  απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα, συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά εκφράζονται διαφορετικά. Παράλληλα, η κλινική εικόνα περιπλέκεται λόγω της συχνής συνύπαρξης με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές. Οι ενήλικες βιώνουν την υπερκινητικότητα ως ένα εσωτερικό συναίσθημα ανησυχίας, αδυναμίας να ηρεμήσουν καθώς και με υπερβολική φλυαρία, ενώ η απροσεξία και η παρορμητικότητα τους ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό σε όλη τους τη ζωή. Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, να απολυθούν από την εργασία τους και να έχουν κακές σχέσεις στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή. Εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυξημένο κίνδυνο κακής σωματικής υγείας, σοβαρών τροχαίων και άλλων ατυχημάτων, καθώς και εθισμό διαφόρων μορφών. Επαγγελματικά προτιμούν δουλειές με κίνηση και δράση, διέγερσης και κινδύνου, όπως επιχειρηματικές δραστηριότητες και συχνά αλλάζουν επάγγελμα μέχρι να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Έχουν πτωχές οργανωτικές δεξιότητες και δυσκολεύονται στη διαχείριση τόσο των οικονομικών όσο και του χρόνου.
Στην προσωπική τους ζωή,  συχνά έχουν συζυγικά προβλήματα, ασταθείς σχέσεις, διαζύγια, κλπ.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η ΔΕΠΥ είναι μια χρόνια διαταραχή που δεν έχει ριζική θεραπεία, αλλά η πρώιμη διάγνωση και ολοκληρωμένη παρέμβαση στην παιδική ηλικία βελτιώνει κάποια συμπτώματα και προσφέρει στο άτομο καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αφού η συννοσηρότητα αποτελεί μάλλον τον κανόνα στη ΔΕΠΥ και όχι την εξαίρεση, η θεραπευτική προσέγγιση είναι πολυεπίπεδη και πρέπει να περιλαμβάνει ψυχοεκπαίδευση, φαρμακευτική αγωγή, καθώς και ειδικά σχεδιασμένες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις. Στη θεραπεία θα πρέπει να συμμετέχει όχι μόνον ο ασθενής, αλλά, όπου χρειάζεται κι αυτό είναι εφικτό, και η οικογένεια.

H ψυχοεκπαίδευση γονέων στη διαχείριση της συμπεριφοράς του παιδιού στο οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί την πλέον αποτελεσματική μη φαρμακευτική μέθοδο αντιμετώπισης της ΔΕΠΥ. Επιδιώκει την άμεση εργασία με τους γονείς ώστε να τροποποιήσουν και να βελτιώσουν τις γονικές τους δεξιότητες με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων γονέα – παιδιού. Βασίζεται στις τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς και αφορά στην εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης και ελέγχου της συμπεριφοράς του παιδιού, την ενίσχυση της ικανότητας και αυτοπεποίθησής τους στην ανατροφή του παιδιού και τη βελτίωση της σχέσης γονέων- παιδιού με τη χρήση κατάλληλων μορφών επικοινωνίας και θετικής προσοχής.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών ψυχοθεραπείες, θεωρίες και μέθοδοι. Η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μια από τις πιο διαδεδομένες για τη ΔΕΠΥ και στοχεύει στο να βοηθήσει το άτομο με ΔΕΠΥ να αναπτύξει δικούς του τρόπους επίλυσης προβλημάτων και να αποκτήσει αυτοέλεγχο. Έχει ένα συμβουλευτικό και συνεργατικό χαρακτήρα και διευκολύνει το θεραπευόμενο να εκπαιδευθεί στην αυτοκαθοδήγηση, στη βελτίωση των δεξιοτήτων διαχείρισης προβλημάτων, στην αντιμετώπιση του άγχους, κλπ.

Άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν την νευροανάδραση, την υποστηρικτική Καθοδήγηση (Coaching), την άσκηση και την ειδική αγωγή.

Η Nευρoανάδραση είναι μια τεχνική εκγύμνασης και αυτοελέγχου της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Χρησιμοποιεί το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), μια συσκευή που ανιχνεύει και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, και, με κατάλληλη επεξεργασία, την προβάλλει στον εκγυμναζόμενο, ο οποίος εκπαιδεύεται στο να την ελέγχει, ώστε να πετύχει φυσιολογικά επίπεδα των εγκεφαλικών κυμάτων. Δεν είναι μια παρεμβατική προσέγγιση. Απαιτεί προσπάθεια και κόπο από τον εκπαιδευόμενο γι αυτό και τα αποτελέσματά της εξαρτώνται από το βαθμό συνεργασίας και συμμετοχής του.

Η Υποστηρικτική Καθοδήγηση (Coaching) δεν είναι μια θεραπευτική διαδικασία. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ ενός «προπονητή (coach)» και του «πελάτη» μέσω μίας δημιουργικής διαδικασίας που εμπνέει το άτομο με ΔΕΠΥ να μεγιστοποιήσει την προσωπική και επαγγελματική του δυναμική.  Μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία το άτομο με ΔΕΠΥ εκπαιδεύεται να κατανοεί τις επιπτώσεις της διαταραχής στην εκάστοτε συμπεριφορά του,  αποκτά κίνητρα και συμμετέχει ενεργά στην επιλογή στρατηγικών που εξυπηρετούν τις ανάγκες του και βελτιώνει την καθημερινότητά του.

Δεδομένου του υψηλού ποσοστού συννοσηρότητας  της ΔΕΠΥ με Μαθησιακές Δυσκολίες και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, η ειδική αγωγή είναι συχνά απαραίτητη για την  αντιμετώπιση των δυσκολιών μάθησης.  Τέλος, η σωματική άσκηση υποστηρίζεται ότι μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και την οργάνωση των νευρώνων που σχετίζονται με τον εκτελεστικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της προεφηβικής ανάπτυξης. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες και εκτεταμένες μελέτες σ’ αυτόν τον τομέα για να τεκμηριωθεί η ως άνω άποψη. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, η αθλητική επίδοση σε αγόρια με ΔΕΠΥ μπορεί να αυξήσει την αποδοχή εκ μέρους των συνομηλίκων τους, όταν μάλιστα συνοδεύεται από ηπιότερη αρνητική συμπεριφορά, και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και τον αυτοέλεγχο τους.

Κοσμά Αλίκη, Ψυχολόγος MSc

Πηγή: www.adhdhellas.org

paidia kai othones 02

Παιδιά Και Οθόνες – Ποιες Οι Επιπτώσεις;

Σύμφωνα με έρευνα του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Common Sense Media των ΗΠΑ, σχεδόν τα μισά παιδιά οχτώ ετών – ή και μικρότερης ηλικίας – έχουν τη δική τους συσκευή tablet και περνούν σχεδόν 2.5 ώρες καθημερινά μπροστά στην οθόνη!!!

Ομολογουμένως, στη σύγχρονη εποχή τα ψηφιακά μέσα κυριαρχούν παντού. Στο σπίτι, το αυτοκίνητο, τα εστιατόρια, ακόμη και σε αίθουσες αναμονής οι άνθρωποι επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές συσκευές. Πόσο όμως τα ψηφιακά αυτά μέσα επηρεάζουν τις τον ανθρώπινο οργανισμό και συγκεκριμένα τον παιδικό εγκέφαλο;

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι οθόνες (tablet, κινητό, τηλεόραση) έχουν επιπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες παιδιών μικρής ηλικίας. Έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH) που ξεκίνησε το 2018 αναφέρει πως παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο από δύο ώρες ημερησίως σε δραστηριότητες ψηφιακών μέσων εμφανίζουν χαμηλότερα scores σε tests συλλογισμού ή γλωσσικά tests. Ακόμη, παιδιά που περνούν περισσότερες από 7 ώρες μπροστά σε οθόνη παρουσίασαν λέπτυνση του εγκεφαλικού φλοιού, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κριτική σκέψη και τον λογικό συμπερασμό.

Τα μικρά παιδιά που ασχολούνται καθημερινά με τα ψηφιακά μέσα, μειώνουν σημαντικά τον χρόνο εκείνο κατά τον οποίο εξερευνούν το περιβάλλον. Tα tablets, τα κινητά τηλέφωνα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σίγουρα για εκείνα είναι πολύ ενδιαφέροντα και αποτελούν «πόλο έλξης». Η ενασχόληση με αυτά τα μέσα απομακρύνει τα παιδιά από το να ασχοληθούν με μη ψηφιακές δραστηριότητες, όπως είναι τα παραδοσιακά παιχνίδια, με σκοπό να αυξήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, μια και οι ενασχολήσεις αυτές στα μάτια των παιδιών που έχουν εξοικειωθεί με ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι τόσο διασκεδαστικές ή ελκυστικές όσο τα έντονα χρώματα, οι ήχοι και οι γρήγορες εναλλαγές των οθονών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ώρα που περνά ένα παιδί μπροστά από την τηλεόραση συνδέεται με μείωση της γνωστικής απόδοσης (cognitive performance), της συγκέντρωσης ή άλλων αναπτυξιακών χαρακτηριστικών. Επιπλέον, η λειτουργία της τηλεόρασης στο σπίτι συνεπάγεται μειωμένη επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας και γενικότερη αλληλεπίδραση, ακόμη και αν το ίδιο το παιδί δεν παρακολουθεί. Κάτι τέτοιο σε καθημερινή συχνότητα μειώνει τις ευκαιρίες αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας του παιδιού, όπως επίσης και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ερεθίσματα που προάγουν την καλλιέργεια της σκέψης και της φαντασίας. Όταν η τηλεόραση είναι σε λειτουργία στο χώρο, το παιδί παίζει λιγότερο και η συγκέντρωσή του διασπάται για μικρό χρονικό διάστημα μεν, αλλά επαναλαμβανόμενα. Ένας άλλος σημαντικός τομέας που επηρεάζεται από την έκθεση του παιδιού στην τηλεόραση είναι ο ύπνος, ειδικά αν το παιδί έχει παρακολουθήσει τηλεόραση λίγη ώρα πριν τον ύπνο ή αν η συσκευή είναι στο δωμάτιο του παιδιού.  Παρόμοιο αντίκτυπο στον ύπνο παρατηρείται όταν το παιδί χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο ή tablet.

Πράγματι, τα νέα ψηφιακά μέσα δε διαφέρουν ως προς την επιρροή τους στα μικρά παιδιά, σε σχέση με την τηλεόραση. Η έκθεση του παιδιού σε ψηφιακά μέσα για ψυχαγωγικούς κυρίως σκοπούς συνδέεται αρνητικά με επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή επίδοση και σε γνωστικές και επιτελικές λειτουργίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου, tablet ή άλλα χειροκίνητα ψηφιακά μέσα (ηλεκτρονικά παιχνίδια χειρός) από το παιδί μικρής ηλικίας (18 μηνών) για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνδέεται αρνητικά με την καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνα στον Καναδά.  Για όσο περισσότερη ώρα ένα παιδί εκτίθεται στη χρήση κινητού ή άλλων χειροκίνητων ψηφιακών μέσων, τόσο μεγαλώνει το ρίσκο να εμφανίσει καθυστέρηση στις γλωσσικές δεξιότητες. Για κάθε 30 λεπτά επιπλέον έκθεσης του παιδιού σε οθόνη, κατά μέσο όρο, οι ερευνητές αναφέρουν 49% αύξηση του ρίσκου εμφάνισης καθυστέρησης στη γλωσσική ανάπτυξη!

 

Το παραδοσιακό παιχνίδι, το διάβασμα παραμυθιών με ενήλικα, η ενασχόληση με δραστηριότητες του σπιτιού προκειμένου τα παιδιά να είναι δραστήρια και να μιμούνται συμπεριφορές των ενηλίκων (όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, η τακτοποίηση, το πότισμά και άλλες) πρέπει να υπερισχύουν σε σχέση με την ενασχόληση με ψηφιακές δραστηριότητες. Ερευνητές αλλά και οι προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν τη μείωση του χρόνου έκθεσης των παιδιών 2-5 χρονών σε ψηφιακές οθόνες σε μία ώρα – ή και λιγότερο-  ημερησίως, με σκοπό τα παιδιά να αναπτύξουν υγιεινές συμπεριφορές αργότερα, στις μετέπειτα ηλικίες.

Πηγές:

Γράφει η Αμαλία Κρητικού
Ειδική Παιδαγωγός Med

lunchbox1 w555 300x199 1

Υγιεινό κολατσιό στο νηπιαγωγείο

Ένα θρεπτικό δεκατιανό στο σχολείο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, βοηθά τη μνήμη και τη μάθηση, ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση σωστής διατροφικής τους συμπεριφοράς στο μέλλον.

Για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ότι θα καταναλώνουν ένα θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό στο σχολείο είναι σημαντικό να αφιερώνεται λίγα λεπτά μόνο την ημέρα για την προετοιμασία του.

Ιδέες για κολατσιό προετοιμασμένο από το σπίτι:

  • Τοστ, σάντουιτς ή τορτίγια με τυρί και λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι, κ.α). Αποφύγετε τα αλλαντικά.
  • Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, που θα έχετε φτιάξει με φρέσκα και υγιεινά υλικά. Αποφύφετε έτοιμα σφολιατοειδή από φούρνο, μιας και αυτά περιέχουν πολύ βούτυρο.
  • Σπιτικό κέικ, το οποίο μπορείτε να το παρασκευάσετε με τη μισή ποσότητα ζάχαρης και να προσθέσετε μέσα  κακάο, κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, μπανάνα. Το ίδιο ισχύει και για τα σπιτικά μπισκότα, τα οποία μπορείτε να τα παρασκευάσετε μαζί με το παιδί σας αποκλειστικά και μόνο με μέλι.
  • Χάμπουργκερ ή πίτσα που θα το έχετε ετοιμάσει εσείς από το σπίτι.
  • Αυγό και κριτσίνια
  • Γάλα με δημητριακά
  • Παστέλι με μέλι
  • Κουλούρι θεσαλλονίκης με τυράκι και λαχανικά
  • Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα
  • Γιαούρτι (προτιμήστε το παραδοσιακό και όχι με γεύσεις, διότι περιέχουν αρκετή ζάχαρη)

 

moysiki prodaideia

Μουσική

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερο τον μουσικό κ. Γιώργο Ιωσηφίδη, ο οποίος επισκέπτεται το νηπιαγωγείο μας και προσφέρει απολαυστικές μουσικές εμπειρίες στα παιδιά μας!

 

2023 10 04 16 06 27

Μουσικός1

Μάθετε για το σεισμό και προστατευτείτε οδηγίες για μικρά παιδιά 1

Άσκηση σεισμού

Χθες Τρίτη 3.10.23, με αφορμή τον σεισμό που έγινε στο νησί μας το Σάββατο, συζητήσαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την εμπειρία τους και πραγματοποιήθηκε η πρώτη άσκηση σεισμού.

Η συζήτηση κινήθηκε με βάση τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Τι είναι σεισμός;
  • Πώς προκαλείται;
  • Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει;
  • Πώς μπορούμε να προστατευτούμε σε περίπτωση που γίνει σεισμός στο σχολείο;

Τονίσαμε ιδιαίτερα ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι, να γονατίσουμε προστατεύοντας το κεφάλι μας, να μπούμε κάτω από ένα τραπέζι και όταν τελειώσει ο σεισμός να μπούμε σε μία σειρά και να βγούμε σε συγκεκριμένο ασφαλές σημείο της αυλής.

IMG 20231003 095744