Αγαπητοί γονείς,
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, για να είμαστε ασφαλείς και να παραμείνουμε υγιείς ακολουθώντας τις οδηγίες που μας δίνονται.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ και είμαστε σίγουροι ότι ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΛΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
Για το διάστημα που ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ προσπαθήστε να περνάτε δημιουργικά το χρόνο με τα παιδιά σας γίνετε και εσείς παιδιά και διασκεδάστε όλοι μαζί… Μην ξεχνάτε, οι άνθρωποι σε όλες τις ηλικίες παίζουν… (οι μεγάλοι παίζουν σκάκι ή τάβλι…).
Η έρευνα έχει δείξει ότι το παιχνίδι είναι η πιο σημαντική δραστηριότητα του παιδιού και έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ολόπλευρή του ανάπτυξη: γλωσσική ανάπτυξη, δημιουργικότητα, λογική σκέψη, συν-εργατικότητα, κοινωνικές δεξιότητες, και ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων.
Οι ιδέες – προτάσεις για δραστηριότητες – παιχνίδια που ακολουθούν έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να περνάτε ευχάριστα το χρόνο με το παιδί σας, ενώ παράλληλα το παιδί θα εξασκεί και θα αναπτύσσει δεξιότητες, που θα του είναι χρήσιμες για στο σχολείο και τη ζωή του γενικότερα.
Δοκιμάστε κάποιες από τις προτάσεις μας, επινοήστε δικές σας, διασκεδάστε, παίξτε μαζί με τα παιδιά, αφήστε τα να σκίσουν, να κόψουν, να κολλήσουν, να βάψουν, να χτίσουν, να αυτοσχεδιάσουν χρησιμοποιώντας υλικά του σπιτιού και να είστε σίγουροι ότι η φαντασία τους θα σας εκπλήξει και ο χρόνος θα περνά πιο ευχάριστα.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΗΡΕΜΙΑΣ, ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
1) Το παιχνίδι της σιωπής
Βάλτε χρονόμετρο και μείνετε όλοι σιωπηλοί για ένα λεπτό.
2) Ασκήσεις ηρεμίας – χαλάρωσης
Ζητήστε από τα παιδιά να ξαπλώσουν, να κλείσουν τα μάτια τους και από αυτή τη θέση να σας διηγηθούν μια ιστορία.
3) «Ο Βασιλιάς της ησυχίας»
Ένας παίχτης έχει κλεισμένα τα μάτια του. Ένας άλλος παίχτης προσπαθεί πατώντας στις μύτες των ποδιών να πλησιάσει τον «βασιλιά», να του αγγίξει τον ώμο και να γίνει αυτός «βασιλιάς». Ο «βασιλιάς», μόλις ακούσει κάποιο θόρυβο πρέπει να δείξει με το χέρι του την σωστή κατεύθυνση από όπου προέρχεται ο θόρυβος. Αν η κατεύθυνση που δείχνει είναι σωστή, ο παίχτης χάνει και γυρνάει στη θέση του.
4) «Ο Τάκης λέει…»
Ο ένας παίχτης λέει οι άλλοι εκτελούν και αλλάζουν ρόλο μετά. Π.χ.: «Ο Τάκης λέει σηκώστε τα χέρια» και όλοι πρέπει να σηκώσουν τα χέρια. Κάθε φορά «ο Τάκης λέει» κάτι άλλο. Για να γίνει αυτό που λέει, πρέπει πάντα να προηγείται η φράση «ο Τάκης λέει», αλλιώς δεν πρέπει να κάνουν καμία κίνηση γιατί χάνουν.
5) Κάνε ό,τι κάνω …
Ένας παίχτης κάνει κάποιες κινήσεις, μορφασμούς (π.χ.: κινεί το ένα χέρι, το άλλο χέρι, τα πόδια, χαμογελά, κλείνει τα μάτια, πιάνει το αυτί…) και ο άλλος ή οι άλλοι επαναλαμβάνουν σαν να είναι ο καθρέφτης του.
6) Τυφλόμυγα
Ένας παίχτης έχει δεμένα τα μάτια του με ένα μαντήλι, για να μην βλέπει. Προχωράει σιγά σιγά και προσπαθεί να αναγνωρίσει κάποιον αγγίζοντας τον.
7) Πετάει-Πετάει
Όλοι οι παίχτες κάθονται και έχουν τον δείκτη τους στα γόνατα. Η «μάνα» κουνώντας τα δάχτυλα πάνω κάτω λέει: «πετάει – πετάει…» και προσθέτει κάθε φορά το όνομα ενός ζώου, πουλιού ή αντικειμένου… Αν αυτό που θα πεΙ πετάει, πρέπει όλα τα χέρια να είναι πάνω και αν δεν πετάει να είναι κάτω. Η «μάνα» προσπαθεί με τις κινήσεις να μπερδέψει τους παίχτες, για να χάσουν.
Όποιος κάνει λάθος -αν το έχετε συμφωνήσει και αποφασίσει από πριν- πρέπει να κάνει κάτι π.χ. να κάνει τον γάιδαρο, να κάνει κουτσό…
8) Πουν’ το πουν’ το το δαχτυλίδι
Όλοι οι παίχτες κάθονται στη σειρά. Ένας παίχτης κρύβει στα χέρια του ένα δαχτυλίδι και προσπαθεί να το αφήσει στα χέρια κάποιου, λέγοντας το τραγούδι:
Πουν’ το, πουν’ το το δαχτυλίδι,
ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις!
Δεν θα το βρεις, δεν θα το βρεις,
το δαχτυλίδι που ζητείς.
Όποιος μαντέψει σωστά σε τίνος χέρια είναι το δαχτυλίδι, το παίρνει και το παιχνίδι συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο.
ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
9) Χορός – Γυμναστική
Οποιαδήποτε μουσική με ρυθμό βοηθά τα παιδιά να εκτονωθούν. Βάλτε μουσική και χορέψτε. Μπορείτε να θυμηθείτε φιγούρες που ξέρετε και να τις μάθετε στα παιδιά ή να επινοήστε μαζί άλλες… Κάντε γυμναστική.
10) Τα Αντίθετα
Κάντε μια διαχωριστική γραμμή στο πάτωμα π.χ. με μια χαρτοταινία ή με μια κορδέλα. Είναι η διαχωριστική γραμμή που, όταν την περάσουμε, μας κάνει αντίθετους: Π.χ. Κοντοί – ψηλοί, Λεπτοί – χοντροί, Ακίνητοι – υπερκινητικοί, Χαρούμενοι – λυπημένοι…
11) Κρύο ή ζέστη
Κρύβετε ένα αντικείμενο σε ένα μέρος μέσα στο δωμάτιο και οι άλλοι προσπαθούν να το βρουν. Όταν πλησιάζει κάποιος προς το μέρος που είναι κρυμμένο το αντικείμενο, του λέτε «ζέστη» και όταν απομακρύνεται, του λέτε «κρύο».
12) Μπάσκετ σπιτιού
Βάλτε κάπου ένα άδειο κουτί, έναν κουβά ή μια ανοιχτή ομπρέλα. Καθορίστε την απόσταση και ξεκινήστε να πετάτε εναλλάξ μπάλες… Νικητής θα είναι αυτός που θα βάζει μέσα τις περισσότερες.
(Φτιάξτε μπάλες από τσαλακωμένα χαρτιά εφημερίδας, περιοδικών ή από οποιοδήποτε άλλο χαρτί)
13) Σκυταλοδρομίες
Πάρτε από ένα κουτάλι, βάλτε πάνω μια μπαλίτσα βαμβάκι ή ένα μικρό αντικείμενο, καθορίστε μια διαδρομή και ξεκινήστε… Στόχος να φτάσετε πρώτοι στο τέρμα χωρίς να πέσει το αντικείμενο. Μπορείτε να κρατάτε το κουτάλι με το ένα χέρι ή δοκιμάστε να βάλετε το κουτάλι (αν είναι πολύ καθαρό) στο στόμα.
Παραλλαγή: Ποιος θα μεταφέρει τις περισσότερες μπαλίτσες από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
14) Μεταφορές
Πάρτε ένα ρολό από χαρτί κουζίνας ή τουαλέτας, βάλτε πάνω ένα μικρό μπαλάκι και κάντε μια διαδρομή κρατώντας το ρολό: με το ένα χέρι, το άλλο χέρι, τα δύο χέρια. Μπορείτε να βάλετε στο χώρο μαξιλάρια και να κάνετε την ίδια διαδρομή πατώντας πάνω στα μαξιλάρια.
15) Αγαλματάκια ακίνητα
Βάλτε μουσική και παίξτε τα αγαλματάκια ακίνητα. Όταν η μουσική σταματήσει, όλοι μένουν ακίνητοι στη θέση τους σαν αγάλματα.
16) Τσουβαλοδρομίες
Δοκιμάστε να παίξετε τσουβαλοδρομίες. Χρησιμοποιήστε αντί για τσουβάλια σακούλες σκουπιδιών. Ορίστε το σημείο που θα ξεκινήσετε και το σημείο που θα τερματίσετε. Στόχος του παιχνιδιού: ποιος θα φτάσει πρώτος στο τέρμα χοροπηδώντας…
17) Παιχνίδια με πετσέτα (παίχτες 2 – 4)
Πάρτε μια πετσέτα και κρατήστε τις άκρες. Βάλτε πάνω μια μπάλα. Κουνάτε την πετσέτα, έτσι ώστε η μπάλα να πάει ψηλά. Στόχος: να μην πέσει η μπάλα από την πετσέτα.
Παραλλαγή για περισσότερους από 2 παίχτες: Μπορείτε να σηκώνετε την πετσέτα ψηλά και να την κατεβάζετε, ενώ κάποιος προσπαθεί να περάσει κάτω από την πετσέτα, όσο αυτή είναι ψηλά…
ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
18) Διαβάστε βιβλία και παίξτε π.χ.:
1. Παίξτε τους διαλόγους των ηρώων.
2. Με αντικείμενα του σπιτιού και με τα παιγνίδια των παιδιών φτιάξτε το σκηνικό για ένα περιστατικό της ιστορίας (Δεν πειράζει αν το σπίτι αλλάξει… Συμφωνείστε με τα παιδιά ότι στους κανόνες του παιχνιδιού είναι και η τακτοποίησή τους στο τέλος).
3. Σταματήστε πριν τελειώσει το βιβλίο και ζητήστε από τα παιδιά να δώσουν το δικό τους τέλος στην ιστορία. Μετά διαβάστε και το τέλος του συγγραφέα.
4. Παιχνίδια συνειρμών. Λέει κάποιος μία λέξη και οι άλλοι λένε όποια σχετική λέξη τους έρχεται στο μυαλό. Π.χ.: Θάλασσα: καράβι – νησί – μπάνιο – ψάρια…
5. Από ποιο γράμμα αρχίζει το όνομα του ήρωα. Βρίσκετε λέξεις με το ίδιο γράμμα.
6. Μιλήστε για τα συναισθήματα των ηρώων της ιστορίας και τα δικά σας.
19) Δημιουργήστε ιστορίες
Πείτε στα παιδιά να φτιάξουν την δική τους ιστορία χρησιμοποιώντας για αρχή τρία αντικείμενα και στη συνέχεια περισσότερα. Π.χ.: ένα ανθρωπάκι, ένα τουβλάκι και ένα μαρκαδόρο. Γράψτε την ιστορία σε χαρτί, ζητήστε από το παιδί να σας πει έναν τίτλο και δώστε την να την εικονογραφήσει. Όποια ιστορία και να φτιάξει το παιδί είναι άξιο συγχαρητηρίων!!!
20) Ιστορίες από φωτογραφίες
Δείξτε στα παιδιά παλιές σας φωτογραφίες. Αφήστε τα παιδιά να φανταστούν ιστορίες και πείτε τις δικές σας.
21) Αλφαβητάρι σπιτιού
Φτιάξτε ένα αλφαβητάρι με πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι (αντικείμενα, φαγώσιμα υλικά, κ.λ.π.). Γράψτε σε ένα χαρτί τα 24 γράμματα της αλφαβήτας και ζητήστε από τα παιδιά να βρουν λέξεις που να αρχίζουν από κάθε γράμμα. Δώστε τους χρόνο να σκεφτούν. Μπορείτε να δέχεστε και λέξεις που δεν είναι σχετικές με το σπίτι, αλλά αρχίζουν από το συγκεκριμένο γράμμα. (Την ικανότητα αυτή δεν την έχουν αποκτήσει όλα τα παιδιά ακόμη).
Π.χ. Α: άνθρωπος, αχλάδι…
Β: βάζο, βιβλίο…
Γ: γάλα γάντι… κ.λ.π.
Αν σας άρεσε, μπορείτε να φτιάξετε αλφαβητάρια και με άλλα θέματα π.χ. σχολείο, καλοκαίρι…
22) Βλέπω κάτι…
Ο πρώτος παίχτης διαλέγει ένα αντικείμενο και λέει μόνο το πρώτο γράμμα: π.χ. Βλέπω κάτι που αρχίζει από το γράμμα «Κ» (καρέκλα). Όποιος μαντέψει σωστά, διαλέγει το επόμενο αντικείμενο.
Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι με αρκετές παραλλαγές ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο των παιδιών (χρώμα π.χ. βλέπω κάτι κόκκινο, ή σχήμα π.χ. βλέπω κάτι στρογγυλό…)
23) Βρίσκω λέξεις που αρχίζουν από:
Λέμε στο παιδί ένα γράμμα και του ζητάμε να μας πει λέξεις που αρχίζουν από αυτό το γράμμα. Π.χ. λέξεις που αρχίζουν από Αααα, ή Ββββ, ή Γγγγ κ.λ.π.
24) Γλωσσοδέτες
Πείτε Γλωσσοδέτες: π.χ.:
1. Καλημέρα καμηλιέρη, καμηλιέρη καλημέρα.
2. Πίτα σπανακόπιτα, σπανακολαδόπιτα.
3. Μια πάπια μα ποια πάπια; Μια πάπια με παπιά.
4. Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι απ` τον ήλιο ξεξασπρώτερη.
5. Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή, γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή;
6. Μια κούπα καπακωτή, μια κούπα ξεκαπάκωτη, μια κούπα καπακωμένη ξεκαπακωμένη.
25) Αινίγματα
Μπορείτε ακόμη να βρείτε αινίγματα…
ΗΧΗΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
26) Δημιουργία ήχων
Χρησιμοποιήστε εφημερίδες, πλαστικά μπουκάλια, τενεκεδάκια, κουτάλια, νερό και κάθε άλλο υλικό που παράγει ήχο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν και να «επινοήσουν» διάφορους ήχους από το κάθε υλικό. Π.χ. ένα χαρτί: το κουνάω αργά – γρήγορα, το τρίβω με τα χέρια, με μολύβι, το σχίζω, το τσαλακώνω… Κάθε φορά παράγετε διαφορετικός ήχος.
27) Αναγνώριση ήχων
Κλείστε τα μάτια του παιδιού με ένα μαντήλι και προκαλέστε διαφόρους ήχους. Βοηθήστε το να σας πει από πού προέρχονται (ντουλάπι που κλείνει, νερό που τρέχει από τη βρύση, κλειδιά που κλειδώνουν την πόρτα, ήχοι από πόδια που περπατάνε, χαρτί που σχίζεται, τσαλακώνεται…).
28) Ορχήστρα με αντικείμενα σπιτιού
“Φτιάξτε μια ορχήστρα” με αντικείμενα σπιτιού: κουτάλια, πιρούνια, κατσαρόλες, ποτήρια και ό,τι μπορεί να παράγει ήχο. «Παίξτε μουσική» και τραγουδήστε.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ – ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
29) Παιχνίδια – πειράματα με νερό
Ρίξτε λίγο νερό σε μια λεκάνη. Πάρτε διάφορα αντικείμενα και αφήστε το παιδί να ανακαλύψει ποια από αυτά θα βυθιστούν και ποια θα επιπλέουν.
30) Αυτοσχέδιοι αγώνες (Παίξτε το με δύο παίχτες τη φορά)
Βάλτε σε μια λεκάνη νερό. Στην άκρη της λεκάνης ρίξτε δύο μικρά αντικείμενα που δεν βουλιάζουν π.χ. χάρτινη βαρκούλα ή ένα απλό χαρτί. Πάρτε από ένα καλαμάκι και φυσήξτε τα, μέχρι να φτάσουν στην άλλη άκρη της λεκάνης.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
31) Βοηθοί στην κουζίνα
Αφήστε τα παιδιά να γίνουν βοηθοί στην κουζίνα σας. Αναθέστε τους «δουλειές» που μπορούν να κάνουν στην ηλικία τους. Μαγειρέψτε μαζί, στρώστε το τραπέζι, πλάστε κουλουράκια…
32) Το μαγαζάκι στο σπίτι…
Βρείτε κάποιον χώρο και στήστε ένα μαγαζάκι με τρόφιμα που έχετε στο σπίτι σας (μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβες, φρούτα, λαχανικά…). Φανταστείτε ότι εργάζεστε σε αυτό σε ρόλο ταμία ή σε ρόλο πελατών.
33) Παραστάσεις…
Δώστε στα παιδιά χαρτιά να ζωγραφίσουν φιγούρες και να τις κόψουν. Στη συνέχεια γίνονται ηθοποιοί και σας παρουσιάζουν ό,τι θέλουν.
Παραλλαγή: Μπορούν να ζωντανέψουν τα παιχνίδια τους.
34) Μεταμφιέσεις…
Βάλτε κάπου παλιά σας ρούχα και αξεσουάρ και αφήστε το παιδί να ενεργοποιήσει τη φαντασία του, να εκφραστεί και να παίξει παιχνίδια ρόλων. π.χ. «την οικογένεια», «το σχολείο» κ.λ.π.
35) Συναρμολογήστε παζλ
Μπορείτε να φτιάξετε και δικά σας παζλ. Πάρτε μια ζωγραφιά του παιδιού κόψτε την σε ασύμμετρα κομμάτια και δώστε στο παιδί να την ενώσει. (Αν η ζωγραφιά γίνει σε χαρτόνι ακόμα καλύτερα)…
36) Χαλασμένο τηλέφωνο (παίχτες πάνω από 2)
Οι παίχτες κάθονται στη σειρά. Ο πρώτος παίχτης λέει γρήγορα μια δύσκολη λέξη στον διπλανό του. Αυτός τη λέει στο αφτί του άλλου κ.λ.π. Ο τελευταίος θα πει τη λέξη δυνατά και αν τη πει σωστά, ο πρώτος παίχτης κερδίζει.
37) Φυτέψτε φακές
Φυτέψτε φακές και παρακολουθήστε την ανάπτυξή τους.
38) Χειροτεχνίες
Φτιάξτε αεροπλανάκια και καραβάκια από χαρτί.
39) Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια.
40) Φτιάξτε ευχητήριες κάρτες και δώρα.
Πρόσφατα σχόλια