Σχέδιο Δράσης : ” Συνεργασία στο Νηπιαγωγείο “

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης που υλοποιείται στο Νηπιαγωγείο μας την τρέχουσα σχολική χρονιά με τίτλο: ” Συνεργασία στο Νηπιαγωγείο ” προσκλήθηκαν στο Νηπιαγωγείο μας η ψυχολόγος Τσέντζου Ιωάννα και η εκπαιδευτικός Πελεκούδα Χριστίνα του προγράμματος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Φαρσάλων σχετικά με τα συναισθήματα και υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Παιχνίδι γνωριμίας με μπάλα

Καθίσαμε σε κύκλο στην παρεούλα της τάξης και η εκπαιδευτικός κρατώντας την μπάλα είπε το όνομά της και έδωσε την μπάλα στο παιδί που καθόταν δίπλα της. Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι όλα τα παιδιά να πουν το όνομά τους και η μπάλα να επιστρέψει και πάλι στην εκπαιδευτικό.

  • Παιχνίδι με καρτέλες

Η εκπαιδευτικός τοποθέτησε στο πάτωμα καρτέλες, κάθε μία από τις οποίες απεικόνιζε ένα συναίσθημα (π.χ. χαρά, λύπη, φοβος κ.τ.λ.). Στη συνέχεια τα παιδιά κλήθηκαν να ακούσουν μία λέξη (π.χ. μαμά, φαγητό, δάσος κ.τ.λ.) και να επιλέξουν την καρτέλα με το συναίσθημα που τους δημιουργεί η λέξη.

  • Ανάγνωση παραμυθιού

Η εκπαιδευτικός  διάβασε το παραμύθι «Ο πράσινος δράκος και το μαγικό κουτί». Ο ήρωας του παραμυθιού ήταν ένας πράσινος δράκος που κάθε φορά που θύμωνε έβαζε φωτιά στο δάσος. Η λύση για το πρόβλημά του δόθηκε από ένα ξωτικό που του χάρισε ένα «μαγικό κουτί». Από τότε ο δράκος κάθε φορά που θύμωνε αντί να καίει το δάσος έγραφε τι τον θυμώνει και το έβαζε μέσα στο κουτί.

  • Ζωγραφική

Τα παιδιά κλήθηκαν να ζωγραφίσου τον δράκο του παραμυθιού και το συναίσθημα του θυμού. Στη συνέχεια έβαλαν τη ζωγραφιά τους μέσα σε ένα «μαγικό κουτί» που παρέμεινε στην τάξη. Τα παιδιά συμφώνησαν ότι κάθε φορά που νιώθουν όπως ο δράκος θα ζωγραφίζουν αυτό που νιώθουν και θα τοποθετούν τη ζωγραφιά μέσα στο μαγικό κουτί.

1  2567