Καινοτόμες δράσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
από το 2ο και 4ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων
Για μία ακόμη χρονιά το 2ο και 4ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων και οι νηπιαγωγοί Ειρήνη Μαυρίδου και Παππά Όλγα, συμμετέχουν σε καινοτόμα προγράμματα τα οποία θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με 27 Νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Σερβία και την Τουρκία. «Be cool, recycle in school» είναι ο τίτλος του συγκεκριμένου προγράμματος και εντάσσεται στη μαθησιακή περιοχή «Περιβάλλον και εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη». Μέσα από το πρόγραμμα αυτό και με τη βοήθεια των Τ.Π.Ε. τα παιδιά θα αναπτύξουν στάσεις και αξίες που αφορούν το περιβάλλον, συμπεριφορές και δράσεις που διαφυλάσσουν το φυσικό κεφάλαιο (επινοώντας και συμμετέχοντας σε δημιουργικές δραστηριότητες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης διαφόρων υλικών). Θα καλλιεργήσουν δεξιότητες, στάσεις και σωστές συμπεριφορές ως προς το περιβάλλον ώστε να γίνουν ενεργοί και περιβαλλοντικά εγγράμματοι πολίτες. Την έναρξη του προγράμματος χαιρέτησε η αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μπένου Ντίνα η οποία μίλησε στους μικρούς μαθητές για την αξία της ανακύκλωσης και υποσχέθηκε να συνδράμει στις δράσεις των δύο νηπιαγωγείων με κάθε δυνατό τρόπο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στον έντυπο και ηλεκtρονικό τύπο της πόλης των Φαρσάλων για να γίνει γνωστό το έργο στην τοπική κοινωνία.
Μασκότ και λογότυπο του eTwinning έργου «Be cool, recycle in school»
Στα πλαίσια του έργου κάθε σχολείο δημιουργεί μία μασκότ, με ανακυκλώσιμα υλικά, και ένα λογότυπο.Τα έργα δημοσιεύονται στο twinspace : τα λογότυπα αναρτώνται στο padlet :https://padlet.com/annafanou/6vf7yiirlicz.
Δείτε το λογότυπο που δημιούργησαν τα παιδάκια του 4ου Νηπιαγωγείου Φαρσάλων
Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2018 θα γίνει η ψηφοφορία για το επίσημο λογότυπο του έργου με τη βοήθεια του εργαλείου dotstorming. Κάθε σχολείο έχει δικαίωμα να ψηφίσει 3 λογότυπα και μπορεί να δώσει μία ψήφο και στο δικό του λογότυπο.
Η μασκότ που δημιούργησαν τα παιδιά στο σχολείο μας είναι η Loula η Anakykloula
όλες οι μασκότ δημοσιεύτηκαν στο twinspace στο link :https://docs.google.com/presentation/d/1tehJEp1nbtmGkDOBbZ-0pPhqx6qRc0CHqTg7Z1J-28I/edit?usp=sharing
επίσης η ψηφοφορία για τη μασκότ θα γίνει 12 Νοεμβρίου με τη βοήθεια του εργαλείου tricider.
Σημαίες των συνεργαζόμενων χωρών
Μαθαίνουμε τις σημαίες από τα συνεργαζόμενα σχολεία στο έργο Be cool recycle in school
και δημιουργούμε παιχνίδι στο learninigApps
Οι δράσεις μας τον Νοέμβριο
Στις 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία για το λογότυπο του έργου μας. Τα παιδιά παρακολούθησαν τα λογότυπα των συμμετεχόντων σχολείων και ψήφισαν το αγαπημένο τους λογότυπο.
http:// https://dotstorming.com/b/5bd5a127f7839b2853bd9cd6
Το λογότυπο που ψηφίστηκε ως δημοφιλέστερο ήταν το λογότυπο από το δημοτικό σχολείο Πάνω Πολεμίδας Λεμεσού στην Κύπρο.
Η ψηφοφορία των λογότυπων παρουσιάστηκε σε video από την συνάδελφο από την Ισπανία Ana Ferrando και την ευχαριστούμε πολύ.
http://www.youtube.com/watch?v=9yeNd9sLhtE
Στα μέσα του μήνα πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για τη μασκότ του έργου
https://www.tricider.com/admin/2hVSGAwEBeN/6pqZVfCGkif
και επιλέχθηκε ο Super Recycleman από το 32ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου
Η ψηφοφορία των σχολείων παρουσιάστηκε σε video από την Κατερίνα Γαστεράτου και την ευχαριστούμε πολύ.
http://www.youtube.com/watch?v=eYcFtDlZxww
Για την επέτειο του Πολυτεχνείου διαβάσαμε την “Ντενεκεδούπολη ” της Ευγενίας Φακίνου και δημιουργήσαμε τους δικούς μας ήρωες από ντενεκεδάκια.
Επίσης φτιάξαμε σχήματα από κομμάτια ρολού χαρτιού κουζίνας, ολοκληρώνοντας έτσι την ενότητα σχήματα
Στον προγραμματισμό του έργου για το μήνα Νοέμβριο είχαμε και τη διερεύνηση του θέματος από τα παιδιά: τι ξέρουν για την ανακύκλωση και τι θέλουν να μάθουν. Έτσι επισκεφθήκαμε το 2ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων και φτιάξαμε μαζί ιστογράμματα και με τους γονείς των μαθητών μας μετατρέψαμε ένα μπλουζάκι των παιδιών σε τσάντα.
τα ιστογράμματα και φωτογραφίες από τη διερεύνηση του θέματος αναρτήθηκαν σε padlet https://padlet.com/irinixylouri/ydb5d8qn6pzk
και Wakelet http://wke.lt/w/s/eymGa
στο twinspace του έργου.Ευχαριστούμε την Ειρήνη Μαυρίδου, νηπιαγωγό του 2ου Νηπιαγωγείου Φαρσάλων, για τη φιλοξενία και την εποικοδομητική συνεργασία!
Επίσης προτείναμε και 4 υλικά που ανακυκλώνονται και με τα οποία θα ασχοληθούμε κατά τη διάρκεια του έργου.
https://answergarden.ch/823623
Ο Δεκέμβρης σε …… Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς.
Στα πλαίσια του eTwinning έργου μας : ” Be cool recycle in school”συνεχίζουμε στο σχολείο μας να μαζεύουμε πλαστικά καπάκια σε συνεργασία με το δήμο Φαρσάλων για να αγοραστεί αναπηρικό αμαξίδιο . Οργανώσαμε τη γωνιά με αφίσα που έφτιαξαν τα παιδιά.
Επίσης τα παιδιά έφεραν στην τάξη απορρίμματα για ανακύκλωση και αφού τα χωρίσαμε σε κατηγορίες: χαρτί, πλαστικό,αλουμίνιο, γυαλί, τα πήγαμε στο μπλε κάδο ανακύκλωσης που βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας.
Στολίσαμε το δέντρο μας με στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά : τα παιδιά έβαψαν ρολά από χαρτί υγείας και ζωγράφισαν χριστουγεννιάτικες εικόνες για να τα στολίσουν και φυσικά…..αρκετή χρυσόσκονη!
τα δεντράκια όλων των σχολείων αναρτήθηκαν σε padlet στο twinspace του έργου.
https://padlet.com/maria_theodorakakou/1gauyq6xr9pd
Επίσης τα παιδιά ζωγράφισαν σε κομμάτια από χαρτόκουτα
Οι χριστουγεννιάτικες κατασκευές μας έγιναν κι αυτές με ανακυκλώσιμα υλικά
οι κατασκευές των συνεργαζόμενων σχολείων αναρτήθηκαν στο twinspace σε padlet
https://twinspace.etwinning.net/71245/pages/page/484719
Φτιάξαμε χριστουγεννιάτικες κάρτες και τις στολίσαμε με δενδράκια με λωρίδες από χαρτί περιτυλίγματος.Επίσης τα παιδιά έγραψαν ευχές .
Τα συνεργαζόμενα σχολεία χωρίστηκαν σε ομάδες για ανταλλαγή καρτών. Η δική μας ομάδα περιλαμβάνει τα εξής σχολεία: 4ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων, Νηπιαγωγείο Παραλίας Οφρυνίου, 2ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης Θεσσαλονίκης, 145ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών και το Νηπιαγωγείο από τη Σερβία. Η ομάδα μας αναρτά τις κάρτες στο twinspace
Οι κάρτες μας ταχυδρομήθηκαν για να φτάσουν στα σχολεία της ομάδας μας και περιμένουμε τις δικές τους.
Οι κάρτες από τα συνεργαζόμενα σχολεία της ομάδας μας έφτασαν στο σχολείο μας!!! Ευχαριστούμε τους φίλους μας για τις όμορφες κάρτες και τις ευχές τους!!!!
Ζωγραφίσαμε online με το colorillo με τους φίλους μας από το 2ο Ν/Γ Φαρσάλων και το 2ο Ν/Γ Πλαγιαρίου
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
Δόθηκαν στα παιδιά ημερολόγια με τις μασκότ του έργου που δημιούργησε η Αναστασία Καπαρή από το Δημοτικό Σχολείο Πάνω Πολεμίδας Λεμεσού στην Κύπρο και την ευχαριστούμε πολύ.
Σε τηλεδιάσκεψη που οργανώσαμε τα νήπια του 4ου Νηπιαγωγείου Φαρσάλων τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και αντάλλαξαν ευχές με τα νήπια : 2ου Ν/Γ Φαρσάλων, Ν/Γ Χαιρώνειας και 2ου Ν/Γ Αλιάρτου.
Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή μας είχε τίτλο ” Ο Αη Βασίλης και η ανακύκλωση” : Οι φυσικοί πόροι της γης έχουν τελειώσει και δεν υπάρχουν υλικά για να φτιαχτούν παιχνίδια από τον Αη Βασίλη για να τα μοιράσει στα παιδιά. Αστέρια, ξωτικά, νεράιδες και παιδιά θα βρουν τη λύση: Ανακύκλωση!
Ιανουάριος με ..πολλά παιχνίδια και παραμύθια!
Συνεχίζοντας τις δράσεις μας για το etwinning έργο μας : “Be cool recycle in school” φιτάξαμε έναν χιονάνθρωπο με ανακυκλώσιμα υλικά
και αναρτήθηκε στο twincpace σε padlet μαζί με τις κατασκευές όλων των συνεργαζόμενων σχολείων
https://padlet.com/georgiapagania/zmf93jtvxpdk
Δημιουργήσαμε εκπαιδευτικά παιχνίδια με ανακυκλώσιμα υλικά:
χρησιμοποιώντας πλαστικά καπάκια μαθαίνουμε την έννοια του μοτίβου: σε χαρτί δημιουργούμε έναν συνδυασμό χρωμάτων και ποσοτήτων και τα παιδιά καλούνται να το αναπαράγουν με πλαστικά καπάκια
Ακόμη ένα παιχνίδι συντονισμού χεριού και ματιού: σε χαρτόκουτο δημιουργούμε μια τρύπα και τα παιδιά κουνώντας το προσπαθούν να περάσουν μια μπαλίτσα μέσα από την τρύπα.
τα παιχνίδια μας άρεσαν στους φίλους μας στα άλλα σχολεία, τα δημιούργησαν και τα έπαιξαν.
Όμως κι εμείς παίξαμε τρίλιζα με ανακυκλώσιμα υλικά που μας πρότειναν οι φίλοι μας από Νηπιαγωγείο Μεσσορόπης
με ζάρι για να δούμε ποια υλικά ανκυκλώνονται και ποια όχι από το 2ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων
ένα παιχνίδι από το 4ο Νηπιαγωγείο Διδυμότειχου όπου η μπάλα πρέπει να περάσει από ένα λαβύρινθο από καλαμάκια!
και το παιχνίδι συνεχίζεται……..
Το μήνα αυτό διαβάσαμε και παραμύθια σχετικά με την ανακύκλωση
Επίσης διαβάσαμε και το παραμύθι ¨Μια νύχτα στη χωματερή” όπου το Φεγγάρι, ο Άνεμος και η Βροχή μαζί με την παρέα τους αναλαμβάνουν να μάθουν στους ανθρώπους πως τα πεταμένα χρήσιμα πράγματα αν ανακυκλωθούν, μπορούν να ξαναγεννηθούν.
Τα παιδιά απέδωσαν σκηνές του παραμυθιού σε κουτιά από παπούτσια, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά.