28 Οκτωβρίου 1940… μια διαθεματική προσέγγιση

IMG_20211026_115701

Το ταξίδι μας προς τα γεγονότα της 28 Οκτωβρίου 1940 ξεκίνησε…

Πρώτη στάση “Η Ελλάδα” μας. Τι είναι η Ελλάδα; Πώς μοιάζει; Που βρίσκεται;  Μιλήσαμε για την Ελλάδα και βρήκαμε τη θέση της στην υδρόγειο σφαίρα. Να εδώ είναι…

Στη συνέχεια είδαμε το χάρτη της Ελλάδος και παρατηρήσαμε το σχήμα της και τα χρώματα που έχει. Αναγνωρίσαμε το καφέ (βουνά) , τα πράσινα (δάση) αλλά και το μπλε( θάλασσα).

Πώς είναι όμως η ελληνική σημαία;

Εμείς βρήκαμε ότι αποτελείται από πέντε μπλε και τέσσερις άσπρες γραμμές , τέσσερα μπλε τετράγωνα και ένα άσπρο σταυρό. Εσείς ξέρατε ότι σε κάθε γραμμή της ελληνικής σημαίας κρύβεται μια συλλαβή και σχηματίζεται η φράση Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α Η ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ;

Ακούσαμε τον εθνικό μας ύμνο και στη συνέχεια φτιάξαμε τις δικές μας ελληνικές σημαίες.

Με αφορμή το βίντεο , εικόνες από την περίοδο του πολέμου και συζήτηση στην ολομέλεια προσεγγίσαμε τα γεγονότα της 28 Οκτωβρίου 1940.

Διαβάσαμε τη λέξη <<ΟΧΙ>> , μιλήσαμε για το <<ΟΧΙ>> στους Ιταλούς και την αρχή του πολέμου.

Παρατηρήσαμε εικόνες με τους στρατιώτες μας, είδαμε τι φορούσαν, τι κρατούσαν. Διαβάσαμε τη λέξη <<ΑΕΡΑ>> που φώναζαν οι Έλληνες στρατιώτες στη μάχη.

Είδαμε γυναίκες να προσφέρουν στον αγώνα για την ελευθερία (μεταφέροντας φαγητό και πολεμοφόδια, πλέκοντας κάλτσες, κασκόλ, σκουφάκια και φροντίζοντας τους τραυματίες).

Παρατηρήσαμε εικόνες που δείχνουν τις συνθήκες του πολέμου και ακολούθησε συζήτηση για την έλλειψη φαγητού στον πόλεμο και τις καταστροφές.

Έπειτα, φτιάξαμε τους στρατιώτες μας και το μέρος που πολέμησαν, έτσι όπως το φαντάζεται το κάθε παιδί.

Είδαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την ειρήνη και τον πόλεμο και εξηγήσαμε (ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα) τον λόγο που ο κάθε πίνακας μας θυμίσει ειρήνη ή πόλεμο. Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στα συναισθήματα που δημιουργούν σε εμάς οι εικόνες από τον πόλεμο αλλά και την ειρήνη.

Παρατηρήσαμε το πίνακα ζωγραφικής “Γκουέρνικα” του Πάμπλο Πικάσο και συμφωνήσαμε ότι αναπαριστά σκηνή πολέμου. Σας δείχνουμε τι θα έλεγαν οι ήρωες του πίνακα αν μπορούσαν να μιλήσουν…

Σε επόμενη δραστηριότητα, τα παιδιά αποτύπωσαν σε χαρτί “Τι είναι για εμένα πόλεμος και τι ειρήνη”.

Τέλος, αφηγηθήκαμε ξανά , παρέα με τα παιδιά, τα γεγονότα της 28 Οκτωβρίου 1940,  χειροκροτήσαμε τους στρατιώτες που πολέμησαν και όλους εκείνους που με το δικό τους τρόπο βοήθησαν ώστε να είναι η Ελλάδα μας ελεύθερη. Επιλέξαμε ομόφωνα την Ειρήνη και όχι τον πόλεμο. Και όπως είπαν τα παιδιά <<Θέλω να έχουμε ειρήνη και η ειρήνη να διώχνει τον πόλεμο. Μπορεί ο πόλεμος να πάει σπίτι του…>>