ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ

Αγαπητά μου παιδιά .Οι συνθήκες μας αναγκάζουν λόγω της πανδημίας του κορωνοioύ να επικοινωνούμε με άλλο τρόπο και όχι με αυτό που τόσο καιρό ξέραμε .Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε το ΠΑΣΧΑ. Τι είναι Πάσχα΄;  Όλα αυτά γύρω από την ζωή του Χριστού μας ,τα θαύματα του και την ανάσταση του θα τα δείτε στο you tube.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ -Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ- ΕΚΦΡΑΣΗ ( Κουνελάκια με γλιφιτζούρι)

Πάσχα χωρίς κατασκευές δε γίνεται …

Πάρτε  ένα γλυφιτζούρι και σχεδάστε  κεφαλάκι με αυτάκια ποδαράκια όπως την εικόνα και θα έχετε κατασκευάσει

ένα ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ..ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ .

ΠΡΟΤΑΣΗ : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΓΑΖΙΟΥ ( ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ)

Φτιάχτε όσα πιο  πολλά μπορείτε και με τις υπόλοιπες κατασκευές που θα σας παρουσιάσω  Φτιάχτε ένα μικρό μαγαζάκι .Βρείτε καπάκια από μπουκάλια .Χρησιμοποιείστε τα σαν κέρματα και αρχίστε την αγοραπωλησία .. όπως κάνουμε και στο μπακάλικο του σχολείου.

 

Ας φτάξουμε και πασχαλινά αυγουλάκια . Με ότι χαρτιά έχετε στο σπίτι ..Αν δεν έχετε βρείτε χαρτόνια από συσκευασίες προϊόντων η ένα απλό χαρτί που θα το βάψετε η θα το διακοσμήσετε  . ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΑΣ και έτοιμα τα αυγουλάκια σας

.

 

ΤΩΡΑ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙ .. Ναι καλά ακούσατε στο σχολείο το συνηθίζαμε .

Βάλτε σε μια λεκάνη αλεύρι ,αλάτι και νερό .Φτιάχτε ένα ζυμάρι . Πλάστε με τα χεράκια σας αυγουλάκια ,κοτούλες κουνελάκια . Βάλτε τα στο φούρνο να ψηθούν . ΠΡΟΣΟΧΗ : Μη τα φάτε ..Είναι αλμυρά .Το αλάτι το βάλαμε στη ζύμη για να μπορέσει η κατασκευή μας να αντέξει στο χρόνο.Αν θέλετε πάρτε τις νερομπογιές σας και βάψτε τα .

ΠΡΟΤΑΣΗ; Τα αυγουλάκια σας μπορείτε να τα κρεμάσετε σε ένα ξερό κλαρί και να φτιάξετε το αυγουλόδεντρο σας η να τα βάλετε σε μια πιατέλα η μπωλ και να διακομίσετε το χώρο σας.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΑΛΑΘΑΚΙ

Παιδιά  μου γλυκά και αγαπημένα  τι θα λέγατε να φτιάχναμε ένα καλαθάκι για να βάλουμε  μέσα τα αυγουλάκια που θα βάψουμε ; σίγουρα η απάντηση θα είναι ΝΑΙ…

ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ αρχίζουμε …

Πάρτε ένα κεσεδάκι πήλινο , πλαστικό  από γιαούρτι ή μεταλικό ντενεκεδάκι  από κονσέρβα  και με τις νερομπογιές σας βάψτε το όπως εσείς νομίζετε . Αφού στεγνώσει διακοσμείστε το  με μπογιές η με τις κηρομπογιές σας .Μπορείτε να κόψετε διάφορα χαρτάκια και να τα κολλήσετε… Βάλτε χορταράκι ψαλιδίζοντας χαρτιά … ΦΤΙΑΧΤΕ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ…

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΣΑΣ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ ΣΑΣ

 

ΣΤΕΦΑΝΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ

Μικροί  μου καλλιτέχνες ελάτε τώρα να φτιάξουμε ένα διακοσμητικό στεφάνι να στολίσετε την εξώπορτα του σπιτιού σας.

Πάρτε ένα χάρτινο ή  πλαστικό πιάτο μιας χρήσης . Ζητείστε από κάποιο ενήλικα να σας κόψει το εσωτερικό μέρος του . Ζωγραφίστε σε χαρτί η χαρτόνι κουνελάκι ,κοτοπουλάκι και κόψτε το γύρω -γύρω. ( περίγραμμα) Τοποθετείστε το στο κάτω μέρος του στεφανιού .Κόψτε αυγουλάκια αν κάνατε κοτοπουλάκι ή καρόττο αν φτιάξατε λαγουδάκι .Ψαλιδίστε χαρτί για χορτάρι .Βάλτε και κορδελάκι στο επάνω μέρος για κρέμασμα και έτοιμη η κατασκευή σας …Κρεμάστε το στην εξώπορτα του σπιτιού σας .Όλοι θα καμαρώνουν για το κατόρθωμα σας….

 

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ

Θα θέλατε μικράκια μου να φτιάξετε όμορφα κοτοπουλάκια ή κουνελάκια . Πολύ εύκολα μπορείτε να τα κάνετε ..

Πάρτε κουταλάκια πλαστικά και βάψτε τα με τις μπογιές σας ή ντύστε τα με χαρτιά και δημιουργείστε.

ΠΡΟΤΑΣΗ : ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

(ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΚΦΡΑΣΗ)

Φτιάχτε αρκετές φιγούρες , σκεφτείτε μια ιστορία και παίξτε κουκλοθέατρο. Φωνάξτε τα αδελφάκια σας ή τους

γονείς σας και περάστε ένα όμορφο πρωϊνό …

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ

Το έθιμο θέλει την λαμπαδίτσα μας να μας την φέρνει η ΝΟΝΑ η ο ΝΟΝΟΣ..Επειδή όμως οι τωρινές συνθήκες που ζούμε λόγω του κορονοϊού  δεν επιτρέπουν τις επισκέψεις ,οι νονοί να μην σας φέρουν την λαμπάδα σας ΙΣΩΣ όμως  σας την στείλουν ταχυδρομικά.  Ότι και να συμβεί δεν θα στεναχωρεθείτε καθόλου .Μπορείτε και μόνα σας να την διακοσμίσετε βάζοντας την φαντασία σας που σίγουρα διαθέτετε μπόλικη.

Αγοράστε μια λαμπάδα. Πάρτε ότι κουρελάκι έχετε στο σπίτι,λουλουδάκια ψεύτικα κορδέλες από περιτυλλίγματα συσκευασίας δώρων και αρχίστε να την στολίζετε .Μπορείτε να βάλετε και επάνω ένα αγαπημένο σας παιχνίδι .

ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ….

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΚΑΡΤΟΥΛΑ :

Τι  θα λέγατε αν μια πασχαλίτσα μετέφερε τις ευχές σας για ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ στα αγαπημένα σας πρόσωπα; Εμπρός λοιπόν ξεκινάμε

Παίρνουμε χαρτόνια αν έχουμε η ένα απλό χαρτί ζωγραφικής σχεδιάζουμε και βάφουμε με τα ανάλογα χρώματα την πασχαλίτσα μας .Όπως μπορούμε γράφουμε τις ευχές μας ….Τις χαρίζουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η χαρά που θα τους δώσετε είναι απερίγραπτη γιατί την φτιάξατε με τα δικά σας χεράκια .

ΠΑΡΑΔΟΣΗ:

ΠΛΑΘΩ -ΠΛΑΘΩ …… ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Σε ανάμνηση της Ανάστασης του Λαζάρου ,του αγαπημένου φίλου του Χριστού μας οι νοικοκυρές  συνήθιζαν τα παλιά χρόνια αλλά και τώρα να φτιάχνουν την παραμονή πριν το Σάββατο του Λαζάρου “Λαζαράκια “, “Λαζαρήδες”η “Λαζαρούδια”με ζυμάρι .Του έδιναν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες . Το Σάββατο του Λαζάρου κυρίως τα κορίτσια (περιοχή Θεσσαλίας) λέγανε τα Κάλαντα του Λαζάρου στα σπίτια της περιοχής τους και οι νοικοκυρές τα φίλευαν διάφορα κεράσματα ΄λεφτά η αυγουλάκια τα οποία τα έβαφαν την Μεγάλη Πέμπτη.

Ελάτε αγαπημένα μου παιδιά να ζυμώσουμε …

Φορέστε την ποδίτσα σας ,βάλτε τον σκούφο σας,σηκώστε τα μανίκια σας και αρχίζουμε….

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό αλεύρι

1 φλτζ.τσαγιού σταφίδες

4 κ.σ ζάχαρη

1/2 φλυτζ.τσαγιού καλαμποκέλαιο

1 κ.γ.γλυκάνισο η μαστίχα Χίου

μαγιά

λίγα μοσχοκάρφια για ματάκια

  • Ρίχνουμε όλα τα υγρά και στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι.
  • Φτιάχνουμε μια ζύμη και με αυτή πλάθουμε ανθρωπάκια σαν της εικόνας.
  • Βάζουμε  μοσχοκάρφια για ματάκια .
  • Τα ψήνουμε στο φούρνο με τη βοήθεια πάντα της μανούλας η του μπαμπάκα μας.

Έτοιμα τα λαζαράκια σας .

Το σάββατο του Λαζάρου πάρτε ένα καλαθάκι στολίστε το με λουλουδάκια βάλτε το λαζαράκι σας μέσα και πείτε τα Κάλαντα του Λαζάρου στους γονείς σας .

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

ΉΡΘΕ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΒΑΓΙΑ

ΗΡΘΕ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΤΡΩΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ

ΣΗΚΩ ΛΑΖΑΡΕ ΚΑΙ ΜΗ ΚΟΙΜΑΣΑΙ

ΗΡΘΕ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΗ

ΣΟΥ ‘ΦΕΡΕ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΛΟΪ

ΓΡΑΨΕ ΘΟΔΩΡΕ ΓΡΑΨΕ ΔΗΜΗΤΡΗ

ΓΡΑΨΕ ΛΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

ΟΙ ΚΟΤΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΑΥΓΑ ΓΕΝΝΟΥΝΕ

ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΜΕ.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Προσπαθείστε να μάθετε το τραγουδάκι αν θέλετε υπάρχει και στο you tube με τίτλο “Ηρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα βάγια”

 

 ΒΑΦΩ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ

Λένε ότι το έθιμο να βάφουμε κόκκινα αυγά ξεκίνησε  ως εξής:

Οι μυροφόρες αφού έμαθαν πρώτες για την Ανάσταση του Χριστού μας  έτρεξαν να το ανακοινώσουν στο κόσμο να χαρεί .Την πρώτη που συνάντησαν ήταν μια κυριούλα η οποία κρατούσε στη ποδιά της αυγουλάκια που είχε μαζέψει από το κοτέτσι της.

Χαρούμενες οι μυροφόρες της είπαν τη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Χριστού μας αλλά αυτή δεν πίστεψε και είπε:

-Αν αυτά τα αυγά που έχω στη ποδιά μου γίνουν κόκκινα τότε θα πιστέψω.

Και πραγματικά τα αυγά έγιναν κόκκινα .

Από τότε την Μεγάλη Πέμπτη συνηθίζουμε να βάφουμε κόκκινα αυγά.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Πάρτε παιδάκια μου αυγουλάκια αφού πρώτα η μανούλα τα έχει βράσει να γίνουν σφιχτά και κάντε στην επιφάνεια τους  με τις κηρομπογιές σας  ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΕΔΙΑ .

Βουτήξτε τα σε μπογιά της επιλογής σας η σε χρώματα ζαχαροπλαστικής. βάλτε τα στο καλαθάκι  που φτιάξατε  ή  σε πιατέλα .

Το βράδυ της Ανάστασης τσουγκρίστε όλη η οικογένεια να δείτε ποιός είναι ο τυχερός που το αυγό του θα βγει ανέπαφο χωρίς να τσακιστεί .

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ……

.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ- ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ

Η Ανάσταση του Χριστού μας και το Άγιο Φως να φωτίσει τις ψυχές μας προς το ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

Η ΛΥΤΡΩΣΗ  για όλους μας να ρθεί  και σύντομα να γυρίσουμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ μας.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ