Στους πλανήτες δεξιοτήτων παρέα με τον μικρό Πρίγκιπα-STEM #SkillsLabs

Τη φετινή χρονιά 2021-2022 στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων το σχολείο δημιούργησε Ευρωπαϊκό eTwinning έργο με τίτλο:

“Στους πλανήτες των δεξιοτήτων παρέα με τον Μικρό Πρίγκιπα”

Στο έργο συμμετέχουν: 3 σχολεία από την Αρτέμιδα, 1 σχολείο από τη Κύπρο, 2 σχολεία από τα Ιωάννινα, το νηπιαγωγείο Φολεγάνδρου και 1 νηπιαγωγείο από την Πάτρα.

Περιγραφή του έργου

Ο μικρός Πρίγκιπας φτάνει στα σχολεία των εταίρων του έργου από το γαλαξία. Ο καινούργιος μας φίλος, μας διηγείται τις εμπειρίες του από την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι που βασανίζουν τα ζώα και δεν τα αγαπούν, άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, κινδυνεύουν οι ίδιοι και άλλοι άνθρωποι, όταν περπατούν στο δρόμο ή βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο ή οδηγούν ποδήλατο. Στο ταξίδι του ο μικρός Πρίγκιπας συνάντησε τον πλανήτη των εγωιστών ανθρώπων που δεν σέβονται τον πλανήτη που ζούμε, ούτε τους ανθρώπους γύρω τους που είναι διαφορετικοί. Τέλος επισκέφτηκε τον πλανήτη που δεν είχε νερό γιατί οι άνθρωποι το σπαταλούν και δεν μπορούσε να ποτίσει το αγαπημένο του κόκκινο τριαντάφυλλο.Ο μικρός πρίγκιπας απογοητεύτηκε πολύ από την συμπεριφορά των ανθρώπων και ζητάει τη βοήθεια των παιδιών για να τον βοηθήσουν να βρει μια λύση ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά τους και να ζήσουν όλοι μαζί αρμονικά και αγαπημένοι.

Στόχοι

Η εφαρμογή εναλλακτικών διδακτικών προσεγγίσεων στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα Δεξιότητες 21+ έχει ως στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες δουλεύοντας πάνω σε ένα πρόβλημα/πρόκληση, το διερευνούν και καλούνται να βρουν μία λύση σε αυτό μέσω μιας διαδικασίας υποβολής ερωτήσεων, έρευνας, ανάλυσης, εφαρμογής πληροφοριών και αξιοποίησης των δημιουργικών τους δεξιοτήτων.
Οι μαθητές/τριες να υιοθετήσουν σωστές οδικές συμπεριφορές, να καλλιεργήσουν δεξιότητες αυτομέριμνας, οδικής ασφάλειας και δεξιότητες αυτοπροστασίας, να αποκτήσουν θετική στάση σε θέματα αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας, να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές γύρω από το θέμα της κακοποίησης και της εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς, να έρθουν σε επαφή με θέματα που αφορούν την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία, STEM και εκπαιδευτική ρομποτική, μέσα από το κύκλο του νερού και την υδροδυναμική.
Η ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, ώστε να προωθήσουμε την συνεργατική μάθηση, να καλλιεργήσουμε ψηφιακές δεξιότητες, να ενδυναμώσουμε την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών από διαφορετικά σχολεία.
Να έρθουν σε επαφή οι μαθητές/-ήτριες του Νηπιαγωγείου τις βασικές αρχές προγραμματισμού και της αλγοριθμικής σκέψης μέσα από τη μέθοδο STEM. Να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της μάθησης μέσα από τον προβληματισμό, να διατυπώνουν ερωτήσεις και απαντήσεις μέσω πειραματισμού και να αναζητήσουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα.

Οκτώβριος-Νοέμβριος
Γνωριμία με το Μικρό Πρίγκιπα, γνωριμία μεταξύ των σχολείων εταίρων, συμμετοχή στην εβδομάδα του κώδικα.
Ο μικρός πρίγκιπας στον πλανήτη της αλαζονείας και του εγωισμού
Υποθεματική: Ανθρώπινα δικαιώματα-Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα
Τίτλος: «Πρόγραμμα ανάπτυξης αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας για παιδιά προσχολικής ηλικίας»

Δεκέμβριος-Ιανουάριος
Ο μικρός πρίγκιπας στον πλανήτη που δεν είχε νερό Υποθεματική: STEM / STEAM-Ρομποτική Τίτλος: «STE(A)M και εκπαιδευτική ρομποτική μέσα από το κύκλο του νερού και την Υδροδυναμική»

Φεβρουάριος-Μάρτιος
Ο μικρός Πρίγκιπας στον πλανήτη που βασάνιζαν και δεν αγαπούσαν τα ζώα Υποθεματική: Οικολογική συνείδηση Τίτλος: «Ομάδα Δράσης Μαθητών για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (ΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ)»

Απρίλιος- Μάιος
Ο μικρός Πρίγκιπας στον πλανήτη των παραβάσεων της οδικής κυκλοφορίας
Υποθεματική: Αυτομέριμνα, Ασφάλεια και πρόληψη-Οδική Ασφάλεια Τίτλος: «Οδική Ασφάλεια»

Ιούνιος
Δράσεις ανατροφοδότησης και διάχυσης στις τοπικές κοινωνίες.
Αξιολόγηση από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Τα τελικά συνεργατικά προϊόντα θα είναι δημόσια στο Twinspace. Το έργο θα αναρτηθεί στα site των σχολείων. Θα γίνουν αναρτήσεις σχετικές στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο και διάχυση καλών πρακτικών με ενημερώσεις στους συλλόγους γονέων, στην τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Θα παραχθεί το παρακάτω συνεργατικό ψηφιακό υλικό: Ψηφιακό λεξικό συναισθημάτων. Ψηφιακός οδηγός κυκλοφοριακής αγωγής. Ψηφιακός οδηγός για την προστασία των αδέσποτων. Ψηφιακά βιβλία παρουσίασης δράσεων από τις 4 θεματικές ενότητες.
Ψηφιακά πόστερ για τη διάχυση των μηνυμάτων στη τοπική κοινωνία.

Καλή αρχή στο όμορφο ταξίδι μας στους πλανήτες των δεξιοτήτων, παρέα με τον μικρό Πρίγκιπα!!!

ac634782e opt

Οι μαθητές μας παρουσιάζουν τον εαυτό τους… (Πατήστε στην παρακάτω εικόνα)

Capture

… και ζωγραφίζουν τον εαυτό τους για να γνωριστούν με τους φίλους τους…

c29a3054a opt

Τα ονόματά μας γίνονται διαστημόπλοια και ταξιδεύουν παρέα με τον μικρό Πρίγκιπα στους πλανήτες…

b4a319d1e opt

Γνωριμία με το eTwinning…

b68723cda opt

Γνωριμία με το χάρτη του έργου και τα σχολεία που συμμετέχουν σ’ αυτό.

c2a79673e opt

c18ce263e opt

c17bb7ebe opt

Βρίσκουμε τη διαδρομή των σχολείων Ελλάδας-Κύπρου, που θα επισκεφθεί ο μικρός Πρίγκιπας…

c0bb9791a opt

Το μήνυμα του Μικρού Πρίγκιπα στα παιδιά… (Πατήστε στην παρακάτω εικόνα)

111

Το μήνυμα του μικρού πρίγκιπα φτάνει και στο δικό μας σχολείο…

c1847931e opt

Ο μικρός Πρίγκιπας φτάνει στο σχολείο μας και μας διηγείται τις περιπέτειές του…

b97e07112 opt

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *