Με ετικέτα Ετικέτες:

Σε λίγο θα υποδεχτούμε τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης, τον Μάιο. Την 1η ημέρα του μήνα την ονομάζουμε Πρωτομαγιά και κάθε χρόνο γιορτάζουμε τον ερχομό της έξω στη φύση . Φέτος όμως θα είναι διαφορετικά….Θα ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και θα γιορτάσουμε δημιουργώντας μια μεγάλη διαδικτυακή παρεούλα. Θα περάσουμε ΥΠΕΡΟΧΑ!!!

(Για να δείτε και να μάθετε τα έθιμα της Πρωτομαγιάςπατήστε εδώ)

 

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά;

Η πρώτη του Μάη είναι αργία και είναι παγκοσμίως γνωστή ως «εργατική πρωτομαγιά» ενώ είναι συνυφασμένη με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν πραγματικά την ιστορική σημασία της συγκεκριμένης ημέρας.

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης για μία εξέγερση που γράφτηκε με μελανά γράμματα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας και έμεινε γνωστή ως «η σφαγή του Χάιμάρκετ».

Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Οι διαδηλώσεις κράτησαν μερικές μέρες, ωστόσο στις 4 Μαΐου,κατά τη διάρκεια μίας πορείας για τα προαναφερθέντα αιτήματα, στην πλατεία Χάιμαρκετ στο Σικάγο, κάποιος πέταξε έναν αναμμένο δυναμίτη στην αστυνομία που βρισκόταν γύρω από την πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 7 αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές, ενώ υπήρξαν και περισσότεροι από 70 τραυματίες από την έκρηξη αλλά και τις μετέπειτα συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Παράλληλα, τον Μάιο του 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους, κατέλαβαν ένα εργοστάσιο και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους κινήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 8 εργάτες από τους πυροβολισμούς χωροφυλάκων.

Στον αντίποδα ωστόσο έχουμε τη γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, την αρχαία Πρωτομαγιά, η οποία πήρε σιγά-σιγά κι επίσημη μορφή. Τα λεγόμενα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων, η οποία ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου κατά την τελετή κατευθύνονταν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που κουβαλούσαν λουλούδια.
(Πηγή: iefimerida.gr)

Τι είναι  όμως απεργία;

Για να μπορέσουμε να το κατανοήσουμε διαβάζουμε το παρακάτω ποίημα της Ε. Τσούση.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
 
Τα πιο όμορφα στολίδια 
τα λουλούδια του αγρού ,
απεργία αποφασίσαν
και τα πέταλα τους κλείσαν,
πρώτη μέρα του Μαγιού!!
 
Μα τι είναι η απεργία
και εχάθη των χρωμάτων η μαγεία;
Τούτη η Πρωτομαγιά,
δεν θα χει της άνοιξης την ευωδιά;;
 
Απαιτούν πολύ φροντίδα,
καλό χώμα και νερό,
το περιβάλλον να αγαπάμε,
όλοι και μαζί και εγώ!!
 
Τότε η απεργία θα λήξει,
όταν ο κόσμος θα ξυπνήσει
και αρχίσει να φροντίζει,
ότι η φύση του χαρίζει!!!
 
Όλα τα παιδιά μπορούμε,
στους μεγάλους να το πούμε,
πως χωρίς χρώμα δε ζούμε,
τα λουλούδια αγαπούμε!!.
 
Και με την οικολογία,
θα λυθεί και η απεργία,
όλη η γη θα λουλουδίσει,
πίνακας θα μοιάζει η φύση!!,
 
Τα λουλούδια και τα δέντρα,
ομορφαίνουν τη ζωή,
χρωματίζουν τη ματιά μας,
γαληνεύουν την ψυχή!!
 

Το εικονόλεξο της Τ. Μάνεση που είναι βασισμένο στο ποιήμα θα σας βοηθήσει να το διαβάσετε. Σας άρεσαν πολύ τα εικονόλεξα , θυμάστε;

 

Άλλα Ποιήματα

Πρωτομαγιά στο Νηπιαγωγείο: Γλωσσικά Παιχνίδια και φύλλα εργασίας ...

Αφού διαβάσετε τα ποιήματα μπορείτε να ζωγραφίσετε ότι σας έκανε εντύπωση.

Παραμύθι

                                       Το παραμύθι της Πρωτομαγιάς

https://www.youtube.com/watch?v=GAFZXZJaXpc

Παιχνίδια

ΒΑΖΩ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΕΙΡΑ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΟΥΙΖ (αριθμοί)

 

Φύλλα εργασίας

       

 

 

 

Και για το τέλος…..

Τραγούδάκια

https://safeYouTube.net/w/RlU9

https://safeYouTube.net/w/bnU9

https://safeYouTube.net/w/0xU9

 

( Μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες με τις δημιουργίες σας στο email : kbotzoli@yahoo.gr)

Καλή Πρωτομαγιά!!!