Αλήθεια ή Ψέμα; Πιστεύεις ό,τι βλέπεις στο Διαδίκτυο;

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των Online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάζεται σε περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο και την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ(πηγή : https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2023/contest_true_lies_sid_2023/)

Στα πλαίσια εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, διοργανώνεται Πανελλήνια Εκπαιδευτική Δράση – Μαθητικός Διαγωνισμός.

Το θέμα του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για το σχολικό έτος 2022-2023 ήταν: 

«Αλήθεια ή ψέμα; Πιστεύεις ό,τι βλέπεις στο Διαδίκτυο;».

Μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ατομικά ή ομαδικά κλήθηκαν να δημιουργήσουν υλικό σχετικό με την παραπληροφόρηση, τις ψευδείς ειδήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν στη δημοκρατία, την κοινωνία και τη ζωή μας γενικότερα.

Οι στόχοι για τους μαθητές και τις μαθήτριες ήταν:

  • Να προσδιορίσουν τι είναι οι ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο και να κατανοήσουν ποιες μέθοδοι και μηχανισμοί χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία, τη διανομή και την ενίσχυση της παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου.
  • Να αναγνωρίσουν πώς η παραπληροφόρηση επηρεάζει τη ζωή μας εντός και εκτός διαδικτύου.
  • Να διερευνήσουν τη δημιουργία και διάδοση ψευδούς περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.
  • Να δοκιμάσουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένα εργαλεία για την αποδόμηση των ψευδών ειδήσεων.
  • Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα στο διαδίκτυο
  • Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας. 

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στην εν λόγω εκπαιδευτική δράση. Οι μαθητές επεξεργάστηκαν κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό και πραγματοποίησαν ποικίλες δραστηριότητες ως προς την προαναφερόμενη θεματική. Ως τελική αποτίμηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και ως συμμετοχή του σχολείου μας στο μαθητικό διαγωνισμό, οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, συνεργάστηκαν μεταξύ τους και δημιουργήσαν ένα διαδραστικό ψηφιακό Kahoot κουίζ γνώσεων (ερωτήσεις – απαντήσεις – εικονογράφηση),  με αντικείμενο την κριτική θεώρηση γύρω από τα Fake News. 

nhljhlj

kljhbkh

fgfgfg

 

Η συμμετοχή μας στο μαθητικό διαγωνισμό και το ψηφιακό κουίζ βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://saferinternet4kids.gr/?post_type=post&p=27130σαφερ ιντερνερτ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων