Μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο

Η μετάβαση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, κατά την οποία το παιδί εγκαταλείπει το οικείο περιβάλλον του νηπιαγωγείου και μετακινείται στο καινούργιο περιβάλλον του δημοτικού σχολείου. Η μετάβαση δεν αφορά μόνο το παιδί αλλά και τους γονείς, οι οποίοι βιώνουν και αντιμετωπίζουν μαζί, τις διάφορες αλλαγές που επιφέρει αυτή η διαδικασία.

Οι κυριότερες αλλαγές είναι:

Αλλαγή στην ομάδα των συμμαθητών
Αλλαγή στον εκπαιδευτικό της τάξης
Αλλαγή στο χώρο και τη διαρρύθμισή του
Αλλαγή στο σχολικό κανονισμό λειτουργίας
Αλλαγή στη διαχείριση του σχολικού χρόνου
Αλλαγή στον τρόπο εργασίας
Αλλαγή στη κίνηση μέσα στη τάξη
Αλλαγή στην αξιολόγηση της σχολικής επιίδοσης

Στα πλαίσια της υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος “Μετάβαση των μαθητών από το Νηπιαγωγείο προς το Δημοτικό Σχολείο” ,  προσκλήθηκε από τις Προϊσταμένες όλων των Νηπιαγωγείων του Δήμου μας, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών, κυρία Παρασκευή Φώτη σε μία διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση για γονείς – κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς,  προκειμένου να δώσει χρήσιμες συμβουλές για την ομαλή μετάβαση των νηπίων μας προς τη νέα σχολική βαθμίδα.

Η κυρία Φώτη ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μας και η διαδικτυακή συζήτηση που ακολούθησε, αποδείχθηκε εποικοδομητική για όλους τους παρευρισκόμενους καθώς έμαθαν τον τρόπο που η μετάβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ευκολία και ψυχραιμία προς όφελος όλης της οικογένειας. Η κυρία Φώτη με την επιστημονική της κατάρτιση και την πολυετή εμπειρία της στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και με τις εξειδικευμένες γνώσεις της στον τομέα της ψυχολογίας, μπόρεσε να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές που θα οδηγήσουν μόνο σε θετικά αποτελέσματα.      

15

 

35

 

29

 

Ως συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο μας η κυρία Αθηνά Δελδήμου, η  Διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας, προκειμένου να συζητήσει με τους μαθητές μας και να απαντήσει στις απορίες και τις αγωνίες τους.

Τα παιδιά έθεσαν με ανυπομονοσία πολλά ερωτήματα, όμως η κυρία Αθηνά τα καθησύχασε λέγοντας πως το Δημοτικό Σχολείο μπορεί να φαίνεται πιο μεγάλο και πιο απαιτητικό, αλλά με τη συνεργασία όλων των δασκάλων, των μαθητών και των γονέων, σίγουρα θα μπορέσουν να τα καταφέρουν.

Έπειτα από αυτή την ευχάριστη επίσκεψη, τα μικρά μας νήπια αισθάνθηκαν περισσότερο έτοιμα για αυτό το σπουδαίο επόμενο βήμα που θα προχωρήσει τη ζωή τους. 

a1

 

a2

 

a3

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων