Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2021 – 2022, πραγματοποιήθηκαν για το σχολείο μας, ενημερωτικές συζητήσεις και ομιλίες γύρω από θεματικές που αφορούσαν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών μας.
Οι ενδιαφερόμενοι, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να θέσουν προβληματισμούς και να ανταλλάξουν απόψεις, σκέψεις και συναισθήματα, με καταρτισμένους επιστήμονες, από πιστοποιημένους φορείς ψυχοκοινωνικής υγείας.
Αναφέρουμε:
Το Κέντρο Πρόληψης Εξάρτησης & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Άρηξις» των Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω & Χαϊδαρίου με κεντρική συντονίστρια και ομιλήτρια την κα Ειρήνη Νικολιδάκη η οποία προσκλήθηκε από το σχολείο μας τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, στη διαδικτυακή συνάντηση γονέων με θέμα:
«Η Οριοθέτηση των Παιδιών στην Προσχολική Ηλικία»
Το νηπιαγωγείο για το παιδί είναι το πρώτο σκαλοπάτι σε μια πορεία απόκτησης και βελτίωσης δεξιοτήτων, ένας πρώτος πυρήνας κοινωνικοποίησης. Ο ρόλος του γονιού είναι πολύ σημαντικός σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης γιατί μπορεί με τη στάση και τις επιλογές του να ενισχύσει την ομαλή ένταξη του παιδιού στη σχολική ζωή.
Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, προσκλήθηκε η Ψυχολόγος του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, κα Ιωάννα Χαρδαλούπα, η οποία βασιζόμενη σε περιπτώσεις αληθινών περιστατικών που αφορούν το διαδίκτυο, ενημέρωσε τους γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας και άλλων σχολείων της Αγίας Βαρβάρας, για την «προβληματική» διαδικτυακή συμπεριφορά. Η διαδικτυακή συνάντηση είχε ως θέμα:
“Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”
Βάσει των στατιστικών στοιχείων για το 2021:
Η Εθνική Γραμμή SOS 1056 δέχτηκε 2 κλήσεις την ημέρα που αφορούσαν:
- Ενδοοικογενειακές συγκρούσεις λόγω χρήσης διαδικτύου
- Ηλεκτρονικό εκφοβισμό
- Διαδικτυακές επιθέσεις ακατάλληλου περιεχομένου
Αναμφισβήτητα, το διαδίκτυο εκτός από κινδύνους έχει και πολλά οφέλη. Για τον λόγο αυτό, δεν χρειάζεται να το δαιμονοποιούμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να εκπαιδευτούν, τόσο οι γονείς, όσο και τα ίδια τα παιδιά στη σωστή και ασφαλή χρήση του. Η απαγόρευση της πρόσβασης στο διαδίκτυο δεν είναι η λύση. Λύση είναι να θωρακίσουμε τα παιδιά με γνώσεις, ώστε να αποφύγουν κάποια επικίνδυνη συνομιλία. (πηγή https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/to-chamogelo-tou-paidiou-katadeikniei-tous-kindinous-tis-kakis-chrisis-tou-diadiktiou-gia-ta-paidia/)