«Το παιδικό βιβλίο έχει τη γιορτή του!»
Β’ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:
Διαβάζουμε το αγαπημένο μας βιβλίο και «φωτογραφιζόμαστε!»
Εξηγούμε στο παιδί ότι η δεύτερη ημέρα του Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Χάνς Κρίστιαν Άντερσενέχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου.
Όπως γράφει και η Ελένη Μπετεινάκη, Νηπιαγωγός και Συγγραφέας παιδικών βιβλίων:
”Τούτη την ιστορία δεν θα πάψω ποτέ να την λέω. Όσα χρόνια και αν περάσουν θα είναι για όλους εμάς που αγαπάμε το παιδικό βιβλίο, πολύτιμη!
Ένα συνηθισμένο πρωινό της 2ας Απριλίου του 1805 γεννήθηκε ένα «ασχημόπαπο», μικρό πολύ, καχεκτικό, και σχεδόν αδιάφορο στον τόπο του. Ένα « ασχημόπαπο» με ανθρώπινη μορφή που προσπάθησε τόσο πολύ, μα τόσο πολύ στη ζωή του κι έγινε ο πιο σπουδαίος και όμορφος «κύκνος» στον κόσμο ολόκληρο.
“Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι…” Xανς Κρίστιαν Άντερσεν”
https://www.cretalive.gr/istoria/soyt-arhizei-paramythi-otan-teleiosei-tha-xeroyme-perissotera-ap-oti-tora
Χάνς Κριστιάν Άντερσεν
Ο καλύτερος τρόπος για να τη γιορτάσουμε είναι να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο.
Με τη βοήθεια ενός μέλους της οικογένειας ,το παιδί διαβάζει το βιβλίο.
Κατόπιν βγάζετε το παιδί φωτογραφία με το βιβλίο μπροστά στο πρόσωπό του(να το καλύπτει) και μας τη στέλνετε.
Να γεμίσει και το δικό μας blog με βιβλία ,όπως και τόσων φίλων μας!
Για περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας σας παραθέτουμε τα εξής :
Δημιουργικές δραστηριότητες
Α. Αφίσα : « Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι……»
Υλικά : Χαρτόνι λευκό ή χρωματιστό κάνσον
Κατάλογοι παιδικών βιβλίων από εκδοτικούς οίκους
Μαρκαδόροι, ψαλίδια, κόλλες
Σε μεγάλο χαρτόνι γράφουμε τους τίτλους των αγαπημένων μας παραμυθιών.
Δίπλα σε κάθε τίτλο κόβουμε και κολλάμε τις εικόνες από με τα εξώφυλλά τους από καταλόγους εκδοτικών οίκων.
Β. Άλμπουμ με « τα παραμύθια που αγαπάμε »
Υλικά: Χαρτιά Α4 λευκά ή χρωματιστά
Δύο φύλλα Α4 κάνσον
Κορδέλα σατέν ή κορδονάκι
Χρώματα για ζωγραφική
Ζωγραφίζουμε ο καθένας ένα εξώφυλλο για το αγαπημένο μας παραμύθι, γράφουμε τον τίτλο του, το όνομα του συγγραφέα και τον εκδοτικό οίκο.
Δια κοσμούμε το εμπροσθόφυλλο του άλμπουμ ζωγραφίζοντας κάποιους από τους ήρωες των παραμυθιών και το ΄΄δενουμε ΄΄με την κορδέλα.
Γ. Παραμυθοσαλάτα
Συνθέτουμε μια δική μας ιστορία με τους ήρωες των αγαπημένων μας παραμυθιών. Γράφουμε το κείμενο και το εικονογραφούμε. Το ΄΄δένουμε σε βιβλίο΄΄
Δ. Σελιδοδείκτες
Υλικά: Κανσόν διαφόρων χρωμάτων
Εικονογραφημένοι κατάλογοι εκδοτικών οίκων
Κόβουμε λωρίδες κανσόν πλάτους 6εκ. και δίνουμε στη μια άκρη τους το σχήμα της μύτης μολυβιού. Κατά μήκος της επιφάνειά τους κολλάμε μικρές εικόνες από εξώφυλλα βιβλίων από τους καταλόγους των εκδοτικών οίκων. Αν έχουμε τη δυνατότητα πλαστικοποιούμε τους σελιδοδείκτες μας.
Ε . Αφίσα
Υλικά: 1 Σελίδα Α3 ή κάποια άλλο χαρτόνι σε μεγάλο μέγεθος.
Παρατηρούμε τις αφίσες για τις Παγκόσμιες Ημέρες του Παιδικού Βιβλίου και φτιάχνουμε κι εμείς τη δική μας αφίσα!
Σας παρακαλούμε να παρατηρήσετε τη φετινή αφίσα της IBBY και να διαβάσετε το υπέροχο κείμενο του Σλοβένου συγγραφέα ΄΄ Η πείνα για λέξεις εκδηλώνεται διαφορετικά. Μοιάζει με θλίψη, με λήθη, με αυθάδεια.¨
Το υπέροχο μήνυμα του Peter Sventina:
“Εκεί που μένω, οι θάμνοι πρασινίζουν αργά τον Απρίλη ή νωρίς τον Μάη και σύντομα γεμίζουν με κουκούλια από πεταλούδες. Αυτά τα κουκούλια μοιάζουν με μπαλίτσες από βαμβάκι ή με κουφέτα και οι νύμφες τους καταβροχθίζουν φύλλο το φύλλο μέχρι που οι θάμνοι απογυμνώνονται. Όταν όμως οι νύμφες γίνουν πεταλούδες και πετάξουν, οι θάμνοι δεν είναι κατεστραμμένοι. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ξαναγίνονται πράσινοι πάλι και πάλι.
Έτσι μοιάζει ο συγγραφέας, έτσι μοιάζει ο ποιητής. Κατασπαράζονται, μένουν κατάστεγνοι από ιστορίες και ποιήματα, που, όταν ολοκληρωθούν, πετούν μακριά, μπαίνουν μέσα σε βιβλία και βρίσκουν τους αναγνώστες τους. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι.
Και τι συμβαίνει ν΄εκείνα τα ποιήματα και τις ιστορίες;
Ξέρω ένα αγόρι που έπρεπε να κάνει κάποια εγχείρηση στο μάτι του. Για δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση, έπρεπε να ξαπλώνει μόνο από τη δεξιά πλευρά και μετά δεν έπρεπε να διαβάζει τίποτα για έναν μήνα. Όταν γελικά ξαναπήρε στα χέρια του ένα βιβλία έπειτα από ενάμισημήνα, ένιωσε σαν να κατάπινε λέξεις μ’ ένα κουτάλι από μια γαβάθα. Σαν να τις έτρωγε. Πραγματικά τις έτρωγε.
Ξέρω κι ένα κορίτσι που, όταν μεγάλωσε, έγινε δασκάλα. Μου είπε: “Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν τους διάβασαν παραμύθια έχουν στερηθεί κάτι σημαντικό”.
Οι λέξεις στα ποιήματα και στις ιστορίες είναι τροφή. Όχι τροφή για το σώμα, όχι τροφή που μπορεί να γεμίσει το στομάχι σου. Τροφή όμως για το πνεύμα και τροφή για την ψυχή.
Όταν πεινάει κάποιος ή διψάει, το στομάχι του γουργουρίζει και το στόμα του στεγνώνει. Οι πεινασμένοι γυρεύουν να φάνε κάτι, ένα κομμάτι ψωμί, ένα πιάτο ρύζι ή δημητριακά, λίγο ψάρι ή μια μπανάνα. Όσο περισσότερο πεινούν, τόσο στενεύει ο οπτικός τους ορίζοντας, ώσπου παύουν να βλέπουν ό,τι δεν είναι τροφή για να τους χορτάσει.
Η πείνα για λέξεις εκδηλώνεται διαφορετικά. Μοιάζει με θλίψη, με λήθη, με αυθάδεια. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τέτοιου είδους πείνα δε νιώθουν πως η ψυχή τους τρέμει από το κρύο κι ότι προσπερνούν τους εαυτούς τους χωρίς να το προσέχουν. Ένα μέρος του κόσμου τους εξαφανίζεται χωρίς να το γνωρίζουν.
Αυτού του είδους η πείνα χορταίνεται με ποίηση και ιστορίες.
Υπάρχει όμως ελπίδα για όσους δεν έχουν ποτέ αφεθεί ν’ απολαύσουν τις λέξεις, για να χορτάσουν αυτή την πείνα;
Υπάρχει! Το αγόρι που είπαμε διαβάζει κάθε μέρα. Το κορίτσι έγινε δασκάλα και διαβάζει στους μαθητές της. Κάθε Παρασκευή. Κάθε βδομάδα. Αν κάποια φορά το ξεχάσει, της το θυμίζουν τα παιδιά.
Και τι γίνεται με τον συγγραφέα και τον ποιητή; Καθώς έρχεται το καλοκαίρι, θα πρασινίσουν πάλι. Και πάλι θα στεγνώσουν από ιστορίες και ποιήματα, που θα πετάξουν μακριά προς κάθε κατεύθυνση. Πάλι και πάλι.”
https://padlet.com/eirmatth1812/8egu6bp1fl98
Ένα padlet από το υπέροχο blog ”Νηπιαγωγός για πάντα΄΄http://nipiagogosgiapanta.blogspot.com/
Οι φωτογραφίες σας μέχρι και το Σάββατο 4/4/2020.
Καλές αναγνώσεις!
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου.