ZZZZZ..έντομα ζουζουνίζουν παντού!

 

Είναι μαγικό πώς η φύση κάθε χρόνο αλλάζει την Άνοιξη, αποκτά χρώματα, αρώματα, ο ήλιος ζεσταίνει και λάμπει, η μέρα διαρκεί περισσότερο, όλα μοιάζουν με γιορτή! Τα λουλούδια, τα πουλιά και τα ζώα συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή, όπως και τα μικροσκοπικά ζουζούνια που κάνουν την εμφάνισή τους: τα έντομα.

Έντομο σημαίνει «σε τομές» δηλαδή χωρισμένο σε μέρη. Τα μέρη των εντόμων είναι το κεφάλι, ο θώρακας και η κοιλιά. Είναι από τα πιο διαφορετικά μεταξύ τους είδη του ζωικού βασιλείου και αποτελούνται από περίπου 1.000.000 είδη. Υπάρχουν περισσότερα είδη εντόμων απ’ ό,τι το σύνολο όλων των υπόλοιπων ειδών.

Ο κύκλος ζωής τους ποικίλλει ωστόσο τα περισσότερα εκκολάπτονται από αυγά. Στα πρώτα στάδια του σχηματισμού τους μπορεί να διαφέρουν αρκετά από την τελική μορφή του εντόμου, και μπορούν να περάσουν μέσα από διαδοχικά στάδια μεταμόρφωσης. Τα έντομα περπατάνε, πετάνε, πηδούν ή και κάποια από αυτά κολυμπούν.

 

  

Υπάρχουν έντομα ωφέλιμα για τον άνθρωπο, όπως οι μέλισσες, που τις εκτρέφει για την παραγωγή του μελιού και οι μεταξοσκώληκες που παράγουν το μετάξι.

 

Ωστόσο οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να ελέγξουν κάποια βλαβερά έντομα χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα και άλλου είδους τεχνικές. Κι αυτό γιατί κάποια έντομα καταστρέφουν τους καρπούς, τα φύλλα ή τα φρούτα, κάποια άλλα τσιμπάνε τους ανθρώπους, κάποια τρέφονται με το αίμα των ζώων και των ανθρώπων και κάποια άλλα μεταφέρουν αρρώστιες σε ό,τι τσιμπάνε.

Εδώ θα βρείτε πίνακες ζωγράφων με θέμα τα έντομα.

Μπορείτε να ακούσετε στους παρακάτω συνδέσμους παραμύθια για τα έντομα

https://youtu.be/IDywHzbahbU             Αφήγηση Παραμύθια: Ούπι το κουνούπι

https://youtu.be/WhaMYroe8_o            Αφήγηση Παραμύθια: Λίτσα η πασχαλίτσα

  • Να διαβάσετε το ποίημα της Παυλίνας Παμπούδη

Μ,μ Μαύρες Μύγες 

Μαύρες μύγες και μυγάκια
μέλισσες και μυρμηγκάκια

μπήκαν μέρα με λιακάδα
σ’ ένα μπολ με μαρμελάδα.

Μπαινοβγαίνουν με τσουλήθρες
κάνουν μπλουμ και μπουρμπουλήθρες,

κάνουν μπάνιο, κολυμπάνε

μασουλάνε και ρουφάνε.

και κάντε μια ζωγραφιά με πολλά έντομα στη φύση.