Ήρθε ο Λάζαρος..ήρθαν τα βάγια.

Αύριο  είναι το Σάββατο του Λαζάρου, μια γιορτή λίγες μέρες πριν το Πάσχα.

Ο Λάζαρος ήταν μαθητής του Χριστού. Μια μέρα όμως αρρώστησε βαριά και πέθανε. Οι αδελφές του ειδοποίησαν τον Ιησού ότι ο φίλος του είναι άρρωστος, αλλά εκείνος καθυστέρησε να έλθει. Στους μαθητές του είπε ότι ο φίλος του κοιμήθηκε και ότι θα πάει   να τον ξυπνήσει. Όταν έφθασε στη Βηθανία με τους μαθητές του, η μία αδελφή του Λάζαρου του παραπονέθηκε ότι αν ερχόταν εγκαίρως δεν θα πέθαινε ο αδελφός της. Τότε, ο Ιησούς δάκρυσε και με φωνή μεγάλη φώναξε: «Λάζαρε δεύρο έξω!» και ανάστησε τον Λάζαρο τέσσερεις ημέρες μετά τον θάνατό του.

Αυτή λοιπόν τη μέρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας τα παιδιά φτιάχνουν «Λαζάρους» από ξύλα ή ξύλινες κουτάλες, ντυμένα με άσπρα πανιά ,στολισμένα με λουλούδια και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου.

Εδώ θα  ακούσετε τα παραδοσιακά κάλαντα του λαζάρου της Σύρου

https://www.youtube.com/watch?v=lsWH0S9Vqyc

Και μια κατασκευή Λαζάρου από χαρτόνι με υλικά που έχετε στο σπίτι

 

Την ίδια μέρα συνηθίζεται να φτιάχνουν στα σπίτια τα «λαζαράκια».Είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία έχουν το σχήμα ενός σπαργανωμένου ανθρώπου (όπως αναπαριστάνεται και ο Λάζαρος στις εικόνες) και συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου.

 

Συνταγή για λαζαράκια (για όσους μεγάλους και μικρούς έχουν ..προτίμηση στη ζαχαροπλαστική)

  • 400 γρ. νερό, χλιαρό
  • 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 40 γαρίφαλα

 

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.
  • Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
  • Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα.
  • Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια.
  • Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα,  φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά.

 

Οδηγία προς γονείς:

Αν ξεκινήσετε να φτιάξετε τα λαζαράκια, γράψτε με μεγάλα γράμματα σε  χαρτί τη συνταγή για να τη «διαβάζουν» κατά την ώρα εκτέλεσης. Δώστε τους τη δυνατότητα να ζυγίζουν μαζί σας τα υλικά και να τα ρίχνουν στο μίξερ. Προτείνετε να μετρήσουν πόσα συνολικά υλικά θα χρειαστούν. Η ζαχαροπλαστική είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να καλύψει και τη γλώσσα και τα μαθηματικά αλλά και την λεπτή κινητικότητα(ζύμωμα).