Πώς το έλατο έγινε χριστουγεννιάτικο δέντρο

 

Viggo Johanson, Χαρούμενα Χριστούγεννα γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή η Άγια Νύχτα. 1891. 

‘Οταν γεννήθηκε ο Χριστός,όλα τα ζωντανά στον κόσμο,ζώα και φυτά αλλά και άνθρωποι ,είχαν μεγάλη χαρά.Και κάθε μέρα έρχονταν άνθρωποι για να δουν το Θείο Βρέφος και να του φέρουν λογής λογής δώρα.Κοντά στο στάβλο όπου βρισκόταν ,υπήρχαν τρία δέντρα,μια χουρμαδιά,μια ελιά κι ένα έλατο.Βλέποντας τους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται κάτω από τα κλαδιά τους,κυριεύτηκαν από την επιθυμία να χαρίσουν και αυτά κάτι στο μικρό Χριστό.

Η χουρμαδιά είπε:

-Εγώ θα πάρω το πιο μεγάλο από τα φύλλα μου,που μοιάζουν με βεντάλια,και θα το βάλω κοντά στη φάτνη,για να αερίζει απαλά το Θείο Βρέφος.

-Κι εγώ ,είπε η ελιά,θα στίψω τις ελιές μου,για να αλείψω τα ποδαράκια του.

-Εγώ τί μπορώ να δώσω στο Χριστούλη;ρώτησε το έλατο.

-Εσύ;είπαν τα άλλα δύο δέντρα.Εσύ δεν έχεις τίποτα για να του προσφέρεις.Οι μυτερές βελόνες σου μπορούν να κεντήσουν το μωρό και τα δάκρυά σου είναι γεμάτα ρετσίνι.

Το καυμένο το έλατο ένιωθε τον εαυτό του πολύ δυστυχισμένο και είπε με λύπη:

-Έχετε δίκιο.Δεν έχω τίποτα αρκετά καλό,για να το χαρίσω στο Χριστούλη.

      Εκεί κοντά στεκόταν ένας άγγελος,που άκουσε αυτά που λέγονταν από τα δέντρα.Λυπήθηκε το έλατο,το τόσο ταπεινό και τόσο καλό,και αποφάσισε να το βοηθήσει.

       Ψηλά,πολύ ψηλά στον ουρανό,τα αστέρια άρχισαν να λάμπουν.Ο άγγελος ζήτησε από μερικά να κατέβουν και να σταθούν πάνω στα κλαδιά του έλατου.Αυτά υπάκουσαν πρόθυμα και το μεγάλο δέντρο φωτίστηκε,έλαμψε ολόκληρο.Από το μέρος όπου ήταν ξαπλωμένο το Θείο Βρέφος μπορούσε να το δει και τα μάτια του έλαμπαν μπροστά στα ωραία άστρα και το έλατο ήταν πολύ χαρούμενο.

   Ύστερα από πολύ καιρό,οι άνθρωποι που ήξεραν αυτή την ιστορία,πήραν τη συνήθεια να στήνουν στα σπίτια τους,την παραμονή των Χριστουγέννων,ένα έλατο καταστολισμένο με αναμμένα κεριά,σαν εκείνο που είχε λαμποκοπήσει μπροστά στη φάτνη.

   Κι έτσι το έλατο ανταμείφτηκε για την ταπεινοσύνη του.

Σίγουρα δεν υπάρχει κανένα δέντρο που να φωτίζει τόσο ευτυχισμένα,τόσο χαρούμενα πρόσωπα.

(Θρύλος από τη Γερμανία)

Παιχνίδια..λεπτής κινητικότητας

 

Λεπτή κινητικότητα είναι ο συντονισμός των μικρών μυών στα χέρια και τα δάχτυλα. Μερικές από τις βασικότερες δραστηριότητες που απαιτούν καλή λεπτή κινητικότητα είναι:
λαβή μολυβιού, λαβή κουταλιού ή πιρουνιού, γραφή, ζωγραφική, χρήση ψαλιδιού, πέρασμα χαντρών σε σκοινί, παζλ, κλείσιμο φερμουάρ και κουμπιών, δέσιμο κορδονιών, άνοιγμα/κλείσιμο κουτιού με καπάκι, σχεδίαση σχημάτων.

 

-Πέρασμα χαντρών σε σκοινί

– Παζλ

– Ξεφύλλισμα βιβλίων

– Κρέμασμα ρούχων σε κρεμάστρα

– Κρέμασμα ρούχων με μανταλάκια

– Δημιουργία αλυσίδας με συνδετήρες

– Κολλάζ με διάφορα είδη χαρτονιού αλλά και μικρά αντικείμενα, όπως σπίρτα, βαμβάκι, φασόλια, πετραδάκια, κοχύλια

– Βίδωμα και ξεβίδωμα καπακιού σε μπουκάλι

– Κλείσιμο και άνοιγμα ζακέτας με φερμουάρ

– Κούμπωμα- ξεκούμπωμα κουμπιών

– Σχεδίαση κάθετων και οριζόντιων γραμμών

Χρήση ψαλιδιού- ζητάμε από το παιδί να κόψει μια ευθεία γραμμή, ζιγκ ζαγκ κλπ

– Ζωγραφική με δαχτυλομπογιές

– Παιχνίδι με σβούρες

– Συνδετήρες γύρω γύρω σε ένα χαρτόνι

– Το παιδί ρίχνει νερό από ένα ποτήρι σε άλλο

– Αυτοκόλλητα που κολλάνε και ξεκολλάνε, αρέσουν πολύ στα παιδιά και είναι μια πολύ καλή άσκηση λεπτής κινητικότητας

– Περνάμε λαστιχάκια γύρω από ένα μπουκάλι ή ποτήρι

– Δέσιμο κορδέλας σε φιόγκο ή σε απλό κόμπο

– Δίπλωμα χαρτιού στα δύο και στα τέσσερα

– Κόψιμο χαρτιού με τα χέρια σε μικρά κομματάκια

– Ξύσιμο μολυβιών με ξύστρα

– Χρήση γόμας για σβήσιμο

– Πλαστελίνη και πηλός (αρέσει πολύ στα παιδιά και είναι ιδανική εξάσκηση λεπτής κινητικότητα)ς.

-Λαβίδα, τσιμπιδάκι: πιάστε μικρά αντικείμενα προς ταξινόμηση όπως χάντρες, βόλους, φασόλια, και μπαλάκια από βαμβάκι.

-Χρησιμοποιήστε σταγονόμετρο για να φτιάξετε χρωματιστές δημιουργίες με σταγόνες νερού και χρώμα πάνω σε χαρτοπετσέτα ή φίλτρα για καφέ.

-Παιχνίδι με σβούρες.

-Παιχνίδια που ζητούν από το παιδί να σηκώσει προσεκτικά ένα αντικείμενο, όπως Jenga.

-Παιχνίδια που χρειάζονται κούρδισμα.

-Ζιπ λοκ σακουλάκια: ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα ακροδάχτυλά τους πιέζοντας και σφραγίζοντας το σακουλάκι.

-Δώστε στα παιδιά να κλείσουν κουμπώματα.

-Δώστε στα παιδιά να παίξουν με πλαστικές χάντρες.

-Ξεκολλήστε γραμματόσημα και αυτοκόλλητα.

-Μπορείτε να σκίσετε μικρά κομμάτια από χαρτί με τις άκρες των δαχτύλων και να τις κολλήσετε σε μια κόλλα χαρτί φτιάχνοντας μια εικόνα.

 

 

 

Παιχνίδια με νερό: μπουκάλια ψεκασμού, νεροπίστολα, μπουγελόφατσες

 

-Μπουκάλια ψεκασμού: αφήστε το παιδί να σας βοηθήσει στο πότισμα των φυτών ή να ψεκάσει τα παράθυρα για να τα καθαρίσετε. Το παιδί μπορεί, επίσης, να παίξει με νερό στην μπανιέρα, σε εξωτερικούς χώρους αν ο καιρός είναι καλός ή να προσθέσει χρώμα στο νερό για να ψεκάσει σχέδια στο χιόνι.

-Νεροπίστολα: παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους στη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και στην μπανιέρα.

-Μπουγελόφατσες σε μορφές ψαριών ή άλλων ζώων: ενθαρρύνετε το παιδί να τις πιέζει ανάμεσα στον αντίχειρα και στο δάχτυλο ή δάχτυλα που αντιτίθενται σε αυτόν.

Παιχνίδια με μανταλάκια

 

 

-Στερεώστε τα μανταλάκια κατά μήκος της κορυφής ενός δοχείου και στη συνέχεια το ένα πάνω από το άλλο, φτιάχνοντας κατασκευές.

-Σηκώστε μικρά αντικείμενα με ένα μανταλάκι: μπαλάκια από βαμβάκι, τσαλακωμένο χαρτί, χάντρες, άλλα μανταλάκια κτλ.

-Στερεώστε μανταλάκια γύρω από μια κάρτα ή ένα χάρτινο πιάτο.

 

Φούσκες υλικού συσκευασίας

Δώστε στο παιδί να σπάσει τις φούσκες από μια μικρή ή μεγάλη επιφάνεια υλικού συσκευασίας (αεροπλάστ), τσιμπώντας με τον αντίχειρα και τον δείκτη ή σπρώχνοντας το υλικό προς τα κάτω όταν αυτή βρίσκεται πάνω σε μια γερή επιφάνεια.

 

Ζουμ ζουμ ζουμ μέλισσες πετούν!

Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα, που θεωρείται από όλα γενικά τα έντομα το πιο σπουδαίο για τον άνθρωπο αλλά και για τη φύση, καθώς οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για το 60-70% της γονιμοποίησης των φυτών. Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Το σώμα των μελισσών έχει συνολικό μήκος 1,5 εκ και αποτελείται από τρία μέρη το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλία. Η μέλισσα έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος στο σώμα της. Αυτές οι τρίχες κάνουν τις ρίγες των μελισσών να φαίνονται καφέ και κίτρινες. Στο κεφάλι των μελισσών υπάρχουν δυο μεγάλα  και σύνθετα μάτια στα πλάγια (13.000 μικρά μάτια αποτελούν κάθε ένα μεγάλο) και τρία απλά στο πάνω μέρος που σχηματίζουν ένα τρίγωνο, αυτό της δίνει τη δυνατότητα να βλέπει ταυτόχρονα προς όλες τις κατευθύνσεις. Από το τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια, φυτρώνουν δυο κεραίες, πάνω στις οποίες βρίσκονται τα αισθητήρια όργανα της ακοής και της όσφρησης. Στο μπροστινό τμήμα του θώρακα, φέρει δύο ζεύγη φτερών. Τα 6 πόδια της μέλισσας είναι κι αυτά τριχωτά και τελειώνουν στις άκρες τους σε νύχια αγκιστρωτά. Στα πίσω πόδια της έχει μικρές κοιλότητες, που λέγονται καλάθια και  χρησιμεύουν για τη μεταφορά της γύρης. Στο στόμα η μέλισσα έχει μια γλώσσα μακριά, παχιά και εύκαμπτη. Στην άκρη είναι σαν προβοσκίδα που μοιάζει με κουταλάκι, με την προβοσκίδα ρουφά το νέκταρ από τα λουλούδια.

Στην άκρη της κοιλιάς υπάρχει το κεντρί το οποίο έχει μέσα δηλητήριο. Είναι το μοναδικό όπλο της μέλισσας εναντίον των εχθρών της. Η μέλισσα, την άνοιξη και το καλοκαίρι τρέφεται από τη γύρη και το γλυκό νέκταρ  των λουλουδιών ενώ το χειμώνα τρέφεται με μέλι, που έχει αποθηκεύσει στις κηρήθρες της κυψέλης.

Οι μέλισσες κατατάσσονται στα πιο κοινωνικά όντα και ζουν σε μεγάλες οικογένειες, μέσα σε κυψέλες. Μέσα σε κάθε κυψέλη υπάρχουν τρία είδη μελισσών: η βασίλισσα, οι εργάτριες και οι κηφήνες. Η εργάτρια είναι πιο μικρή και από τον κηφήνα και από τη βασίλισσα και πιο αδύνατη. Η βασίλισσα είναι πιο μακριά, ενώ ο κηφήνας είναι κοντός, χοντρός και πιο σκούρος.

Η βασίλισσα είναι ο αρχηγός της κυψέλης. Μοναδική της αποστολή είναι να εξασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό της οικογένειας και να γεννά αυγά.

Η οικογένεια έχει επίσης μερικούς αρσενικούς, τους κηφήνες, που έχουν ως μοναδικό σκοπό να γονιμοποιήσουν μόνο μια φορά τη βασίλισσα.

Οι εργάτριες, που αποτελούν και το βασικό πληθυσμό, έχουν πολλές και σύνθετες αποστολές, αρχίζοντας από τη δημιουργία των αποθεμάτων τροφών, τον καθαρισμό της κυψέλης, την φροντίδα – περιποίηση των προνυμφών, τη φροντίδα της βασίλισσας, το κτίσιμο των κελιών, τη συλλογή τροφής, τη συλλογή γύρης, μέχρι τη φύλαξη της κυψέλης.

Οι μέλισσες συλλέγουν γύρη και παράλληλα παράγουν μέλι, βασιλικό πολτό, πρόπολη και κερί. Το μέλι είναι μια υψηλής θερμιδικής αξίας τροφή, που δε χαλάει ποτέ.

Είναι από τα ελάχιστα είδη των εντόμων που ο άνθρωπος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, βλέποντας ότι θα είχε κάποιο όφελος. Η συστηματική φροντίδα  και διαχείριση των αποικιών των μελισσών ονομάζεται μελισσοκομία και αποτελεί μία μορφή κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Οι μέλισσες εκτρέφονται για το μέλι και τα άλλα προϊόντα που παράγουν, για την επικονιαστική τους δράση στα καλλιεργούμενα φυτά αλλά ακόμη και για ευχάριστη ερασιτεχνική απασχόληση.

Από τους προϊστορικούς χρόνους  μαρτυρείται πως οι άνθρωποι ήξεραν να παίρνουν το μέλι και το χρησιμοποιούσαν ευρέως στη διατροφή τους. Επί πολλούς αιώνες το μέλι ήταν η μόνη γνωστή γλυκαντική ουσία. Λέγεται μάλιστα ότι το νέκταρ ήταν η τροφή των Θεών του Ολύμπου.

Παρακολούθησε ένα ενδιαφέρον βίντεο τη ζωή των μελισσών

https://www.youtube.com/watch?v=RtTVKDY79tY

 

ΠΑΡΑΜΥΘΙ: Ο Σκαντζόχοιρος, η Χελώνα, η Αράχνη και η Μέλισσα

Tο παρακάτω παραμύθι που ακολουθεί είναι ένα παράδειγμα για το πόσο σημαντική είναι η ευχή του γονέα προς το παιδί του.

Μια φορά και έναν καιρό σ’ έναν τόπο μακρινό ζούσε μια μητέρα με τέσσερα παιδιά, έναν γιο και τρεις κόρες. Τον γιο τον λέγανε Σκαντζόχοιρο και τις κόρες Χελώνα, Αράχνη και Μέλισσα.  Ήταν πολύ αγαπημένοι και με το πέρασμα των χρόνων μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν και φύγανε μακριά από την μαμά τους.

Πέρασαν πολλά χρόνια και όταν η μητέρα τους αρρώστησε και έφτασε στα τελευταία της φώναξε τη γειτόνισσα να ειδοποιήσει τα παιδιά της να τα δει λίγο πριν πεθάνει.

“Κυρία γειτόνισσα σε παρακαλώ  ενημέρωσε τα παιδιά  μου πως είμαι βαρά άρρωστη και πως θέλω να τα δω”, είπε η μητέρα με τρεμάμενη φωνή.

Έτσι και έγινε η γειτόνισσα ταξίδεψε μακριά και πήγε να βρει τον γιο, τον κ. Σκαντζόχοιρο.

“Σκαντζόχοιρε τρέξε η μαμά σου είναι βαριά άρρωστη και σε χρειάζεται κοντά της.”

Ο Σκαντζόχοιρος εκείνη την ώρα έφραζε το χωράφι του και ούτε που έδωσε σημασία στη γειτόνισσα.

“Δεν μπορώ κυρία γειτόνισσα, δε βλέπεις που έχω πολλή δουλειά; Σε παρακαλώ πήγαινε στην ευχή της Παναγίας”.

Η γειτόνισσα πήρε τον δρόμο της επιστροφής και είδε τη μητέρα που περίμενε με αγωνία να δει τον γιο της. Μετέφερε τα λόγια του και με πικρή καρδιά η μητέρα είπε: “Τα παλούκια που φράζει να  μπουν όλα στην πλάτη του.”

Και από τότε ο γιος της, Σκαντζόχοιρος μεταμορφώθηκε στο ζωάκι μας τον σκαντζόχοιρο, με τα αγκάθια στην πλάτη.

Την επόμενη μέρα η γειτόνισσα πήγε να βρει την κόρη, την Χελώνα. Η Χελώνα ήταν μητέρα πολλών παιδιών και την ώρα που τη βρήκε η γειτόνισσα έπλενε σε μια μεγάλη ξύλινη σκάφη τα ρούχα τους.

Χελώνα μου, ήρθα ως εδώ να σ’ ενημερώσω πως η μαμά σου είναι βαριά άρρωστη και θέλει να σε δει” , είπε η γειτόνισσα.

Δεν μπορώ να έρθω κυρία γειτόνισσα, έχω μπουγάδα”, απάντησε.

Η γειτόνισσα μετέφερε τα λόγια της Χελώνας στην μητέρα και εκείνη στενοχωρημένη απάντησε:

Να γυρίσει η σκάφη στην πλάτη της, αφού δεν ήρθε να με δει”.

Έτσι έγινε το γνωστό σε όλους μας ζωάκι η χελώνα.

Πήγε και στη δεύτερη κόρη, την Αράχνη και της είπε πόσο ανάγκη είχε να τη δει η μητέρα της, αφού ήταν βαριά άρρωστη. Η Αράχνη ύφαινε ένα μεγάλο μάλλινο χαλί εκείνη την ώρα. Αφοσιωμένη στον αργαλειό της δεν σήκωσε καν το πρόσωπό της να δει τη γειτόνισσα και απάντησε βιαστικά: “Κυρία γειτόνισσα, βλέπεις πόση δουλειά έχω. Θέλω να τελειώσω το υφαντό  μου, δεν έχω χρόνο”.

Η γειτόνισσα έδωσε την απάντηση της Αράχνης στην μητέρα. Η μητέρα στενοχωρήθηκε πολύ, απογοητεύτηκε που τα παιδιά της δε θέλανε να τη δουν και με δάκρια στα μάτια είπε: “Να υφαίνει, να υφαίνει και ποτέ να μην τελειώνει”. Και από τότε η αράχνη υφαίνει τον ιστό της και ποτέ δεν τελειώνει.

Την επόμενη μέρα η γειτόνισσα πήγε να βρει και την τελευταία κόρη, την Μέλισσα. Η Μέλισσα, μητέρα πολλών παιδιών κι εκείνη ζύμωνε στη σκάφη ψωμί για τα παιδιά της.

Τρέξε Μέλισσά μου, η μαμά σου είναι βαριά άρρωστη και θέλει να σε δει”, είπε η γειτόνισσα.

Η Μέλισσα ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα, χωρίς καν να πλύνει τα χέρια της από το ζυμάρι έτρεξε με λαχτάρα, όσο πιο γρήγορα μπορούσε κοντά στην μητέρα της.

Η μητέρα ευχαριστήθηκε που η Μέλισσα έτρεξε αμέσως κοντά της και της έδωσε την ευχή της:

“Να είσαι ευλογημένη, κόρη μου, από τον Θεό και ότι πιάνεις μέλι να γίνεται.”.

Από τότε η γνωστή σε όλους μας μέλισσα θεωρείται ευλογημένη. Από τη μέλισσα παίρνουμε το μέλι, αυτό το χρυσαφένιο, εύγευστο, θεραπευτικό και με αντισηπτικές ιδιότητες προϊόν και κάνουμε και τα φυσικά κεριά με κερί μέλισσας για την ευχαριστία μας προς τον Θεό.

  • Ζωγράφισε ό,τι σου άρεσε από την ιστορία

Παροιμίες, φράσεις και αινίγματα:

«Αγάλι – αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι»

«Γλυκάθηκε η γριά στο μέλι και έφαγε και το βάζο»

«Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι»

«Όσο υπάρχουν μέλισσες, υπάρχει μέλι»

«Μια η βασίλισσα, πολλές οι μέλισσες»

«Ποιος έχει το δάχτυλο στο μέλι και δεν το γλύφει;»

«Τα πάμε μέλι γάλα»: Έχουμε καλές σχέσεις, Συμφιλιωθήκαμε.

«Μέλι στάζει το στόμα του»: είναι γλυκομίλητος, μιλάει ωραία.

 

«Μικρή μικρή νοικοκυρά, μεγάλη πίτα κάνει».

Τι είναι; 

Η μέλισσα   

 

Η ιστορία της Μελισσάνθης:

https://www.paidika-paramythia.gr/story/113/i-istoria-tis-melissanthis

 

Κηρήθρα (ή κερήθρα) είναι το τμήμα της κυψέλης, το οποίο αποτελείται από εξάγωνα κέρινα κελιά σε σειρά και το κατασκευάζουν οι μέλισσες, για να αποθηκεύουν το μέλι και τη γύρη αλλά και να τοποθετούν τα αυγά τους. Εξάγωνο είναι το σχήμα που έχει έξι ίσες πλευρές και έξι κορυφές.

Χρησιμοποίησε μαρκαδόρους, τουβλάκια, καλαμάκια ή ό,τι άλλο σκεφτείς για να φτιάξεις μια κηρήθρα από εξάγωνα στη σειρά.

 

Φτιάξε μελισσούλες!

  • Με νήμα και χαρτόνι

  • Με χαρτί

  • Με πλαστικό μπουκάλι

  • Με ποτήρι για κυψέλη

  • Με χαρτί-ακορντεόν

Δες εδώ πως θα τη φτιάξεις

 

Ζουμ ζουμ η μέλισσα-Τραγούδι

https://www.youtube.com/watch?v=yiwyqZVnYJw

 

 

 

Πεταλούδες στα χρώματα του ουράνιου τόξου…

 

 

Οι πεταλούδες είναι από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά έντομα! Ανήκουν στην τάξη των Λεπιδόπτερων και τα είδη τους υπερβαίνουν τον αριθμό των 100.000 σε όλο τον κόσμο. Έχουν μακριές κεραίες, δύο ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια, και διαθέτουν κάτι σαν προβοσκίδα για να ρουφούν το νέκταρ, δηλαδή τους χυμούς των λουλουδιών, με το οποίο τρέφονται.

Κατά μέσο όρο, μια ενήλικη πεταλούδα ζει περίπου ένα μήνα . Ωστόσο, ο χρόνος μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ειδών. Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για μια πεταλούδα οποιουδήποτε είδους να ζει περισσότερο από ένα χρόνο.

Πεταλούδες μπορεί να βρεθούν σε όλο τον κόσμο! Στην πραγματικότητα, ζουν σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική.

Το χρώμα μιας πεταλούδας παίζει ρόλο στην προστασία της. Συνήθως έχει το χρώμα του περιβάλλοντος στο οποίο ζει, για να μην γίνεται εύκολα ορατή από τους θηρευτές της.

Η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο είναι η Birdwing της βασίλισσας Αλεξάνδρας . Έχει άνοιγμα φτερών 25 εκατοστά και ζει στην Παπούα της Νέας Γουινέας.

Η Μικρότερη πεταλούδα στον κόσμο είναι η Δυτική Μπλέ Πυγμαίος.  Έχει άνοιγμα φτερών 12 χιλιοστά και ζει στο δυτικές ΗΠΑ.

Το πανέμορφο αυτό έντομο έχει διαφορετικές σημασίες στο πέρασμα των χρόνων και στο ταξίδι των λαών. Στην Αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες συμβόλιζαν τις ψυχές των νεκρών. Στον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, η τελευταία έχει φτερά πεταλούδας. Στη φυλή των Ινδιάνων, η πεταλούδα ήταν εκείνη που φέρνει τα όνειρα. Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς ήταν σύμβολο της ψυχής, επειδή αλλάζει από γήινη κάμπια, σε ουράνιο φτερωτό πλάσμα. Μερικές φορές απεικονίζεται στα χέρια του Χριστού γιατί  στον Χριστιανισμό ήταν σύμβολο της Ανάστασης.

 

Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι η μεταμόρφωση της πεταλούδας. Κατά τη διάρκεια της ζωής της αλλάζει μορφή τέσσερις φορές.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Αβγό – Μια πεταλούδα ξεκινά τη ζωή της ως ένα αβγό, συχνά πάνω ή πίσω από ένα φύλλο.

Κάμπια – Από το αβγό βγαίνει μια κάμπια και είναι πολύ πεινασμένη! Τρώει φύλλα ή λουλούδια σχεδόν συνεχώς. Μέχρι να γίνει πολύ μεγαλύτερη…

Χρυσαλλίδα – Η κάμπια κλείνεται μέσα στο κουκούλι και η μεταμόρφωση συνεχίζεται. Ανάλογα με το είδος της πεταλούδας μπορεί να κρατήσει από δέκα μέρες ως τρία χρόνια!

Πεταλούδα – Μια όμορφη πεταλούδα βγαίνει, ανοίγει τα φτερά της και πετάει προς τα λουλούδια!

Δες στο βίντεο που ακολουθεί τον κύκλο ζωής της πεταλούδας

https://www.youtube.com/watch?v=kVm5k99PnBk

Φτιάξε κι εσύ τον κύκλο ζωής της πεταλούδας σε ένα χάρτινο πιάτο με ζυμαρικά!

Διάβασε την ιστορία “Μια πολύ πεινασμένη κάμπια”    του Eric Carle

https://www.youtube.com/watch?v=3KcygpYckoc

Θυμάσαι τι έφαγε η κάμπια; Ζωγράφισέ τα, όπως και την κάμπια

Εδώ μπορείς να φτιάξεις ένα παζλ: κάνουμε αριστερό κλικ με το ποντίκι πάνω στο κομμάτι που θέλουμε να επιλέξουμε για να το σύρουμε στη σωστή θέση

Τραγούδι: η πεταλούδα https://www.youtube.com/watch?v=VdFQ4XF3u_I

Λούλα η πεταλούδα: αφήγηση ιστορίας  https://www.youtube.com/watch?v=lDgxiJSFp7s&t=50s&pbjreload=10

Φτιάξε τις δικές σου πεταλούδες

  • Με ρολό τουαλέτας

 

  • Με φίλτρο καφέ και μανταλάκια

  

 

  • Με καλαμάκια

  • Κολλάζ με κομμάτια χαρτιού

https://www.youtube.com/watch?v=m64KX-e-TxI

 

 

 

 

 

 

ZZZZZ..έντομα ζουζουνίζουν παντού!

 

Είναι μαγικό πώς η φύση κάθε χρόνο αλλάζει την Άνοιξη, αποκτά χρώματα, αρώματα, ο ήλιος ζεσταίνει και λάμπει, η μέρα διαρκεί περισσότερο, όλα μοιάζουν με γιορτή! Τα λουλούδια, τα πουλιά και τα ζώα συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή, όπως και τα μικροσκοπικά ζουζούνια που κάνουν την εμφάνισή τους: τα έντομα.

Έντομο σημαίνει «σε τομές» δηλαδή χωρισμένο σε μέρη. Τα μέρη των εντόμων είναι το κεφάλι, ο θώρακας και η κοιλιά. Είναι από τα πιο διαφορετικά μεταξύ τους είδη του ζωικού βασιλείου και αποτελούνται από περίπου 1.000.000 είδη. Υπάρχουν περισσότερα είδη εντόμων απ’ ό,τι το σύνολο όλων των υπόλοιπων ειδών.

Ο κύκλος ζωής τους ποικίλλει ωστόσο τα περισσότερα εκκολάπτονται από αυγά. Στα πρώτα στάδια του σχηματισμού τους μπορεί να διαφέρουν αρκετά από την τελική μορφή του εντόμου, και μπορούν να περάσουν μέσα από διαδοχικά στάδια μεταμόρφωσης. Τα έντομα περπατάνε, πετάνε, πηδούν ή και κάποια από αυτά κολυμπούν.

 

  

Υπάρχουν έντομα ωφέλιμα για τον άνθρωπο, όπως οι μέλισσες, που τις εκτρέφει για την παραγωγή του μελιού και οι μεταξοσκώληκες που παράγουν το μετάξι.

 

Ωστόσο οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να ελέγξουν κάποια βλαβερά έντομα χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα και άλλου είδους τεχνικές. Κι αυτό γιατί κάποια έντομα καταστρέφουν τους καρπούς, τα φύλλα ή τα φρούτα, κάποια άλλα τσιμπάνε τους ανθρώπους, κάποια τρέφονται με το αίμα των ζώων και των ανθρώπων και κάποια άλλα μεταφέρουν αρρώστιες σε ό,τι τσιμπάνε.

Εδώ θα βρείτε πίνακες ζωγράφων με θέμα τα έντομα.

Μπορείτε να ακούσετε στους παρακάτω συνδέσμους παραμύθια για τα έντομα

https://youtu.be/IDywHzbahbU             Αφήγηση Παραμύθια: Ούπι το κουνούπι

https://youtu.be/WhaMYroe8_o            Αφήγηση Παραμύθια: Λίτσα η πασχαλίτσα

  • Να διαβάσετε το ποίημα της Παυλίνας Παμπούδη

Μ,μ Μαύρες Μύγες 

Μαύρες μύγες και μυγάκια
μέλισσες και μυρμηγκάκια

μπήκαν μέρα με λιακάδα
σ’ ένα μπολ με μαρμελάδα.

Μπαινοβγαίνουν με τσουλήθρες
κάνουν μπλουμ και μπουρμπουλήθρες,

κάνουν μπάνιο, κολυμπάνε

μασουλάνε και ρουφάνε.

και κάντε μια ζωγραφιά με πολλά έντομα στη φύση.

 

 

Παιχνίδια για τις αισθήσεις..και όχι μόνο!

 1.«Μάντεψε Ποιος..»

Κολλήστε με ταινία στην πλάτη του κάθε παιδιού μία μικρή κάρτα με την φωτογραφία ενός ζώου ή ενός αντικειμένου. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάθε παιδί πρέπει να κάνει ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν μόνο με «ναι» ή «όχι» ώστε να καταφέρει τελικά να μαντέψει τι απεικονίζεται στην κάρτα της πλάτης του. Βοηθήστε τους μικρούς παίκτες σας εξηγώντας τους ότι μπορούν να αρχίσουν το παιχνίδι κάνοντας για πρώτη ερώτηση «Είμαι κάποιο ζώο ή αντικείμενο;». Στο τέλος κάθε παιδί λέει με την σειρά του τι νομίζει ότι είναι.

2.«Τι σου γράφω;»: Γράψτε με το δάκτυλό σας ένα γράμμα στην πλάτη του και ζητείστε του να σας πει ποιο από τα γράμματα που έχει μπροστά του γράψατε.

3.«Σκέφτομαι και κολλάω»: Κολλήστε post it χαρτάκια σε οτιδήποτε στην κουζίνα αρχίζει από το γράμμα που λέτε στο παιδί

4.«Περπατώ-λεξο»: Περπατάει σε χαρτάκια με γράμματα στο πάτωμα για να φτιάξει τη λέξη…….(που υπάρχει γραμμένη σε χαρτί-ή όχι)

5.«Ο Ακροβάτης»: Βάλτε στο πάτωμα ένα σχοινάκι σε καμπυλοειδή πορεία και περπατείστε πάνω του χωρίς να βγείτε έξω.

6.«Ο Καλτσό-γαντος»: Κάντε τις κάλτσες γάντια και προσπαθήστε να πιάσετε όσο περισσότερες φακές μπορείτε

7.«Γεύομαι στα τυφλά»: Παίξτε με φαγώσιμα είδη «τι είναι αυτό που τρως;» με κλειστά τα μάτια.

8.«Διάνα»: Κολλήστε ένα στόχο στον τοίχο και προσπαθήστε να τον πετύχετε με μία κάλτσα που έχετε βάλει μέσα φακές.

9.Σκιές: Πριν τον ύπνο, μπορούμε να παίξουμε δημιουργώντας σκιές με ένα φακό και τα χέρια μας. Το φεγγάρι, ο σκύλος, το πουλί κ.α.

10.Κρυμμένος θησαυρός: Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο παιχνιδάκια π.χ. λίγα τουβλάκια και τα κρύβουμε στο σπίτι (όχι πολύ καλά για να μπορούν τα παιδιά να βρουν το θησαυρό). Τα εφοδιάζουμε με φακούς και τσαντάκια και “Το κυνήγι του θησαυρού ξεκινάει”!(Καλό είναι το παιχνίδι να πραγματοποιηθεί προς το βράδυ ώστε να είναι λιγότερο το φως και να ..χρησιμοποιηθούν οι  φακοί.)

11.Παιχνίδι “μυρωδιάς και γεύσης”: Παίρνουμε μπουκάλια και βαζάκια με διαφορετικές γεύσεις και μυρωδιές (π.χ. καφές, λεμόνι, ξύδι, μαρμελάδα ή μέλι και κολόνια). Λέμε στο παιδί να κλείσει τα μάτια ή του τα κλείνουμε με ένα μαντίλι εάν νιώθει άνετα. Ανοίγουμε ένα βάζο τη φορά, το παιδί μυρίζει τη μυρωδιά και την ονοματίζει. Αφού τα βρει ή τα μάθει όλα, του δίνουμε να δοκιμάσει με ένα κουταλάκι και να μαντέψει πάλι ποια γεύση δοκίμασε.

12 “Διαστημοταξίδια”: μπαίνουμε όλοι κάτω από ένα τραπέζι και το ονομάζουμε “διαστημόπλοιο”. Κάνουμε την πρώτη στάση στον “πλανήτη που χοροπηδούν” και μόλις βγούμε από το διαστημόπλοιο χοροπηδάμε παντού. Ξαναμπαίνουμε στο διαστημόπλοιο και πάμε σε άλλον πλανήτη. Στον “Γελαστό”. Βγαίνουμε από το διαστημόπλοιο και ξεκαρδιζόμαστε. Επόμενη στάση ο πλανήτης που χορεύουν. Μετά ο πλανήτης που τραγουδούν, που κλαίνε, που κρυώνουν και ούτω καθ’ εξής.

Καλή διασκέδαση!

παιχνιδο..πειράματα!

1.ΜΠΑΛΟΝΟΠΥΡΑΥΛΟΣ

 

Υλικά

1 μπαλόνι
1 καλαμάκι
σκοινί ή κλωστή
σελοτέιπ
καλαμάκι

Βήματα

  • Κόβουμε ένα καλαμάκι στη μέση και περνάμε μέσα του σκοινί ή σπάγκο 3 μέτρων ή και περισσότερο ανάλογα με το μέγεθος του μπαλονιού μας.
  • Φουσκώνουμε ένα μπαλόνι και κολλάμε έτσι ώστε το στόμιό του να είναι παράλληλο με το σκοινί. Το κρατάμε φουσκωμένο χωρίς να το δέσουμε με το χέρι μας ή με ένα μανταλάκι.
  • Τεντώνουμε το σκοινί και φέρνουμε το φουσκωμένο μπαλόνι στην αρχή της διαδρομής με το στόμιο να κοιτά προς την αρχή. Αφήνουμε ελεύθερο το μπαλόνι. Τι παρατηρούμε; Γιατί γίνεται αυτό;

 

(και λίγη περισσότερη φυσική . . .για τους γονείς)

Οι δυνάμεις εμφανίζονται πάντα κατά ζεύγη τη δράση και την αντίδραση. Κατά την εκτόξευση οι πύραυλοι προωθούνται από το ρεύμα καυσαερίων που τους ανυψώνουν, υπερνικώντας την βαρύτητα.

2.ΤΟ ΨΑΡΑΚΙ ΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ

Υλικά

χαρτί
ψαλίδι

Βήματα

  • Παίρνουμε μία λωρίδα χαρτί δηλαδή ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και μερικά εκατοστά από τα άκρα κόβουμε το χαρτί μέχρι τη μέση, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

  • Περιστρέφουμε τη λωρίδα και συνδέουμε τις δύο εγκοπές ώστε η λωρίδα μας να θυμίζει το σχήμα του ψαριού.

 

 

  • Ρίχνουμε το ψαράκι μας από ψηλά και αυτό πέφτοντας περιστρέφεται και κάνει τούμπες!

Μπορούμε να ζωγραφίσουμε το ψαράκι μας με διάφορα σχέδια ώστε όταν περιστρέφεται να φαίνονται και τα χρώματα.

 

3.ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ

Υλικά

2 ξυλάκια από παγωτό ή ζαχαροπλαστικής
1 λεπτό χαρτί ή κομμάτι σακούλας
λαστιχάκια
οδοντογλυφίδες ή ξυλάκια από σουβλάκι


Βήματα

  • Κόβουμε μία λωρίδα από λεπτό χαρτί ή σακούλα με διαστάσεις όσες οι διαστάσεις από τα ξυλάκια παγωτού.
  • Τοποθετούμε τη λωρίδα ανάμεσα στα ξυλάκια και στα άκρα περνάμε κάθετα τις οδοντογλυφίδες.
  •  Στερεώνουμε τη λωρίδα με τα ξυλάκια με λαστιχάκια, όπως φαίνεται στη φωτογραφία
  •  Φυσάμε δυνατά και ο ήχος της σφυρίχτρας μας ακούγεται παντού! 

 

 

Η γιορτή της μητέρας

 

 

Κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί η γιορτή του πιο αγαπημένου προσώπου μας.Την Κυριακή 10 Μαίου  είναι η γιορτή της μητέρας.

Όπως και να την φωνάξουμε, μητέρα, μαμά, μάνα,μανούλα, μανουλίτσα,μαμάκα, η λατρεία που θρέφουμε όλοι γι’ αυτήν δε μειώνεται ούτε αλλοιώνεται. Η πρώτη κουβέντα που βγαίνει από τα χείλη μας είτε στη χαρά μας,είτε στον πόνο μας,είτε στον τρόμο μας,είτε στην απογοήτευσή μας είναι  η λέξη  «μαμά μου»!!!!!

Οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα. Η µητέρα Γη (Γαία)  είναι η προσωποποίηση της φύσης που γεννά όλο τον κόσµο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά κατόπιν στην κόρη της Ρέα. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών” και σαν η πρώτη µητέρα, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε µε τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της µε µητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιµές στη Ρέα κάθε άνοιξη καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιµότητας.

Και στους ανθρώπους αλλά και σε όλα σχεδόν τα ζώα ..η αγάπη της μητέρας για τα παιδιά της είναι απέραντη και μοναδική!

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να δείτε τους πίνακες ζωγράφων με θέμα τη μητέρα.

Διαβάστε δύο ποιήματα για τη μητέρα…

  

 

 Αν ήσουν, μανούλα, λουλούδι                             

τριαντάφυλλο θα ΄σουν τ΄Απρίλη

στα μαλλιά μου στολίδι ακριβό,

χαμογέλο ανθισμένο στα χείλη,

Αν ήσουν , μανούλα τραγούδι,

της αγάπης θα ήσουυν μπαλάντα,

στην καρδιά μου να δίνεις το χτύπο,

στη ζωή μου μελωδία για πάντα.

Αν ήσουν, μανούλα, αστέρι,

το λαμπρότερο θα ΄σουν στην πλάση,

στη χαραυγή μου ο αυγερινός,

κι αποσπερίτης σα σκοτεινιάσει.

Μα δεν είσαι ,μανούλα, λουλούδι,

μήτε αστέρι, μήτε τραγούδι,

είσαι όμως για μένα η μία,

και αγάπη και φως και μελωδία.

και ζωγραφίστε την σε χαρτί φτιάχνοντας ..το  πορταίτο της!!

 

Διαβάστε και μερικά παραμύθια-ιστορίες για τη μαμά

Θα σ αγαπώ ό,τι και γίνει https://www.youtube.com/watch?v=rHDnLTzMvNY

Εδώ μπορείτε να παίξετε online παιχνίδια για το παραμύθι” Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει”

Μόνο εσένα αγαπώ τόσο πολύ(αφήγηση) https://www.youtube.com/watch?v=-dkV4zWiGyM

Μια αλφαβήτα για τη μανούλα https://www.youtube.com/watch?v=ySi9Q04wogc

Και ακούστε:

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ   ΓΙΑ   ΤΗ   ΓΙΟΡΤΗ   ΤΗΣ   ΜΗΤΕΡΑΣ

Youtube: ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ-Α ΜOTHER΄ S  DAY VIDEO

Youtube: ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ-παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου

Youtube: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ με στίχους

Youtube: Μothers  Μητέρες

Youtube: Χρόνια Πολλά Μαμά! Ευχές για τη γιορτή της Μητέρας.

https://www.youtube.com/watch?v=gtfu61gxG_c

https://www.youtube.com/watch?v=_ypu_AeIFAc

https://www.youtube.com/watch?v=R-Mghp9QmXw

https://youtu.be/f7TIUk3q_Wo

Μπορείτε να φτιάξετε και μερικές κατασκευές για να τις κάνετε δώρο στη μανούλα σας

1.Κάρτα γλαστράκι

 

 

Αφού την φτιάξετε,μπορείτε να γράψετε μέσα” Χρόνια πολλά ,μαμά” ή ό,τι άλλο θέλετε για να της δείξετε την αγάπη σας

2.Κάρτα με καρδούλες(2η επιλογή)

 

3.Δωράκι καρδούλα

4.Δωράκι κολιέ

 

Υλικά που χρειάζεστε: 1 κομμάτι σπάγκο,καλαμάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια και λουλούδια που θα σχεδιάσετε(κατά προτίμηση σε χαρτόνι).Μπορείτε να κάνετε πολύχρωμο το κολιέ με ό,τι χαρτόνια έχετε.

5.Κηροπήγιο καρδούλα( με ρεσώ)με αλατοζύμη

Και μιας και μιλάμε για τη μαμά..ας ασχοληθούμε λίγο με το γράμμα Μ

  • Ακούστε το γράμμα Μ από το “ένα γράμμα ,μια ιστορία”
  • Γράψτε σε κάρτες τα γράμματα της λέξης ΜΗΤΕΡΑ ή ΜΑΜΑ ένα-ένα
  • Ρωτήστε το παιδί να σας πει ποια γράμματα χρειάζονται(ακούει) για να γράψουμε τη λέξη ΜΗΤΕΡΑ ή ΜΑΜΑ (θα λέτε αργά τη λέξη για να ακούσει κάποια γράμματα).Μπορείτε να τις βάλετε οριζόντια αλλά μετά και κάθετα
  • Όταν τις τοποθετήσετε κάθετα ζητήστε να σας πουν λέξεις που αρχίζουν από τα γράμματα της λέξης  «ΜΗΤΕΡΑ» και εσείς τα γράφετε όπως παρακάτω:  (π.χ.)

         Μ  ……… όπως Μέλι  (ή άλλο)                         Μ ….όπως Μαργαρίτα

         Η   ……όπως Ηλιος  (ή άλλο                             Α …

         Τ   …….όπως Τραγούδι  (ή άλλο)             ή     Μ…

         Ε  …….                                                                    Α…..

         Ρ  ……

         Α ……

Και μην ξέχασετε μετά από όλα αυτά…να δώσετε μια μεγάλη αγκαλιά και ένα ζεστό φιλί στη μανούλα για όλη την αγάπη που σας προσφέρει κάθε μέρα,κάθε ώρα ,κάθε στιγμή.

Ελπίζουμε να περάσετε όμορφα στη γιορτή της και περιμένουμε φωτογραφίες!!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ!!!

 

 

 

Μαθηματικά παιχνίδια

     1.Φτιάχνω πύργο  με αριθμούς 

Με ποτηράκια πλαστικά στα οποία έχουμε βάλει αρίθμηση με αυτοκόλλητα ,τα παιδιά φτιάχνουν  πύργους με βάση τις καρτέλες που έχουμε προηγουμένως φτιάξει.

 

2.   Επιτραπέζιο παιχνίδι BINGO

Παίζεται  από τουλάχιστον δύο παίκτες

  • Κάθε παιδί έχει μπροστά του μια κάρτα με αριθμούς από το 1 έως το 5 αρχικά και έως το 10 σε επόμενο στάδιο.Υπάρχει ένα ζάρι με τα σύμβολα αυτών των αριθμών στις πλευρές του καθώς και μια πλευρά κενή. Επίσης υπάρχει και ένα καλαθάκι με κόκκινα χαρτάκια. Κάθε παιδί ρίχνει το ζάρι. Αν τύχει έναν αριθμό που τον έχει στο χαρτί του τότε τον καλύπτει με ένα κόκκινο χαρτάκι. Αν τύχει έναν αριθμό που ήδη έχει καλύψει τότε παίζει ο επόμενος. Αν τύχει την κενή πλευρά του ζαριού τότε πάλι χάνει τη σειρά του και παίζει ο επόμενος. Κερδίζει όποιος καλύψει όλους τους αριθμούς που έχει στην κάρτα του και κάνει  ΒΙNGO! (Σε επόμενο επίπεδο και βαθμό δυσκολίας το ζάρι μπορεί να είναι κανονικό, να δείχνει δηλαδή τις ποσότητες των αριθμών, ενώ τα παιδιά θα έχουν στις κάρτες τους τα σύμβολα τα οποία θα πρέπει να αναγνωρίσουν και να καλύψουν).

 

 

Πελαργοί και χελιδόνια και πουλιά ταξιδευτές…

Με τον ερχομό της Άνοιξης ήρθαν και φέτος στη χώρα μας τα αποδημητικά πουλιά. Είναι τα είδη των πουλιών που το Φθινόπωρο μεταναστεύουν σε πιο ζεστές περιοχές, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ακολουθούν το πανάρχαιο δρομολόγιό τους από το Νότο προς το Βορρά την Άνοιξη και το αντίθετο το Φθινόπωρο.

Και ο λόγος που το κάνουν αυτό; Με τον ερχομό του χειμώνα, η ανεύρεση τροφής(σπόροι, έντομα) γίνεται πολύ δύσκολη. Οι μέρες μικραίνουν και τα πουλιά έχουν λιγότερες ώρες στη διάθεσή τους για να αναζητήσουν τροφή.

Για να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα, πετούν προς τις νότιες ζεστές χώρες όπου η τροφή είναι άφθονη. Εκεί ξεχειμωνιάζουν.

Την άνοιξη επιστρέφουν στην «πατρίδα» τους όπου ζευγαρώνουν, φωλιάζουν, γεννούν αυγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους.

Ας δούμε το μεταναστευτικό ταξίδι των μαυροπετριτών (ενός είδους γερακιών που ζει στην Ελλάδα και μεταναστεύει στη Μαδαγασκάρη) για να κατανοήσουμε το μέγεθος και τη δυσκολία του.

Τον Οκτώβριο, οι τέσσερις Μαυροπετρίτες ξεκίνησαν το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς την Αφρική. Στον ακόλουθο χάρτη απεικονίζονται οι διαδρομές των 4 πουλιών, με διαφορετικό χρώμα για το καθένα. Και τα τέσσερα ξεκίνησαν από το νησί της Άνδρου και ταξιδεύουν με προορισμό τον τόπο διαχείμασής τους, στη ΝΑ Αφρική και τη Μαδαγασκάρη. Παρακολουθήστε τη διαδρομή του κάθε πουλιού και δείτε την απόσταση που διανύει κάθε φορά, μέχρι να ολοκληρώσει το μεταναστευτικό του ταξίδι!

Αποδημητικά πουλιά που ζουν στην Ελλάδα

       

ΠΕΛΑΡΓΟΙ

 

Οι πελαργοί, κοινώς λέλεκες ή λελέκια, είναι μεγάλα πουλιά με μακριά πόδια και μακρύ λαιμό, τα οποία ζουν στις θερμότερες περιοχές του πλανήτη και σε ξηρά κλίματα. Η λέξη πελαργός είναι σύνθετη από τις λέξεις “πελός” (που σημαίνει μαύρος) και “αργός” (πού σημαίνει λευκός) και ανταποκρίνεται τελείως στο ασπρόμαυρο χρώμα αυτού του πουλιού. Είναι ένα αρκετά μεγάλο ημερόβιo πουλί, με μήκος του ξεπερνάει το ένα μέτρο, φτερούγες του έχουν άνοιγμα δύο μέτρα και βάρος του φτάνει τα τέσσερα κιλά.

Ένα πούλι τόσο μεγάλο όσο είναι ο πελαργός δεν μπορεί να είναι εκλεκτικό στην τροφή του, γιατί χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Πραγματικά οι πελαργοί τρέφονται με κάθε είδους μικρά ζώα που τα καταπίνουν ολόκληρα ή αφού τα τεμαχίσουν προηγουμένως. Η διατροφή τους περιλαμβάνει φίδια και σαύρες, ψάρια, βατράχια και φρύνους, αρουραίους, ποντίκια, τυφλοπόντικες και έντομα. Ένα χαρακτηριστικό του πελαργού είναι ότι στέκεται στο ένα πόδι όταν ξεκουράζεται και διπλώνει το άλλο (σαν να κάνει κουτσό). Έτσι μπορεί να μείνει πολλή ώρα ακίνητος.

Δες εδώ έναν πελαργό να… ψαρεύει

 

Οι πελαργοί ήταν πάντοτε αγαπητοί και οικείοι στην Ελλάδα, καθώς προτιμούν να φωλιάζουν μέσα στις πόλεις και στα χωριά και να βρίσκονται σε επαφή με τους ανθρώπους. Η φωλιά τους έχει διάμετρο 70-80 εκ. και βρίσκεται χτισμένη ψηλά, πάνω σε κολώνες, στις στέγες και στις καμινάδες των σπιτιών, σε εκκλησίες και καμπαναριά, σε μεγάλα δέντρα και σε ερείπια. Έχουν συνδεθεί στενά με τους μύθους και τις παραδόσεις μας.

Η αλεπού και ο πελαργός: μύθος του Αισώπου

Παρακολούθησε την ιστορία:

https://www.youtube.com/watch?v=Kw_B7ikiYhk

  • Φτιάξε πελαργό με χάρτινο πιάτο

Δες τον τρόπο στο παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=84&v=yizs0G8DbUA&feature=emb_logo

  • Εύκολος τρόπος να ζωγραφίσεις πελαργούς (αστείους..)

Οδηγίες κατασκευής εδώ

  • Πελαργοί στη φωλιά (με δίσκους από βαμβάκι)

 

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ

Από παλιά οι άνθρωποι είχαν συνδυάσει την άφιξη των χελιδονιών με την άνοιξη. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να καταλάβουμε γιατί τα χελιδόνια είναι τόσο αγαπητά στους ανθρώπους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό… Κάντε έναν απλό υπολογισμό: ένα μικρό χελιδόνι σε μια μπουκιά τρώει παραπάνω από 50 κουνούπια και μύγες! Φανταστείτε πόσα έντομα τρώει μια χελιδονοοικογένεια με 3 – 6 μικρά σε μία ολόκληρη ημέρα!!! Τι θα γινόταν αν δεν ερχόντουσαν τα χελιδόνια μια χρονιά;;

Τα χελιδόνια διανύουν περίπου 10.000 χλμ για να έρθουν σε μας. Ξεκινούν από την Αφρική (νότια της Σαχάρας) σε μεγάλα σμήνη για να φτάσουν εδώ την άνοιξη. Δυστυχώς, πρέπει να διανύσουν το Αιγαίο, δηλαδή μια μεγάλη απόσταση που καλύπτεται κυρίως από θάλασσα. Τα χελιδόνια χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να διασχίσουν τη θάλασσα, διότι αν κουραστούν και δε βρίσκεται κάποιο νησάκι κοντά τους να ξεκουραστούν θα πέσουν στη θάλασσα και θα πνιγούν. Το ίδιο μεγάλο ταξίδι κάνουν και το φθινόπωρο, όταν φεύγουν από την Ελλάδα. Συνολικά δηλαδή μπορεί να ταξιδέψουν περίπου 20.000 χλμ για να έρθουν εδώ και να επιστρέψουν στην Αφρική!

 

Τα χελιδόνια φτιάχνουν τη φωλιά τους από πηλό (λάσπη). Μαζεύουν μικρά κομμάτια λάσπης από κάποιο κοντινό σημείο και τους μεταφέρουν εκεί που θέλουν να χτίσουν τη φωλιά τους. Χρειάζονται 700 – 1500 σβόλους για την κάθε φωλιά. Το «χτίσιμο» μπορεί να κρατήσει από 3 έως 16 ημέρες!!! Παρακολούθησε όλη την πορεία κατασκευής της φωλιάς στο παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=fTJrfw8Rsxo

Όταν ολοκληρώσουν τη φωλιά τα χελιδόνια γεννούν αβγά και σε λίγο καιρό η φωλιά γεμίζει με νεοσσούς, μικρά χελιδονάκια.

Διάβασε μια ιστορία για τα χελιδόνια

https://issuu.com/paidi-goneis.gr/docs/omorfa-pou-einia-ta-xelidonia

και άκου το τραγούδι: “τα χελιδόνια”

https://www.youtube.com/watch?v=bfqR6_bml9E

ΑΙΝΙΓΜΑ

Από πάνω σαν τηγάνι 

από κάτω σαν βαμβάκι

κι από πίσω σαν ψαλίδι

Τι είναι;

  • Φτιάξε τη δική σου ιστορία με πρωταγωνιστές έναν πελαργό και ένα χελιδόνι.
  • Σκέψου την ιστορία και ζωγράφισέ τη. Μπορείς να τη διηγηθείς στους γονείς σου.
  • Γράψε και τον τίτλο: ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΚΑΙ Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ